WHO klaagt wereldwijde vaccinongelijkheid aan

De Wereldgezondheidsorganisatie zei dat de wereld een ‘catastrofale morele misstap’ dreigt te begaan. De WHO vindt het niet kunnen dat de internationale gemeenschap toelaat dat jonge, gezonde volwassenen in rijke landen eerder zullen gevaccineerd worden, dan gezondheidswerkers en ouderen in minder welvarende landen.

De VN-organisatie roept op om de beperkt beschikbare dosissen van de werkende Covid-19-vaccins eerlijker te verdelen. Tijdens een persconferentie gisteren wees topman Tedros Adhanom Ghebreyesus erop dat van de lageinkomenslanden enkel Guinea al gevaccineerd heeft, met slechts 25 dosissen. In 49 welvarende landen zijn er intussen al 39 miljoen vaccins toegediend.

Eerlijke wereldwijde verdeling in het gedrang

In de context van het WHO-initiatief COVAX, dat vaccins probeert veilig te stellen om ze eerlijk te verdelen over de minder welvarende landen, beschuldigde de Ethiopische WHO-functionaris rijke landen ervan te hamsteren. Eerder deze maand deed hij een oproep aan farmabedrijven en de westerse landen om ’te stoppen met het sluiten van bilaterale deals‘. Tedros beweert dat het graaien van de rijkere landen de inspanningen van COVAX hindert.

In december bleek uit een rapport van onder meer Amnesty International en Oxfam dat 9 van de 10 inwoners in tientallen ontwikkelingslanden dit jaar niet zullen gevaccineerd worden, simpelweg omdat er niet voldoende vaccins beschikbaar zullen zijn.

Het rapport wees er namelijk op dat welvarende landen vorige maand al voldoende vaccins hadden bemachtigd om hun hele bevolking bijna drie keer te vaccineren. Zo’n 67 arme landen hadden op dat moment genoeg dosissen om slechts één op de tien burgers te vaccineren.

‘De bilaterale deals tussen landen en bedrijven vertragen de COVAX-leveringen. Het creëert precies het scenario dat COVAX zou moeten vermijden: hamsteren, een chaotische markt, een ongecoördineerde reactie dat sociale en economische verstoring in de hand werkt’, zei de WHO-topman gisteren. Zo’n ‘eigen-land-eerst-benadering’ brengt volgens hem de armsten en meest kwetsbaren in gevaar.

‘Uiteindelijk zullen deze acties de pandemie alleen maar verlengen’, gaf Tedros nog mee.

Meer