Meeste Amerikanen weten niet dat Facebook ook WhatsApp en Instagram bezit

Het is pover gesteld met de Amerikaanse kennis van technologie. Het Pew Research Center, een onafhankelijke onderzoeksgroep, heeft 4.272 Amerikanen ondervraagd. Zij concluderen bijvoorbeeld dat maar 1 op de 3 weet dat Facebook-CEO Mark Zuckerberg ook baas is bij Instagram en WhatsApp.

Facebook en Whatsapp

Dat is nochtans geen onbelangrijke informatie. WhatsApp en Instagram zijn allebei begonnen als aparte bedrijven. In 2012 kocht Facebook Instagram voor 1 miljard dollar. In 2014 verhuisde WhatsApp voor 16 miljard dollar naar de Facebook-stal.

Ondanks beloftes over de onafhankelijheid van beide diensten, zette Facebook in 2018 stappen om Instagram, WhatsApp en Facebook meer te integreren. Zo leunt de nieuwe datingservice van Facebook gedeeltelijk op connecties met Instagram. Facebook gebruikt info van een gekoppeld Instagram-profiel om te beslissen welke mensen het voorstelt.

WhatsApp

WhatsApp is een heel ander verhaal. In Europa is de app niet zo populair. In India is het echter de meestgebruikte communicatie-app. WhatsApp heeft bepaalde voordelen die Messenger niet heeft. Het is erg licht en loopt ook goed op oudere smartphones. Er is end-to-end-encryptie, wat wil zeggen dat niemand in principe uw berichten kan meelezen.

Facebook beloofde bij de aanschaf van WhatsApp dat ze nooit WhatsAppprofielen aan Facebookprofielen zouden koppelen. Dat dat wel mogelijk was, hield het bedrijf van Mark Zuckerberg achter. Opnieuw blijkt de privacymuur tussen Facebook en WhatsApp dunner te zijn dan aangekondigd.

De conclusies van Pew zijn verontrustend omdat gebruikers hun privacy wel degelijk serieus nemen. In 2018, een jaar na het Cambridge Analytica-schandaal, vertrokken een recordaantalgebruikers van Facebook. Vooral in de belangrijke groep tussen 15 en 34 verliest Facebook gebruikers. Die gebruikers blijven niet achter zonder sociale media, ze verhuizen gewoon naar Instagram.

Privacyvragen

Dat Amerikanen niet weten dat Facebook en Instagram onder dezelfde paraplu vallen, is dus een verontrustende trend. Ook uit de rest van de onderzoeksresultaten blijkt trouwens dat Amerikanen wel inzitten met hun privacy, maar niet altijd over de kennis beschikken om die zorgen ook om te zetten in maatregelen. Het volledige onderzoek kan u hier vinden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20