Waarom pompt cryptobeurs Binance 200 miljoen dollar in 104 jaar oud mediabedrijf Forbes?

‘s Werelds grootste cryptobeurs Binance gaat fors investeren in Forbes in aanloop naar een SPAC. Dat zou te maken hebben met de Web3-plannen van Binance.

Donderdag werd een van de meest opmerkelijke investeringen ooit openbaar gemaakt. Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld van de Chinees-Canadese cryptomiljardair Changpeng “CZ” Zhao, zal een riant bedrag van 200 miljoen investeren in mediaveteraan Forbes Media.

Maar dat bedrag dient niet enkel om het 104 jaar oude mediabedrijf te ondersteunen. De 200 miljoen dollar zou vooral gaan naar de SPAC Magnus Opus Acquisition (een blancochequebedrijf) dat een fusie met Forbes voorbereidt. SPAC’s zijn de afgelopen jaren enorm populair omdat er via een fusie met die ondernemingen een kortere weg naar een beursgang kan genomen worden.

Essentiële bouwsteen voor Web3-plannen van Binance

De 200 miljoen dollar van Binance neemt op het moment van schrijven exact de helft van alle privé-investeringen in deze fusie in beslag. Binance meent dat het met deze belegging het merk en de technologie van Forbes wil versterken. Forbes zegt dat het deze financiële injectie zal gebruiken om lezers te converteren naar trouwe en betrokken leden die via abonnementen kunnen genieten van premium content.

Het lijkt er echter op dat Binance wel degelijk plannen heeft voor de verdere digitalisering van Forbes. “Nu Web3- en blockchain-technologieën voortschrijden en de cryptomarkt volwassen wordt, weten we dat media een essentieel element zullen zijn om bij de consument inzicht en voorlichting op grote schaal te kweken”, zegt Binance-baas CZ over zijn investering.

Maar wat is Web3 juist? Het Web3 wordt vaak de volgende evolutie van het internet genoemd en is volledig gebouwd op blockchaintech, en dus compleet gedecentraliseerd. Bij Web 2.0, de versie van het internet die je gebruikt om dit artikel te lezen, was het revolutionaire aspect dat gebruikers zelf inhoud kunnen maken en delen. Die vorm van het internet werd echter volledig gecentraliseerd door grote techbedrijven. Daar wil Web3 komaf mee maken door elke gebruiker mede-eigenaar te maken van het netwerk via blockchains. Critici menen echter dat het nog zeer vroeg is daarvoor en dat Web3-investeringen op dit moment alleen maar een enorme zeepbel voeden.

BuzzFeed-scenario ten alle koste vermijden

Een gevestigde mediaveteraan zoals Forbes in het portefeuille hebben, zal alleszins geen slechte zaak zijn voor Binance om zijn blockchain-toepassingen en handelsplatform in cryptomunten te promoten. Het idee dat een mediabedrijf ook kan dienen als lanceringsplatform voor nieuwe Web3-innovaties is een nieuwe en interessante piste. Er wordt ook gespeculeerd dat de naam “Forbes” ooit door Binance kan worden gebruikt als handelsplatform voor crypto op Wall Street.

Andere beleggers en experten blijven dan weer eerder kritisch. The Information-journalist Martin Peers meent dat de deal eerder gaat over het veiligstellen van de SPAC-deal van Forbes zodat die niet afgaat als een gieter, wat vorig jaar het geval was toen BuzzFeed in december naar de beurs trok via een blancochequebedrijf. Het aandeel van BuzzFeed kreeg sindsdien enkel maar serieuze klappen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20