Wat te doen voor je een auto gaat kopen? (checklist)

 

Het kopen van een auto is niet iets dat je elke dag doet. Het is dus heel wat anders dan een brood gaan kopen bij de bakker op de hoek, of het plannen van een ritje naar zee. Een heleboel mensen die een auto willen gaan kopen zullen echter hun bezoek aan een autoverkoper aanzienlijk pijnlijker maken dan eigenlijk nodig is. Een klant die niet weet wat hij, of zij, wil en wat de beschikbare mogelijkheden zijn op verschillende vlakken zullen dan ook een ideale prooi zijn voor elke gewetenloze verkoper.

Maak een lijstje met je wensen

Voordat je naar een autoverkoper toe kunt gaan, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat wilt. Vaak is het dan ook handig om een lijstje te maken waar je al je wensen op noteert. Zo weet je immers vooraf al waar je droomauto aan moet voldoen. Hierbij is echter niet alleen de kleur belangrijk maar zeker ook het model en allerlei technische specificaties.

Zo dien je onder andere te bepalen of je een kleine auto wilt en of dit een coupe (2 deurs), een sedan (4 deurs), een hatchback (5 deurs) of toch een stationwagon moet gaan worden. Verder zul je moeten gaan bedenken waar je de auto voor wilt gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor ritjes in de stad en dus een groot aantal korte stukjes, alleen maar ritten op snelwegen of een combinatie van deze twee opties. Ook moet je bepalen of je met de auto af wilt reizen naar een vakantiebestemming, eventueel met een caravan erachter. Je hebt dan immers een exemplaar nodig dat voorzien is van een trekhaak. Natuurlijk zul je ook een auto met een trekhaak moeten kiezen als je zo nu en dan met een aanhanger wilt gaan rijden.

Voor de aankoop van een auto zal verder nog de praktische kant onder de loep genomen moeten worden. Een auto koop je namelijk niet iedere dag en je zult deze in de regel ook een langere tijd willen blijven gebruiken. Voor de zoektocht naar een nieuw exemplaar van start kan gaan moet je voor jezelf bepalen welke voorzieningen je miste in je huidige auto en welke je absoluut wel in de nieuwe wagen moeten zitten, zoals voorzieningen met betrekking tot de veiligheid, zoals:

  • ABS: geen gripverlies van de autowielen wanneer er hard wordt geremd)
  • Traction Control: voorkomt dat de wielen doordraaien bij gebrek aan grip en dus handig in de winter. In tegenstelling tot bij een normale auto zal een auto met Traction Control minder moeite bij het wegtrekken.
  • Airbags: dit zijn luchtkussen die op worden geblazen op het moment dat er een aanrijding plaatsvindt. Deze airbags zullen de inzittenden extra bescherming bieden tegen letsel.

Andere praktische zaken waar je wellicht wel oren naar hebt zijn:

  • elektrische ramen,
  • centrale deurvergrendeling op afstand (een op afstand bedienbaar deurslot),
  • een verstelbaar stuur,
  • een schuifdak,
  • rembekrachtiging,
  • stuurbekrachtiging,
  • een aanwezige lichtsensor (automatische koplampen),
  • stoelverwarming,
  • lederen bekleding,
  • elektrisch verstelbare stoelen,
  • airconditioning,
  • een ingebouwd navigatiesysteem,

Indien je het tijd vindt om wat extra te gaan besparen, dan kun je voor de aankoop van een auto al een belangrijk stap nemen op dit gebied. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om over te stappen naar een zuinigere of meer voordelige brandstof. Vandaag de dag heb je bij het kopen van een auto de keuze uit de volgende brandstoffen:

  • Benzine,
  • Gas (LPG),
  • Diesel,
  • Elektriciteit,

Elke brandstof heeft een aantal voor- en nadelen hebben die je absoluut moet overwegen voordat je een auto gaat kopen. In een aantal gevallen zal er namelijk sprake zijn van bijkomende kosten. Welke brandstof het beste past bij je voorkeur en uiteraard ook bij je budget zal dus van persoon tot persoon, en zelfs van geval tot geval, sterk kunnen verschillen.

