Hoop op heropening economie geeft Europese aandelen forse boost

De angst voor stijgende rentes lijkt als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen bij de start van de nieuwe beursweek. De Europese beurzen hebben de beursdag stevig in het groen afgesloten.

De Europese beurzen zijn de beursweek positief gestart. De goedkeuring van het relanceplan van Joe Biden voedt het optimisme op de beurzen. Via dat plan wordt er maar liefst 1.900 miljard dollar in de Amerikaanse economie gepompt.

Toenemende inflatie

Amerikanen die minder dan 75.000 dollar per jaar verdienen krijgen een cheque van 1.400 dollar. Voorts krijgen gezinnen een maandelijkse kinderbijslag van 300 dollar per kind onder de 6 jaar. Dat bedrag wordt verlaagd tot 250 dollar voor kinderen tussen 6 en 17 jaar. Econoom Noah Smith spreekt van een basisinkomen voor iedereen. ‘In essentie is het een basisinkomen voor gezinnen. Er zit geen verplichting tot werken in, je moet er alleen kinderen voor hebben’, klinkt het.

Hoe dan ook was het in spanning afwachten op de reactie van de beurzen. De afgelopen weken was er immers paniek ontstaan door de rentestijgingen en een toenemende inflatie. Door meer geld in de economie te pompen geeft men de inflatie in feite een duwtje in de rug, maar de beleggers lijken in een eerste reactie het stimulusplan toe te juichen.

Groene start Amerikaanse beurzen

Na een rode start noteert de Nasdaq na bijna twee uur handelen 0,5 procent in het groen. Ook de Dow Jones (+1,2 procent) en de S&P500 (+0,8 procent) kunnen momenteel groene cijfers voorleggen.

De resultaten uit de VS verbleken wel als we die naast de Europese beurstabellen leggen. De Eurostoxx50 is er 2,6 procent op vooruitgegaan. De Bel20 was met een stijging van 2,55 procent één van de primussen van de klas.

Forse stijging bankaandelen

Voornamelijk de bankaandelen hadden vandaag de wind in de zeilen. Een van de opvallendste stijgingen zagen we in Nederland. Het aandeel van de bank ABN Amro is met maar liefst 8,75 procent omhoog geschoten.

Ook ING heeft met een winst van 4,6 procent een mooie dag achter de rug. De Nederlandse bank was maandagavond dan ook meteen de sterkste stijger in de Belgische sterindex.

Ondanks de mooie stijgingen van vandaag mogen de beleggers zich verwachten aan een turbulente periode. ‘Het is momenteel een constant duwen en trekken tussen epische stimulus en vrees rond rente en inflatie’, hebben enkele strategen van Deutsche Bank geschreven in een analyse.

Meer