Weinig interesse bij de banken om rente renovatielening te verlagen: zelfs zonder gunsttarieven zijn er goedkopere kredieten

De bouwbeurs Batibouw is voor veel kredietgevers doorgaans het moment om het prijskaartje van een renovatielening tijdelijk te verlagen. Al lijken er dit jaar niet veel financiële instellingen deel te nemen aan de prijzenslag.

Beobank heeft vorige week als eerste kredietgever in ons land de rente op een renovatielening verlaagd naar aanleiding van Batibouw. We schreven toen dat er ongetwijfeld nog andere financiële instellingen in de voetsporen van de bank zouden treden. Nu de bouwbeurs van start is gegaan, moeten we vaststellen dat het aantal renteverlagingen eerder beperkt is gebleven.

Ook ING en Belfius snoeien in het prijskaartje

Naast Beobank hebben ook de grootbanken ING en Belfius intussen gesleuteld aan de rentetarieven. ING heeft de rente op haar klassieke renovatielening verlaagd van 2,7 naar 2,45 procent en die op de groene lening van 1,5 naar 1,35 procent. De kortingstarieven gelden tot 26 juni.

Belfius laat de rente op de gewone renovatielening ongemoeid, en past enkel die op de groene lening aan. Dat tarief daalt van 1,65 naar 1,35 procent voor kredieten met een looptijd van maximaal zestig maanden. Het gunsttarief is van toepassing tot 18 juni. Je kan overigens enkel een groene lening bij de bank afsluiten als je minstens 50 procent van het kredietbedrag gebruikt om een groen project, zoals het plaatsen van zonnepanelen, te financieren.

Weinig animo

Het valt op dat slechts een handjevol banken de rente op een verbouwingslening tijdelijk naar beneden bijstelt. Doorgaans is er sprake van een “race to the bottom” tijdens dergelijke evenementen. Tijdens het afgelaste Autosalon eerder dit jaar waren er veel meer kredietgevers die deelnamen aan de prijzenslag. Beobank pakte toen uit met het goedkoopste tarief voor een autolening: 0,59 procent. Die rente gold zowel voor de gewone als groene autolening.

Uit onze vergelijking blijkt overigens dat de bovenstaande banken zelfs met de gunsttarieven niet altijd onder het prijskaartje van de concurrenten duiken. De goedkoopste groene lening vind je bijvoorbeeld bij AXA Bank en Crelan. Bij die banken betaal je een rente van 1,34 procent.

De vijf goedkoopste groene leningen (15.000 euro/42 maanden) op dit moment

  1. Axa Bank: 1,34 procent
  2. Crelan: 1,34 procent
  3. Belfius: 1,35 procent
  4. Beobank: 1,39 procent
  5. BNP Paribas Fortis: 1,45 procent

Bij Belfius en Beobank ben je dan weer aan het juiste adres voor de goedkoopste renovatieleningen. Die twee banken hanteren een tarief van 2,49 procent.

De vijf goedkoopste renovatieleningen (15.000 euro/42 maanden) op dit moment

  1. Belfius: 2,49 procent
  2. Beobank: 2,49 procent
  3. BNP Paribas Fortis: 2,5 procent
  4. AXA Bank: 2,59 procent
  5. Crelan: 2,59 procent

Renteloze lening Vlaamse overheid

Maar wist je dat je binnenkort misschien in aanmerking komt voor een renteloze renovatielening bij de Vlaamse overheid? Minister van Financiën Matthias Diependaele en minister van Energie Zuhal Demir (allebei N-VA) lieten eerder deze maand weten dat je vanaf 1 juli tot 60.000 euro kan aanvragen bij de overheid. De looptijd van die lening bedraagt maximaal 25 jaar. Het krediet kan aangevraagd worden tot eind 2026.

Vlaanderen voegde eerder al de energie- en woonpremies samen tot de Mijn VerbouwPremie. Die wordt binnenkort aangevuld met de Mijn VerbouwLening. De doelgroep zijn de lagere en middeninkomens. Een alleenstaande met één persoon ten laste, bijvoorbeeld, mag tot 65.960 euro per jaar verdienen om in aanmerking te komen. Er zijn wel bovengrenzen per categorie. Zo mag er tot 17.250 euro worden ontleend voor dakrenovatie en tot 18.000 euro voor buitenmuurrenovatie.

Je kunt sinds vorig jaar ook al een renteloos renovatiekrediet afsluiten bij de Vlaamse overheid als je het pand binnen de vijf jaar na aankoop energiezuiniger maakt. Je kan enkel zo’n lening aanvragen als je een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20