Werken op vakantie leidt bij velen tot hogere productiviteit

Veel werknemers blijken arbeid op een vakantiebestemming een uitstekende oplossing te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van het platform VacationRenter, gebaseerd op een enquête bij duizend vakantiegangers in de Verenigde Staten.

De onderzoekers zeggen dat het misschien lijkt alsof werken tijdens een vakantie indruist tegen de principes van de vrijetijdsbesteding, maar ze benadrukken dat ook andere studies eerder al hebben aangetoond dat werk op een vakantiebestemming de arbeidsproductiviteit kan verhogen en de stress kan verminderen.

Digitale nomaden

Uit het onderzoek van VacationRenter bleek dat 20 procent van de werknemers ervoor koos om zich tijdens zijn vakantie niet volledig van zijn normale arbeidsactiviteit af te sluiten. Bij de groep die zijn werk tijdens de vakantie niet volledig heeft onderbroken, bleek bovendien twee op drie respondenten van een grotere arbeidsproductiviteit gewag te maken.

Bovendien gaf 80 procent van de ondervraagden aan dat het verblijf op een vakantiebestemming een positieve impact had op hun geestelijke gezondheid.

Analisten wijzen erop dat door de uitbraak van de coronacrisis meer dan de helft van de wereldwijde arbeidsbevolking minstens gedeeltelijk op thuiswerk is overgeschakeld. Bovendien is er de opkomst van de digitale nomaden en freelancers die graag voor hun arbeidsplek een leuke locatie, vaak in een ander land, uitkiezen.

Die evoluties hebben volgens de analisten de populariteit van de zogenaamde workations – vakantiereizen met een werkpakket – sterk doen toenemen.

“Misschien lijkt het niet zo aangewezen om arbeid mee op vakantie te nemen, maar het is in ieder geval beter werken wanneer men beseft op het einde van de dag van een ontspannen sfeer in een leuke omgeving te kunnen genieten”, voeren de analisten aan.

“In navolging van deze trend hebben veel hotels en andere aanbieders van verblijfsaccommodatie – zelfs met inbegrip van cruises – zich op deze vraag ingesteld en zijn ze begonnen met het aanbieden van diensten die hun gasten toelaten professioneel actief te blijven.”

Babysit

“Vaak krijgen gasten toegang tot stille werkruimtes, terwijl zelfs op het strand en andere open ruimtes draadloze online verbindingen mogelijk zijn”, wordt er opgemerkt. “Er worden zelfs babysitservices voor de kinderen van de werkende gasten aangeboden.”

Workations lijken de problemen van de balans tussen werk en privéleven en de vrijheid om te reizen op te lossen, want ze bieden de werknemer een opportuniteit om beide te combineren. Bovendien blijken deze omstandigheden vaak een gunstige impact te hebben op creativiteit en innovatie, waardoor werknemers op vakantie vaak een hoge productiviteit halen.”

Workations leiden dan ook vaak tot tevreden werknemers. Dat verbetert uiteindelijk ook de teamgeest en zal het personeelsverloop beperken.”

(tb)

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20