Wordt de pincode van onze bankkaart binnenkort vervangen door vingerherkenning?

Wie vandaag zijn bankkaart gebruikt in een winkel kan de transactie voltooien door zijn pincode in te geven (indien er geen gebruik wordt gemaakt van contactloos betalen). Het grote probleem is dat iemand je rekening kan leegplunderen als die je kaart en code kan bemachtigen. Biometrische verificatie moet onze bankkaarten beter beveiligen.

De Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung werkt aan een manier om de veiligheid van debet- en kredietkaarten te versterken. De producent wil daarbij een beroep doen op tweestapsverificatie. Tot nu toe wordt dat voornamelijk gedaan door bijvoorbeeld een bericht te sturen naar je gsm-nummer. Maar Samsung wil gebruikmaken van een vingerscan om de identiteit van de gebruiker te bevestigen.

Tweestapsverificatie

“De integratie van deze technologie in debet- en kredietkaarten zou een extra authenticatie- en beveiligingslaag toevoegen aan betaalkaarten”, aldus Kenny Han, vicepresident van LSI Marketing System bij Samsung Electronics. “Het systeem kan ook gebruikt worden voor andere kaarten. Denk bijvoorbeeld aan kaarten die je toegang verschaffen tot een gebouw of je identificeren.”

De nieuwe technologie kan zeker helpen om de betaalkaarten beter te beveiligen. Dankzij dat systeem kan alleen de eigenaar van de kaart nog transacties voltooien. Het is wel nog niet duidelijk wanneer Samsung deze technologie op de markt zal brengen.

Een revolutie? Niet helemaal

Biometrische verificatie op debet- en kredietkaarten is in feite niets nieuws onder de zon. Sommige banken bieden deze extra beveiliging al aan hun klanten. Desalniettemin spreekt Samsung van een innovatieve techniek omdat het gebaseerd is op “”een alles-in-één beveiligingschip die biometrische informatie leest via een vingerafdruksensor, gecodeerde gegevens opslaat en verifieert met een fraudebestendig besturingssysteem, en de gegevens analyseert en verwerkt met een veilige processor.”

“Met de drie belangrijkste functies geïntegreerd in één chip, kan de S3B512C kaartfabrikanten helpen het aantal benodigde chips te verminderen en de kaartontwerpprocessen voor biometrische betaalkaarten te optimaliseren”, aldus Samsung.

Biometrische verificatie is een echte troef voor de beveiliging van transacties. “Het maakt het invoeren van een pincode overbodig en voorkomt ook frauduleuze transacties met verloren of gestolen kaarten, aangezien het de identiteit van de kaarthouder verifieert aan de hand van een veilig opgeslagen, unieke vingerafdruk”, besluit Samsung.

(ns/lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.