Distributieriem of een distributieketting

Op het moment dat je een auto wilt gaan kopen dan is het van groot belang om te weten of het voertuig een distributieriem of distributieketting heeft, maar ook wanneer deze voor de laatste keer is vervangen. Een distributieriem is een cruciaal auto-onderdeel dat zich in het motorblok bevindt. Dit onderdeel moet echter met een bepaalde regelmaat vervangen moeten worden. Zodra dit wordt nagelaten kan de motor stukgaan (wat een zeer hoge rekening met zich mee zal brengen). Bij iedere auto die beschikt over een distributieriem zal de frequentie van vervanging weer anders zijn. Een richtlijn is echter om een distributieriem na 5 jaar, of na elke 80.000 gereden kilometers te laten vervangen.

Bij de vervanging van een distributieriem zal in een heleboel gevallen eveneens de waterpomp worden vervangen. De waterpomp rolt bij een groot aantal auto’s namelijk met de distributieriem mee. Zodra een waterpomp stuk gaat zal ook de distributieriem opnieuw worden vervangen omdat de kans groot is dat deze ook snel de geest zal gaan geven en omdat er dus geen onnodig risico genomen wordt.

Een distributieketting is aanzienlijk sterker in vergelijking tot een distributieriem. De distributieketting hoeft dan ook minder vaak te worden vervangen als een distributieriem. Voordat je een auto gaat kopen dien je deze feiten tegen elkaar af te wegen en voor jezelf te bepalen waar je voor wilt gaan.

Goed voorbereid op pad

Je kunt echter prima voorkomen dat je direct al het slachtoffer wordt van een gewiekste verkoper die je een auto aan wil smeren die je niet in gedachten had, of die je je zelfs helemaal niet kunt veroorloven. De sleutel tot succes zal in dit geval dan ook een gedegen voorbereiding zijn nog voordat je ook maar één voet in een showroom gaat zetten. Kennis is immers macht, en dat geldt in het bijzonder bij het kopen van een auto. Om je op weg te helpen hebben we hieronder een aantal adviezen en tips voor je onder de loep genomen die gebaseerd zijn op ervaringen van een heleboel autokopers. Door van de fouten, maar ook goed ervaringen, van anderen te leren, kun jezelf namelijk uitstekend voorbereiden voordat je in het web van een doortrapte verkoper verstrikt raakt.

Doe vooraf online onderzoek naar de gewenste auto

Voordat je op weg gaat naar een autodealer is het verstandig om eerst het nodige huiswerk te doen. Je moet er immers eerst achter komen wat je kunt verwachten van de prijs en andere typische kenmerken die de auto van dromen met zich mee zal brengen. Voor dit doel kun je prima het internet gebruiken als informatiebron. Je kunt onder andere online beoordeling van het merk en model doornemen, maar ook de specificaties van het model dat je graag zou willen kopen. Bovendien is het altijd erg handig om vooraf te weten wat de gemiddelde verkoopprijs is voor deze auto in de regio waar je deze aan wilt schaffen. Online vind je diverse websites waarop je allerlei nuttige informatie kunt vinden. Door een duidelijk overzicht te maken van alle informatie die je hebt verzameld kun je achteraf in een oogopslag zien wat je kunt verwachten en op welke punten een bepaalde dealer je voordeel kan bieden. Helaas zijn er nog altijd een heleboel mensen die wel een auto willen kopen, maar die vooraf geen informatie inwinnen en dus onvoorbereid naar een dealer gaan. Doordat zij dan echter geen referentiepunten hebben, zullen ze eerder ten prooi vallen aan een gewiekste verkoper die uiteraard zoveel mogelijk geld binnen wil halen tegen zo min mogelijk extra’s.

Zie ook: is pechverhelping verplicht in België?

