Kredietgevers verlagen rente renovatielening naar aanleiding van Batibouw

Binnen enkele dagen gaat de bouwbeurs Batibouw van start. Traditiegetrouw zetten verschillende banken het mes in de rentes op de renovatieleningen naar aanleiding van dat evenement. Beobank neemt dit jaar het voortouw.

Op zaterdag 21 mei gaat Batibouw van start. De bouwbeurs loopt tot 29 mei. Tijdens dat evenement in Brussel kan je heel wat innovatie-ideeën opdoen en genieten van allerhande promoties. Ook de kredietgevers grijpen die beurs aan om uit te pakken met kortingen. Zo verlagen ze tijdelijk de rente op renovatieleningen.

Beobank verlaagt de tarieven

Beobank is de eerste bank die uitpakt met kortingstarieven. Zo verlaagt de kredietgever de rente op een gewone renovatielening van 2,85 naar 2,49 procent. Bij een lening van 10.000 euro met een looptijd van 48 maanden resulteert dat in een besparing van 74 euro.

De bank zet ook het mes in de rente op de groene lening. Het tarief daalt van 1,69 naar 1,39 procent. In dit geval geniet je van een korting van 62 euro als je 10.000 euro leent en het krediet terugbetaalt binnen 48 maanden. Hoe groter het leenbedrag, hoe groter de korting.

Zoals ieder jaar, gaat het hier om een tijdelijke korting. De actie loopt vanaf vandaag tot 14 juni 2022. Daarna worden de tarieven opnieuw naar boven bijgesteld.

Er zullen ongetwijfeld nog meer banken in de voetsporen van Beobank treden. Veel banken hanteren op dit moment een rente tussen 1,5 en 2 procent voor een groene lening. Voor een gewone renovatielening schommelt het tarief bij de meeste kredietgevers tussen 2,5 en 3,5 procent.

Groene lening gaat gepaard met voorwaarden

Wie een goedkopere groene lening wil afsluiten, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een gedeelte van het krediet gebruikt worden om een duurzame renovatie te financieren, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Die voorwaarden variëren van bank tot bank. Bij Beobank moet je bijvoorbeeld 70 procent van het geleende bedrag spenderen aan ecologische projecten. Bij marktleider BNP Paribas Fortis is dat 50 procent.

Hoe dan ook kan je dankzij zo’n krediet de EPC-score van je woning verlagen. Volgens de Nationale Bank van België (NBB) heeft die score een almaar grotere impact op de waarde van je woning.

Wist je overigens dat je soms ook andere projecten kan financieren met een ecologische lening? Bij Belfius kan je een groene lening bijvoorbeeld ook gebruiken om je woning te beveiligen tegen inbraak en brand. Met het geleende geld kan je onder meer de aankoop van rookmelders, brandwerende deuren en een alarmsysteem financieren.

(fjc)

Meer