Autovloot Amerikaanse federale overheid heeft dringend 100.000 elektrische laadstations nodig

In de Verenigde Staten zal ook de overheid meer inspanningen moeten doen om zijn autovloot op een duurzame aandrijving te laten overschakelen. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse  Government Accountability Office (GAO). Opgemerkt wordt dat de diensten van de Amerikaanse federale overheid over amper 1.100 laadstations voor elektrische wagens beschikken.

Om de volledige federale autovloot met elektriciteit te kunnen bevoorraden zal volgens het rapport echter op meer dan honderdduizend laadstations moeten worden teruggevallen.

0,3 procent

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekende in december vorig jaar een bevel dat de Amerikaanse regering verplicht om de aankoop van wagens met verbrandingsmotoren tegen het einde van het volgend decennium te stoppen.

De Amerikaanse federale diensten beschikten volgens cijfers van het Government Accountability Office twee jaar geleden over 657.000 wagens, maar slechts 0,3 procent van die vloot werd elektrisch aangedreven. Dit betekent dat de Amerikaanse federale diensten op dat ogenblik over 1.777 elektrische wagens beschikten.

De Amerikaanse regering gaf twee jaar geleden aan voertuigkosten een bedrag uit van 4,2 miljard dollar, met inbegrip van 730 miljoen dollar voor brandstof.

Om de duurzame doelstellingen van de overheid te halen, zal de aankoop van elektrische wagens de volgende jaren sterk moeten worden opgevoerd. De General Services Administration (GSA) beklemtoonde dat de federale agentschappen sinds het vorige rapport nog eens 1.854 emissievrije voertuigen hebben besteld.

Gemeld werd wel dat daarbij voor een aantal modellen lagere aankoopprijzen konden worden verkregen. Daarbij wordt verwezen naar onder meer de aankoop van een vloot wagens van het elektrische model Chevrolet Volt. Daarbij waren kortingen tot bijna 10.000 dollar verkregen.

Budgetten

De Amerikaanse overheid koopt gemiddeld ongeveer 50.000 voertuigen per jaar. Het bevel dat Joe Biden eind vorig jaar met betrekking tot de aankoop van duurzame wagens heeft uitgevaardigd, bepaalde dat de vloot over vijf jaar emissievrij moet zijn.

Dat heeft echter ook betrekking op hybride wagens, die niet alleen een elektrische aandrijving hebben, maar ook nog over een verbrandingsmotor beschikken.

Het Amerikaanse Congres keurde vorig jaar een investering van 7,5 miljard dollar goed om een nationaal netwerk van 500.000 opladers voor elektrische voertuigen te installeren.

De regering kondigde vorig jaar ook nog een budget van 9 miljard dollar aan voor de aankoop van elektrische wagens en laadstations voor de US Postal Services en de federale overheidsdiensten. Dat dossier moet echter nog altijd de toestemming van het Congres krijgen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20