Samengevat. Frankrijk, Polen en Duitsland hebben de Weimar Driehoek nieuw leven ingeblazen om de Europese defensiesamenwerking te versterken. Tijdens een recente bijeenkomst hebben ze de nadruk gelegd op de versterking van militaire capaciteiten. Ook wijzen ze op het gevaar van Russische digitale inmenging.
Weimar Driehoek begint aan tweede leven, maar wat is het?

Waarom is dit belangrijk?
De herlancering van de Weimar Driehoek is een significante stap voor de Europese geopolitieke stabiliteit en defensiesamenwerking. Het toont de bereidheid van deze landen om nauwer samen te werken in het licht van toenemende externe dreigingen, zoals de Russische agressie in Oekraïne en potentiële veranderingen in de steun van de NAVO onder leiding van figuren zoals Donald Trump.De essentie. De Weimar-driehoek werd in 1991 door Frankrijk, Duitsland en Polen opgericht in de Duitse stad Weimar met als doel Polen te helpen bij de overgang naar het kapitalisme na decennia van communistische overheersing.
- In april 2016 zei de Poolse minister van Buitenlandse Zaken dat de Weimar Driehoek zijn relevantie voor zijn land had verloren.
- Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne ziet het trio nu toch kansen in een hernieuwde samenwerking.
De terugkeer van Donald Tusk
In het nieuws. De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Polen hebben zich deze week in Frankrijk verzameld om de banden tussen hun landen te versterken door de Weimar Driehoek, opgericht in 1991, nieuw leven in te blazen.
- Deze beweging komt vooral na de terugkeer van Donald Tusk als premier van Polen, wat wijst op een hernieuwde focus op Europese integratie na jaren van nationalistisch beleid in Polen.
Zoom in. De landen hebben zich ertoe verbonden hun militaire samenwerking en capaciteiten binnen Europa te versterken. Dat alles tegen de achtergrond van de Oekraïense crisis en kritiek op de NAVO door Donald Trump.
- Tijdens de bijeenkomst werden de kwestie van Russische desinformatie, cyberaanvallen en politieke inmenging aangekaart.
- Viginum, een Frans overheidsorgaan, onthulde de activiteiten van een gecoördineerd netwerk dat pro-Russische inhoud verspreidt, bekend als “Portal Kombat” en bestaande uit ongeveer 200 websites.
- De meest recente sites, gericht op westerse landen zoals Frankrijk, richten zich op het verdedigen van de “speciale militaire operatie” van Rusland in Oekraïne of op het “kleineren van Oekraïne”, aldus het rapport.
Geen consensus over de verdieping van de Europese defensie
Zoom out. De EU heeft sinds 1992 stappen ondernomen naar een gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid, inclusief een wederzijdse defensieclausule.
- De oproepen voor een versterkt “Europa van de defensie”, mogelijk door de oprichting van een Europese leger, zijn ingegeven door twijfels over de Amerikaanse verkiezingen en de behoefte aan een extra laag van veiligheid naast de NAVO.
- Toch is er binnen de EU geen consensus over de verdieping van de Europese defensie. Dat zou als een alternatief voor de NAVO kunnen worden gezien, wat de VS, de belangrijkste veiligheidsgarantie van het continent, van Europa zou kunnen vervreemden.