Forbes trekt naar de beurs met behulp van een blancochequebedrijf

De economische nieuwssite Forbes trekt naar de beurs, zij het niet op de traditionele manier. De site start zijn beursavontuur met behulp van een blancochequebedrijf. Dergelijke bedrijven fuseren of nemen een bedrijf over om die vervolgens naar de beurs te brengen.

Waarom is dit belangrijk?

SPAC's of blancochequebedrijven zijn aan een stevige opmars bezig. Dankzij zo'n blancochequebedrijf is het voor ondernemingen eenvoudiger en goedkoper om naar de beurs te trekken. SPAC's halen kapitaal op alvorens ze fuseren met een bedrijf of er één overnemen. Als belegger in een SPAC weet je dus niet op voorhand in wat voor bedrijf je op de lange termijn investeert.

Forbes heeft donderdag zijn plannen uit de doeken gedaan. Het bedrijf wil naar de beurs trekken en doet daarbij een beroep op een blancochequebedrijf, ook wel een SPAC (special purpose acquisition company) genoemd. Blancochequebedrijven hebben maar één doel en dat is andere bedrijven naar de beurs brengen. Dankzij een SPAC is het voor bedrijven namelijk veel eenvoudiger en goedkoper om kapitaal op te halen via een beursgang.

630 miljoen dollar

Concreet fuseert Forbes met het blancochequebedrijf Magnum Opus Acquisition. De waarde van het fusiebedrijf wordt geschat op 630 miljoen dollar. Verwacht wordt dat de overeenkomst laat in het vierde kwartaal van dit jaar of vroeg in het eerste kwartaal van volgend jaar zal worden afgerond.

Het aandeel van Forbes zal verhandeld worden op New York Stock Exchange onder de ticker FRBS. Het bestaande managementteam van het bedrijf zal blijven bestaan onder leiding van CEO Mike Federle. “Het gecombineerde bedrijf zal op een later tijdstip nieuwe bestuursleden bekendmaken”, aldus Forbes. Het bedrijf zegt dat het met de fusie en de beursgang zijn “merkwaarde en ondernemingswaarde” wil maximaliseren.

Het in Jersey City gevestigde Forbes werd in 1917 opgericht door B.C. Forbes, een in Schotland geboren zakenjournalist en columnist, die later naar Johannesburg verhuisde en werkte voor een Zuid-Afrikaanse krant onder leiding van de Britse schrijver Edgar Wallace. Forbes’ zoon Malcolm kwam in 1945 bij het tijdschrift. Na hem werd het blad geleid door zijn zoon Steve Forbes, momenteel voorzitter van de raad van bestuur en hoofdredacteur.

BuzzFeed en een SPAC

Forbes heeft de afgelopen maanden ook gesprekken gehouden met andere eventuele partners. Zo liet het persagentschap Reuters in april weten dat het bedrijf onder meer in contact stond met een consortium onder leiding van techinvesteerder Michael Moe, waardoor het privé zou kunnen blijven.

Forbes is overigens niet het eerste mediabedrijf dat naar de beurs trekt met behulp van een SPAC. BuzzFeed is de nieuwssite in juni al voorgegaan. Vox Media zou naar verluidt ook overwegen om met behulp van een blancochequebedrijf naar de beurs te trekken.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20