Wie zijn de erfgenamen van 5 van Europa’s oudste miljardairs?

Er zijn twee zekerheden in dit leven: belastingen en de dood. 5 van Europa’s oudste miljardairs zijn de tachtig ondertussen voorbij en zullen over afzienbare tijd hun fortuin doorspelen aan anderen. Samen bezitten ze meer dan 100 miljard dollar, die dus gauw van eigenaar kunnen wisselen. Wie zijn die 5 en wie krijgt het fortuin in handen wanneer ze er straks niet meer zijn.

1. Ingvar Kamprad (83) – IKEA- 23 miljard dollar

Meest waarschijnlijke erfgenamen: (een van zijn) drie zonen.

In 2000 beloofde Kamprad dat hij zijn imperium zou overlaten aan de zoon die het meest succesvol zou worden bij de uitbating van een Habitat-winkel. Kamprad kan alsnog beslissen om zijn fortuin over te maken aan zijn INGKA-stichting; ’s werelds rijkste liefdadigheidsinstelling (groter dan de Bill & Melinda Gates Foundation). Doel van INGKA: het promoten en ondersteunen van interieur design en architectuur.

2. Liliane Bettencourt (87) – L’Oréal – 20 miljard dollar

Meest waarschijnlijke erfgenamen: een of andere artiest die haar hart weet te veroveren.

Haar 55-jarige enige kind Françoise Bettencourt-Meyers probeert Liliane Bettencourt verminderd toerekeningsvatbaar te laten verklaren. Het ging mis toen André Bettencourt, voormalig minister, directeur van L’Oréal en 57 jaar de echtgenoot van Liliane, in 2007 overleed. Meteen daarna legde dochter Francoise klacht neer omdat fotograaf François Banier -die doorgaat voor een playboy- misbruik zou maken van de verminderde geestelijke vermogens van haar moeder om fortuin te maken. Moeder en dochter zijn niet langer on speaking terms.

3. Karl & Theo Albrecht (90 & 88) – Aldi- 40,2 miljard dollar

Meest waarschijnlijke erfgenamen: 4 kinderen.

Sinds Theo in 1971 werd ontvoerd leiden beide miljardairs een kluizenaarsbestaan. Theo zou op een eiland in de Zwarte Zee leven; Karl in een modale flat in een kleine Duitse stad, waar hij met niemand praat. Beiden hebben elk 2 kinderen. Hun fortuin blijft waarschijnlijk in zijn totaliteit in de familie. Die kreeg al een groot bedrag in handen toen de broers in 1993 de dagelijkse leiding van Aldi en het Amerikaanse Trader Joe’s  overlieten.

4. George Soros (79) – Soros Management Fund – 14 miljard dollar

Meest waarschijnlijke erfgenamen: progressieve en goede doelen

Deze zakenman van Joods-Hongaarse afkomst heeft 2 zonen, die beiden achter de schermen werken bij het Soros Management Fund. Dochter Andrea is een filantrope. 2 zonen uit een tweede huwelijk zijn net afgestudeerde party-boys.

5. Albert Frère (83) – NPM en GBL- 2,4 miljard

Meest waarschijnlijke erfgenamen: zijn 2 kinderen en de Stichting Charles-Albert Frère.

De Belgische financier Albert Baron Frère is bijzonder discreet. Het is geweten dat hij getrouwd is en drie kinderen heeft: Gérald Frère (bestuurder bij NPM, GBL en regent van de Nationale Bank), Charles-Albert en dochter Ségolène Frère-Galienne (foto).

Zijn jongste zoon Charles-Albert kwam in 1999 om het leven bij een auto-ongeluk. Tijdens een interview naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag zei Albert Frère: ‘Het fonds Charles-Albert Frère is de realisatie waarop ik het meest trots ben van alles wat ik in mijn leven deed. Mijn hele familie is erbij betrokken. We steken er allemaal veel tijd in.

Vorig jaar nog veilde Frère bij Sotheby’s 3.000 flessen bordeaux en champagne die 1,2 miljoen euro opbrachten. De opbrengst ging volledig naar de Stichting Charles-Albert Frère, die in 2000 werd opgericht, en waarschijnlijk op een deel van Frère’s fortuin aanspraak zal mogen maken. De stichting steunt onder meer een dagcentrum waar veertig autistische en mentaal gehandicapte kinderen tussen twee en zes jaar begeleid worden.

Meer