Web3: ’s Werelds grootste cryptobeurs lanceert investeringsfonds van 500 miljoen dollar

Binance Labs, de durfkapitaaltak van cryptobeurs Binance, heeft 500 miljoen opgehaald voor een investeringsfonds dat zich zal toeleggen op Web3-bedrijven.

DST Global Partners, Breyer Capital, Whampoa Group en andere private equity-fondsen hebben allemaal deelgenomen aan de investeringsronde, berichten de financiële nieuwssites CoinDesk en CNBC.

Concreet zal het kapitaal dus aangewend worden om te investeren in bedrijven die aan het ‘Web3’ bouwen. “Het doel van het investeringsfonds is om projecten en oprichters te ontdekken en te ondersteunen die het potentieel hebben om Web3 te bouwen (…)”, opperde Changpeng “CZ” Zhao, de flamboyante CEO van Binance. CZ noemde ook verschillende technologieën in de cryptosfeer (onder meer DeFi – decentralized finance – en het metaverse) waar hij graag een Web3-arena voor had gezien.

Binance schat dat er momenteel zo’n 300.000 tot 500.000 actieve Web3-ontwikkelaars zijn, een aantal dat het “aanzienlijk” hoopt te laten groeien.

Vaag concept

Hoewel het nog steeds een vaag concept is, wordt Web3, of Web 3.0, door voorstanders al bejubeld als “een gedecentraliseerde versie van het internet op basis van de blockchain”. Blockchain is de technologie achter cryptomunten en non-fungible tokens, of NFT’s. Volgens pleitbezorgers van het concept vertegenwoordigt Web3 de “volgende fase van het internet”.

In een interview met CNBC eerder dit jaar, zei Zhao al dat Binance “miljarden klaar had liggen om te investeren” in Web3. De Web3-trend werd echter met scepsis onthaald door enkele spraakmakende techmiljardairs, zoals Elon Musk en Twitter-mede-oprichter Jack Dorsey. Zhao zei dat hij in het concept gelooft, maar dat het tijd zal kosten om zo’n hyper-gedecentraliseerd internet werkelijkheid te laten worden.

“Hoe het er precies uit gaat zien, hoe Web3 er precies uitziet, welk bedrijf, welke projecten – dat weet niemand”, klonk het. “Voordat Facebook begon, kon niemand dat voorspellen,” voegde de bestuursvoorzitter daaraan toe.

Koersdalingen

De lancering van het fonds komt op een moment dat bitcoin en andere digitale munten sterk gedaald zijn in vergelijking met het boerenjaar dat 2021 voor hen was. Zo bedraagt de totale market cap voor cryptomunten op het moment van schrijven 1.300 miljard dollar, een daling met maar liefst 55 procent sinds november vorig jaar, toen die nog bijna de 3.000 miljard dollar aantikte.

Bitcoin, ’s werelds meest waardevolle cryptomunt, is met meer dan 50 procent gekelderd sinds-ie in november een recordhoogte van bijna 69.000 dollar bereikte. Dat heeft zijn tol geëist van beursgenoteerde cryptobedrijven zoals Coinbase, waarvan de aandelen sinds begin 2022 zo’n 69 procent naar beneden gedonderd zijn. Beleggers vrezen dat de baisse zich zal doorzetten naar particuliere crypto-startups.

Binance Labs hoopt te profiteren van de koersdalingen om oprichters te vinden die bouwen aan wat het ziet als de volgende ontwikkelingsfase van de cryptotechnologie. De inzetten van het bedrijf zullen verdeeld worden over drie verschillende fases: pre-seed, early-stage en growth equity. Het fonds zal zowel in tokens als in aandelen investeren.

Twitter

Binance heeft in het afgelopen jaar een reeks spraakmakende investeringen gedaan in verschillende bedrijven, onder meer in het zakenmedium Forbes. Dit is echter de eerste keer dat het bedrijf formeel een durfkapitaalfonds heeft opgericht met financiering van externe investeerders.

Ook is de cryptobeurs van plan om een belang van 500 miljoen dollar in Twitter te nemen om het overnamebod van Elon Musk te steunen. De firma hoopt op die manier zijn doel om “sociale media en Web3 samen te brengen” een boost te geven.

(ns)

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20