Binnen enkele dagen start er een nieuwe maand. Dat betekent dat er enkele zaken wijzigen die een impact kunnen hebben op jouw geld. Zoals altijd, laten wij ons licht schijnen over de belangrijkste wijzigingen.
Lagere spaarrente
Nu de Europese Centrale Bank (ECB) voor de tweede keer dit jaar de rente met 25 basispunten heeft verlaagd, snoeien enkele financiële instellingen in de spaartarieven.
- De nichespeler Santander Consumer Bank verlaagt de rente op twee spaarboekjes.
- Wie zijn geld op de rekening Vision Plus parkeert, ontvangt vanaf 1 oktober 2,65 procent. Vandaag bedraagt de spaarvergoeding nog 2,85 procent.
- Ook de rente op de rekening Vision Max daalt binnen enkele dagen met 20 basispunten tot 2,8 procent. Dat tarief geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 300.000 euro spaart. Wie meer of minder spaart, ziet de rente dalen tot 1,85 procent. Die vergoeding blijft ongewijzigd.
- De mobiele broker Bux knipt op 1 oktober in de vergoeding die de klanten krijgen op het kapitaal dat ze niet beleggen. Die daalt van 2,5 naar 2,25 procent bruto.
- Het gaat hier om een niet-gereglementeerde rekening waardoor je 30 procent van de kapitaalopbrengsten moet afstaan aan de fiscus. Het nettorendement bedraagt vanaf volgende maand dus 1,575 procent.
- Santander Consumer Bank en Bux zijn niet de eerste financiële instellingen die het mes zetten in de spaarvergoedingen. De broker Trade Republic en de internetbank NIBC zijn hen al voorgegaan.
Banken zetten stuntrentes stop
De banken hebben in september uitgepakt met allerhande promoacties om een deel van de staatsbonmiljarden aan te trekken. Veel van hen staken die acties nu.
- In september hebben onder meer Beobank, Medirect en Crelan al de rente op de termijnrekeningen verlaagd.
- Wie een termijnrekening met een looptijd van zes of twaalf maanden opent bij ING krijgt momenteel nog een jaarrente van 3,8 procent. Na betaling van de roerende voorheffing (30%) blijft er nog netto 2,66 procent over. Die actie loopt af op 29 september. Sommige klanten ontvangen een rente van 4 procent bruto. Dat komt neer op 2,8 procent netto.
- Ook Belfius zet op 29 september de promoactie met de termijnrekeningen stop. Momenteel betaalt de grootbank – net zoals ING – nog een jaarrente van 3,8 procent bruto, oftewel 2,66 procent netto, uit als je je geld voor zes of twaalf maanden vastklikt.
- Bij KBC kan je nog tot en met 29 september intekenen op een kasbon met een brutorente van 3,1 procent, oftewel 2,17 procent netto.
Vanaf oktober kan je gemakkelijker een verzekering opzeggen
Volgende maand veranderen er ook enkele zaken voor jouw verzekeringen.
- Zo wordt in het eerste jaar de termijn waarbinnen je je kan verzetten tegen een stilzwijgende verlenging van een verzekeringscontract op de vervaldag ingekort van drie naar twee maanden.
- Vanaf het tweede jaar van een lopend contract krijg je de optie om de overeenkomst op elk moment op te zeggen, rekening houdend met een opzegtermijn van twee maanden.
- Het zal vanaf volgende maand ook mogelijk zijn om een overeenkomst op te zeggen via een elektronische handtekening. Je krijgt ook de mogelijkheid om aan een tussenpersoon of andere verzekeraar te vragen om de nodige stappen te zetten tot opzegging van een verzekeringscontract. Het is dus niet langer nodig om de stopzetting aan te vragen via een aangetekend schrijven.
- Er veranderen nog meer zaken. Lees er hier alles over!
Sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas stijgen
De sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas stijgen vanaf volgende maand. Dat laat de federale energieregulator CREG weten.
- In vergelijking met het derde kwartaal stijgt het sociaal tarief voor elektriciteit met 10 procent, terwijl dat voor aardgas en warmte met 15 procent toeneemt.
- Het sociaal tarief is een verminderd tarief voor bepaalde categorieën personen of huishoudens. Het is bij alle energieleveranciers hetzelfde. De CREG legt het bedrag per kwartaal vast.
Verhoogde tegemoetkoming doktersbezoek voor alleenstaanden met beperkt inkomen
Het recht op een verhoogde tegemoetkoming, waardoor je bijvoorbeeld minder moet betalen bij de dokter, wordt vanaf 1 oktober automatisch toegekend aan alleenstaanden met een beperkt inkomen die drie opeenvolgende maanden werkloos of arbeidsongeschikt zijn, of erkend zijn als invalide.
- De alleenstaande moet drie maanden na elkaar een werkloosheids-, arbeidsongeschiktheids- of invaliditeitsuitkering hebben gekregen en aan bepaalde inkomensvoorwaarden voldoen. Dat laatste wordt gecontroleerd door het ziekenfonds, op basis van gegevens waarover het beschikt. De betrokkene moet dus geen verklaring op erewoord ondertekenen.
- Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, betaalt minder voor gezondheidszorg (raadplegingen, geneesmiddelen, hospitalisatie…) en kan een aantal andere financiële voordelen krijgen, zoals goedkoper openbaar vervoer. Het recht wordt automatisch toegekend aan onder anderen mensen met een leefloon, een inkomensgarantie voor ouderen, een toelage voor personen met een handicap of voor een kind met een erkende handicap van minstens 66 procent enzovoort.
Basistarief van 125 euro voor gerechtsdeurwaarder bij consumentenschulden
De bijna 50 jaar oude tarieven van de gerechtsdeurwaarders worden vanaf 1 oktober gewijzigd. In de plaats komen “vereenvoudigde en transparante” tarieven, zegt de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB).
- Voor consumentenschulden, zoals achterstallige ziekenhuis-, school- en energiefacturen, zal een basistarief van 125 euro voor een dagvaarding gelden.
- De nieuwe tarieven, die vanaf oktober gelden, moeten vereenvoudiging en transparantie bieden. Zo gaan we van tien naar drie tariefklassen. Alle vorderingen voor facturen van elektriciteit, gas, water, internet, telefonie, onderwijs en geneeskunde vallen bovendien altijd onder het laagste tarief, dat 125 euro bedraagt voor een akte.
- Voorts zullen bepaalde kosten in dergelijke dossiers verder verlaagd worden via een solidariteitsfonds, gespijsd door de deurwaarders zelf.
- Andere basistarieven bedragen 175 euro (voor schulden van 2.000 tot 5.000 euro) en 250 euro (voor schulden van meer dan 5.000 euro).
- Naast die forfaitaire bedragen kunnen nog wel andere kosten aangerekend worden, zoals een vaste opstartkost van 50 euro en vertaalkosten of reiskosten.
- Naar aanleiding van de nieuwe tarieven lanceert de NKGB een online tariefchecker. Burgers die een factuur krijgen van een gerechtsdeurwaarder, kunnen met het instrument nagaan of die correct is opgesteld. Bij elk onderdeel van de factuur staat meer uitleg en ook het bijbehorende tarief wordt vermeld.