Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 14 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

WhatsApp gaat Hongkongse politie en gerecht niet meer helpen

Logo Business AM
Politiek

06/07/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

June 12, 2019 - Hong Kong - A man records live with his smartphone during the protest..Thousands of protesters occupied the roads near the Legislative Council Complex in Hong Kong to demand to government to withdraw extradition bill. The Hong Kong government has refused to withdraw or delay putting forward the bill after tens of thousands of people marched against it on Sunday.

WhatsApp heeft maandag bekendgemaakt dat het voorlopig niet meer gaat ingaan op verzoeken van de lokale overheid van Hongkong om gebruikersdata te overhandigen in het kader van criminele onderzoeken. De beslissing komt er nadat China zijn greep op Hongkong verstevigd heeft.

WhatsApp gaat het behandelen van zulke verzoeken ‘op pauze zetten’. Het dochterbedrijf van Facebook wil eerst onderzoeken wat de impact is van de controversiële Nationale Veiligheidswet, die China oplegt aan Hongkong.

Voor het potentieel belastend bewijs overmaakt aan de Hongkongse politie, wil het bedrijf eerst ingaan of er nog voldoende respect is voor de mensenrechten bij de veiligheidsdiensten, na de Chinese ingreep. Dat laat een woordvoerder van WhatsApp weten in een persbericht.

Internetvrijheid

Hongkong heeft onbeperkt toegang tot internet, in tegenstelling tot het vasteland van China, waar Google, Twitter en Facebook zijn geblokkeerd.

Vorige week keurde het Chinese parlement de Nationale Veiligheidswet voor Hongkong goed, wat een radicale verandering betekent voor de levenswijze in de voormalige Britse kolonie. Tot voor kort was de stadstaat een vrijhaven binnen de autoritaire Chinese Volksrepubliek.

De ingrijpende wetgeving duwt de semiautonome regio, en het financiële centrum van Azië, voor het eerst in dat autoritaire keurslijf.

Politieke meningen opkuisen

Tot vorige week konden bewoners van Hongkong genieten van individuele vrijheden, zoals internetvrijheid. Daar maakten ze gebruik van om politieke meningen te uiten, bijvoorbeeld om steun te betuigen aan de protestbeweging die al meer dan een jaar actief is in de stad.

Maar de afgelopen hebben gebruikers en activisten massaal hun sociale mediaprofielen verwijderd of opgekuist, uit schrik om onder de nieuwe wet opgepakt te worden.

De beslissing van WhatsApp, en dus van moederbedrijf Facebook, zet de Amerikaanse technologiegigant op ramkoers met Peking. Een van de belangrijke doelstellingen van de nieuwe veiligheidswet was net om het voorheen onbelemmerde internet te kunnen monitoren en reguleren.

Source: Reuters


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks