‘Wie emotioneel belegt, verliest jaarlijks 3 procent rendement’

De start van de vaccinatiecampagnes en de steunmaatregelen van allerhande overheden om de economische gevolgen van de coronapandemie binnen de perken te houden voeden het optimisme bij de beleggers. Al waarschuwen experts in ‘behavioural finance’ voor de gevaren van emotioneel beleggen.

Het relanceplan van de Amerikaanse president Joe Biden is afgelopen weekend door het Amerikaanse Senaat goedgekeurd. Dankzij dat plan krijgt de Amerikaanse economie een injectie van maar liefst 1.900 miljard dollar. De goedkeuring werd maandag op gejuich onthaald door het merendeel van de beleggers.

In Europa kleurden zo goed als alle indexen groen. In de VS won de Dow Jones 1 procent. De Nasdaq verloor weliswaar 2,4 procent. Dat komt omdat het relanceplan inflatie en een hogere rente in de hand werkt, wat nefast is voor de techaandelen.

Te emotionele reacties

Het is dat ongebreidelde optimisme dat de experts in ‘behavioural finance’ van Oxford Risk zorgen baart. Zij vrezen dat de beleggers zich bij hun investeringsbeslissingen te veel baseren op hun emoties. Uit hun berekeningen blijkt dat emotioneel beleggen jaarlijks 3 procent rendement kost.

De experts verwachten dat dat cijfer nog zal oplopen nu meer en meer mensen starten met beleggen, mede door de opkomst van applicaties die zich toespitsen op de kleine belegger. Robinhood is een van die apps die de jongste maanden in de media kwam omdat die door een leger Reddit-beleggers werd gebruikt om massaal aandelen van GameStop te kopen.

Dergelijke apps winnen aan populariteit net wanneer er een turbulente periode aan de gang is voor de beleggers. De experts verwijzen onder meer naar de huidige economische en begrotingstoestand, naar de situatie op de beurzen en naar de opgang van cryptomunten. ‘De tijdshorizon van de beleggers is korter geworden wat ertoe leidt dat ze veel riskeren en hopen snel geld te verdienen’, waarschuwt Greg B. Davies van Oxford Risk.

Stijgende werkloosheidscijfers

‘Na de door de coronacrisis veroorzaakte koersval in het eerste kwartaal van 2020 heerst er momenteel op de markten over de hele wereld een opwaartse trend. Beleggers zijn optimistisch omdat steeds meer mensen ingeënt worden en regeringen begrotings- en conjunctuurprogramma’s invoeren’, aldus Davies.

Hij waarschuwt in het rapport voor de stijgende werkloosheidscijfers en overheidsuitgaven. ‘We stevenen met andere woorden af op enorme economische problemen’, klinkt het. Volgens de expert moeten we dan ook rekening houden met plotse schommelingen in de komende maanden.

De vaststelling van Davies ligt in lijn met die van de strategen van Deutsche Bank. Zij schreven in een recente analyse dat het momenteel een constant duwen en trekken is tussen epische stimulus en vrees rond rente en inflatie. ‘Aangezien dit allemaal gebeurt voordat de meeste westerse economieën zijn heropend, is het zeer waarschijnlijk dat we nog een tijd in dit patroon van hoge volatiliteit zullen zitten’, aldus de strategen. (am)

Meer