Check de reputatie van de autoverkoper

Helaas zijn er nog een heleboel mensen die het checken van de autoverkoper over het hoofd zien voordat ze een bezoekje brengen aan diens showroom. Toch is dit een cruciale stap die je dient te zetten voordat je ook maar contact met deze persoon, of dit bedrijf, opneemt. Ook als je de reputatie van een autoverkoper wilt checken kan het internet weer prima dienen als bron van informatie. Via een zoekmachine, zoals Google, kun je namelijk vrij gemakkelijk klantbeoordelingen en reviews achterhalen. Op online fora en wegsites met ranglijsten van verschillende autoverkopers is eveneens nuttige informatie te vinden die je heel goed kan helpen bij je beeldvorming. Alles wat klanten te zeggen hebben over een bepaalde autoverkoper kan je helpen bij het vinden van een betrouwbare partij om mee in zee te gaan. Ook kun je zo te weten komen aan de deur van welke dealers je beter voorbij kunt gaan. Er bestaat immers geen slechter gevoel bij het kopen van een auto, dan het gevoel dat je opgelicht zou kunnen worden op het moment dat de aankoop definitief maakt en de rekening hebt betaald.

Beoordeel vooraf wat je financiële mogelijkheden zijn

Op het ogenblik dat je een nieuwe auto met contant geld wilt gaan betalen, dan is dit onderzoek in de regel niet noodzakelijk. De financiering van het voertuig zal dan immers geen probleem zijn. Voor de meeste mensen is dit echter niet aan de orde en zij zullen dan ook eerst na moeten gaan welke vorm van financiering zij kunnen gaan gebruiken om hun droomauto mee aan te schaffen. Een van de beste plaatsen om op zoek te gaan naar een geschikte financiering is bij een plaatselijke kredietverstrekker. De meeste kredietverstrekkers hanteren echter altijd een eigen rentetarief en financieringsvoorwaarden waardoor het altijd verstandig om meerdere aanbieders van leningen met elkaar te vergelijken voordat je een krediet af gaat sluiten.

In geen geval zal het aan te raden zijn om met het regelen van de financiering te wachten tot het laatste moment. Op het moment dat je namelijk moet vertrouwen op een financiering die de autoverkoper je te bieden heeft, dan zul je onderworpen zijn aan voorwaarden die gesteld zijn door de betreffende verkoper. De kans zal dan ook reëel zijn dat je op deze manier een poot uit zal worden gedraaid. Bovendien kun je, als je je de financiering van de auto via de verkoper laat lopen in de regel geen aanspraak meer maken op allerlei voordelen en kortingen.

Ken de inruilwaarde van je huidige auto

Het is van cruciaal belang dat je de inruilwaarde kent van je huidige auto voordat je een bezoekje gaat brengen aan een dealer. Autoverkopers zijn namelijk berucht voor hun erg lage inruiltarieven op het moment dat een klant diens huidige auto in wil ruilen bij de aankoop van een nieuw exemplaar. Verkopers zullen tactisch te werk gaan tijdens het verkoopproces en onder andere de prijs van de auto verhogen om op die manier hetzelfde bedrag weer voor je inruilauto te betalen. Je doet er over het algemeen dan ook veel verstandiger aan om je oude auto door middel van een openbare verkoop van de hand te doen. De kans dat je dan de maximale waarde zult krijgen is dan immers een stuk groter. Diverse websites op het internet zijn zelfs gespecialiseerd in het verkopen van tweedehands auto’s en dus wellicht een goed alternatief voor het inruilen van je auto bij de aankoop van een nieuw voertuig.

Neem je kredietmogelijkheden vooraf goed door

Het is niet erg zinvol om er pas bij de autoverkoper achter te komen wat je kredietmogelijkheden zijn. Van tevoren kun je dan ook beter een blik werpen op je kredietscore. Nog altijd laten te veel mensen hun financiering via een autoverkoper lopen. Er zijn helaas echter een aantal autoverkopers dat onethisch te werk gaan en zelfs bereid zijn om tegen hun klanten te liegen.

