Dow Jones ziet Bidens herstelplan graag komen, Nasdaq iets minder

Wall Street kwam met gemengde resultaten op de eerste handelsdag van de week. Traditionele sectoren deden het goed door vooruitzichten op economisch herstel. Techaandelen daarentegen presteerden zeer wisselvallig.

De Dow Jones deed het goed. De voornamelijk industriële index werd aangevoerd door aandelen die waarschijnlijk zullen profiteren van het stimulusplan van Joe Biden. Zo behoorden bankaandelen en luchtvaartmaatschappijen bij de winnaars van deze handelsdag.

Vandaag werd namelijk duidelijk dat het economisch herstelpakket ter waarde van 1.900 miljard dollar naar alle waarschijnlijkheid deze week nog goedgekeurd zal worden. Het meest opmerkelijke onderdeel van het plan is een rechtstreekse betaling van 1.400 dollar aan de meeste Amerikanen.

Vrees voor inflatie

Maar de vooruitzichten op meer overheidsuitgaven en snellere economische groei hebben de vrees voor een inflatiepiek aangewakkerd. Het rendement op langlopende staatsobligaties staat dan ook op het hoogste punt in bijna een jaar.

De Dow schuurde bij de sluiting tegen z’n recordpiek aan met 31.802,44 punten (+ 0,97 procent). De S&P 500 stond het grootste deel van de dag in het groen, maar in de late handelsuurtjes zakte de toonaangevende index (- 0,54 procent).

De Nasdaq kreeg de zwaarste klappen op maandag, en moet 2,41 procent prijsgeven. De meeste techaandelen – inclusief Apple, Microsoft, Tesla en Amazon – zakten vandaag net als de voorbije drie weken door het vooruitzicht op hogere rentetarieven.

Techaandelen zijn bijzonder gevoelig voor stijgende rendementen omdat hun waarde in hoge mate afhangt van toekomstige winsten, die onder druk staan wanneer het rendement op obligaties stijgt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20