Wereldwijde vloot elektrische wagens telt bijna 20 miljoen exemplaren

Tijdens de maand juni zal de wereldwijde vloot elektrische wagens tot 20 miljoen voertuigen uitgroeien. Eind dit jaar zal dat elektrische wagenpark bovendien al 25 miljoen auto’s tellen. Dat staat in een rapport van Bloomberg New Energy Finance.

De onderzoekers wijzen er daarbij op dat de populariteit van de elektrische auto de jongste jaren een snelle groei heeft gekend. Begin vorig decennium reden er wereldwijd immers slechts 17.000 elektrische wagens rond.

Consistent groeipatroon

“De adoptie van elektrische wagen loopt inmiddels ook al tien jaar voor op schema”, stippen de onderzoekers aan. “In een rapport van British Petroleum zes jaar geleden werd geschat dat er pas tegen het midden van het volgende decennium 71 miljoen elektrische en hybride wagens op de weg zouden zijn. Maar volgens de nieuwe ramingen zal dat niveau al halverwege dit decennium kunnen worden gehaald.”

“Deze cijfers maken deel uit van een consistent groeipatroon”, merken analisten op. “In zijn rapport van twee jaar geleden toonde het Internationaal Energie Agentschap (IAE) al aan dat de verkoop van elektrische auto’s op het einde van het voorbije decennium een ​​gemiddelde groei met 40 procent per jaar liet optekenen.”

De onderzoekers wijzen erop dat al sinds het begin van de jaren zeventig van de voorbije eeuw een belangstelling voor elektrische wagens kan worden opgetekend. Ook de Lunar Rover van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA die in het begin van de jaren zeventig op het oppervlak van de maan rond reed, werd door elektriciteit aangedreven.

“Toch kon pas sinds het begin van het voorbije decennium, toen de eerste hybride elektrische wagen op de commerciële markt kwam, een toenemende populariteit worden opgemerkt.”

Extra inspanningen

“Het is dan ook verbazingwekkend dat op dit ogenblik al een vloot van 20 miljoen elektrische wagens kan worden geteld”, zeggen de onderzoekers. “Er zijn momenteel 23 elektrische wagens en 36 hybride auto’s op de markt beschikbaar. Vooral Europa en China zijn echter de drijvende kracht achter deze vooruitgang.”

“Dit moet het idee van een internationale acceptatie van de elektrische wagen toch enigszins relativeren. China heeft op de wereldwijde markt voor elektrische wagens een aandeel van 46 procent, gevolgd door Europa met 34 procent. Noord-Amerika heeft in die wereldwijde vloot slechts een aandeel van 15 procent.”

Tegelijkertijd wijst Bloomberg er ook op dat de wereld in totaal meer dan een miljard auto’s telt. Dit betekent dat het elektrische wagenpark in dat geheel nog bijzonder beperkt blijft.

“Ondanks de verbazingwekkende omzetstijging, moeten er duidelijk meer inspanningen worden gedaan om de strijd tegen de klimaatverandering te ondersteunen”, luidt het. “De meeste landen liggen dan ook nog steeds niet op schema om de uitstoot van het wegvervoer tegen het midden van deze eeuw te elimineren.”

“Toch kan er van een positieve prognose gewag worden gemaakt. Elektrische wagens zorgen er nu al voor dat de vraag naar olie met 1 miljoen vaten per dag vermindert. Tegen het midden van deze eeuw zal dit cijfer stijgen tot maar liefst 21 miljoen vaten olie per dag.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20