Werkloos: hoe kan ik geld lenen?

Wanneer je geen werk hebt, maar je toch geld wilt lenen, dan zullen banken zeker niet voor je in de rij staan om je een lening te verstrekken. Voor een bank, maar ook voor een groot aantal andere kredietverstrekkers, is het namelijk van essentieel belang dat je het geleende geld ook daadwerkelijk volgens afspraak terug kunt betalen.

Een lening afsluiten als je werkloos bent

Indien je je door geldnood genoodzaakt ziet om een lening af te sluiten dan kun je een aanvraag doen bij een bank. Wanneer je werkloos bent dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. In de regel echter zullen financiële instellingen terughoudend zijn bij het verstrekken van leningen en kredieten aan werklozen.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Zodra een werkloze namelijk de maandelijkse aflossingen van een lening niet meer kan betalen dan heeft de kredietverstrekker vaak geen mogelijkheid om een procedure op te starten om beslag te leggen op de werkloosheiduitkering. Een financiële instelling zal in een dergelijke situatie in kunnen spelen op een bepaalde flexibiliteit om de onbetaalde lening alsnog in handen te krijgen van de werkloze.

De voorwaarden voor een werkloze om geld te lenen

Een lening afsluiten als een werkloze is in ons land erg lastig, slechts onder bepaalde voorwaarden zal een kredietverstrekker je geld lenen als je geen vast werk hebt:

 • Je kunt soms een lening afsluiten met een bankgarantie. Dit wil zeggen dat je een borg, of garant, moet hebben om geld te kunnen lenen. Je dient dan samen met een ander het leencontract te ondertekenen en dus samen een lening aan te gaan. Deze persoon mag geen betalingsproblemen hebben bij een financiële instelling en/of geregistreerd staan in het register van het CKP.
 • De hypothecaire lening. Als je onroerend goed bezit dan kun je een lening aangaan bij een financiële instelling door je bezit onder hypotheek te plaatsen. Zo heeft de kredietverstrekker de garantie dat het geleende (deels) teruggehaald kan worden bij aflossingproblemen. Zelfs wanneer je werkloos bent, zal een bank dan minder terughoudend zijn bij de verstrekking van een lening.
 • Een starterkrediet voor werklozen. Dit is een lening die een werkloze af kan sluiten die een onderneming wil startten, of die een activiteit wil beginnen die inkomsten kan genereren. Deze lening is ook aan bepaalde voorwaarden onderworpen:
  • de aanvrager moet minimaal drie maanden in zijn geschreven als werkloos,
  • de aanvrager dient als zelfstandige de kost te gaan verdienen,
  • het project dient, na beoordeling op geschiktheid, goedgekeurd te zijn door het Participatiefonds.

Voorbereiding van je leenaanvraag als werkloze

Om te voorkomen dat je fouten maakt bij de aanvraag van een lening, of de samenstelling van het dossier dat hierbij essentieel is, dien je als werkloze zeer zorgvuldig te werk te gaan. Je kunt bij de voorbereiding kiezen uit de hulp van:

 • een makelaar,
 • een adviseur van een bank.

Door een deskundige in de arm te nemen bij de voorbereiding van je dossier loop je immers minder kans op afwijzing van je project door het Participatiefonds.

Bij de opstelling van je dossier voor een leenaanvraag bij een bank zijn een goed opgesteld dossier en het ondernemen van de juiste stappen essentieel. Bij de onderhandeling mag je zeker de meest gunstige debetrente niet vergeten. De kleinste fout kan je dossier immers al zorgen voor een nietigverklaring.

Een makelaar zal echter een tussenpersoon zijn tussen jou en je bank. Dit wil zeggen dat alle stappen die gedaan worden door de makelaar met zorg uit worden gevoerd. De bank zal daardoor vaak eerder je leenaanvraag als werkloze respecteren. De makelaar zorgt voor de behandeling en de opmaak van het dossier worden door de makelaar geregeld. Je hoeft bij de bank alleen nog je leencontract te ondertekenen om de lening officieel te maken.

Vereiste documenten voor een lening als werkloze

De vereiste documenten om een lening bij een bank te krijgen, zijn voor een werkloze wellicht nog belangrijker dan die van iemand met een vaste baan. Een bank zal soms namelijk meer aandacht schenken aan een dossier van een werkloze. Je moet dus alle nodige documenten overleggen die je identiteit en je financiële situatie en werkloosheid bewijzen. In een dossier moeten aanwezig zijn:

 • je identiteitsbewijs,
 • een bewijs van domiciliëring, bijvoorbeeld een elektriciteitsrekening,
 • je meest recente belastingsaanslag,
 • je bankafschriften van de laatste drie maanden,
 • bewijzen van werkloosheid.

Maar zelfs als je een prima dossier hebt samengesteld en je alle documenten hebt overlegd, is dit nog geen garantie op succes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20