Deze gewiekste verkopers zullen klanten bijvoorbeeld wijs proberen te maken dat het niet mogelijk is om een proefrit met een auto te maken als je nog geen krediet af hebt gesloten. Een keiharde leugen dus, en alleen maar om je onder druk te zetten. Verder kunnen dit soort autoverkopers je allerlei extra’s in het vooruitzicht stellen als je de financiering via hen laat lopen (en zij dus commissie op kunnen strijken), zoals een gratis reparatie of onderhoudsbeurt. Je kunt jezelf echter een heleboel onnodige moeite en zelfs veel schaamte en verdriet besparen door gewoon zelf voor een lening te zorgen waarmee je de auto gaat financieren.

Zie ook: autolening speciaal voor jongeren of studenten?

Maak altijd een proefrit met de auto die je wilt kopen

​Maak altijd een proefrit in de auto die je van plan bent om te kopen, ongeacht of je nu met een zakelijke- of particuliere verkoper zaken gaat doen. Tijdens een proefrit is het van belang dat je zeker een aantal kilometers in de auto rijdt. Alleen dan zul je de mogelijkheid hebben de remmen goed te testen en alle versnellingen uit te proberen. Bij voorkeur neem je tijdens een proefrit ook iemand mee die beschikt over de nodige kennis van autotechniek. Deze persoon kan tevens een blik werpen onder de motorkap van de auto voordat je de koop definitief doorzet.

Controleer of alle boorddocumenten aanwezig zijn?

​Als je een auto koopt dan dienen de volgende boordpapieren altijd aanwezig te zijn:

  • het onderhoudsboekje,
  • het inschrijvingsbewijs,
  • het keuringsbewijs (samen met een attest van de autokeuring dat niet ouder is dan twee maanden),
  • deCar-Pass (een verplicht, officieel document dat de kilometerhistoriek van de auto garandeert),
  • het gelijkvormigheidsattest,
  • het tweedehandsrapport (een document dat de staat van de auto beschrijft tijdens de meest recente keuring).

Uiteraard is het noodzakelijk dat de originele documenten in handen krijgt (en dus geen genoegen neemt met een kopie) Verder is het altijd aan te bevelen om ook het chassisnummer op de auto te checken. Dit nummer moet namelijk overeenkomen met het nummer dat op de documenten staat aangegeven.

Aankoopkeuring

Nadat je een proefrit hebt gemaakt, maar nog niet zeker weet of de auto wel in de staat verkeert die de verkoper je heeft voorgehouden, of als je gewoon een soort second opinion uit wilt laten voeren, kun je een keuring uit laten voeren. Bij een dergelijke autokeuring zal het voertuig dan volledig na worden gekeken op mankementen en gebreken. Deze keuring, die ook vaak aan wordt geduid als een aankoopkeuring, is bedoeld om een potentiële autokoper te informeren wat er allemaal niet *helemaal( in orde is aan de auto die ter keuring aan wordt geboden. De uitkomst van de keuring kan dus altijd meerdere kanten opgaan:

  • het voertuig verkeert in een prima staat,
  • er zijn één of meerdere mankementen aan de auto ontdekt,
  • één of meerdere mankementen kunnen in de nabije toekomst de kop opsteken en voor problemen, en dus extra kosten gaan zorgen.

Een aankoopkeuring is niet afhankelijk van een bepaald automerk en veel uitgebreider dan een periodieke autokeuring. Bij een periodieke autokeuring zal in het bijzonder gelet worden op de veiligheid. Je kunt hierbij denken aan aspecten zoals:

  • de staat van de banden,
  • de staat van de remmen,
  • het goed functioneren van alle verlichting,
  • de werking van de schokdempers,
  • de staat van de veiligheidsgordels,
  • de staat van de uitlaat,
  • de uitstoot van allerlei milieuvervuilende stoffen.

Bij een aankoopkeuring zal er echter naar een heleboel extra zaken worden gekeken. Je kunt hierbij denken aan een controle van de versnellingsbak, de koppeling en het motorblok van de auto die mogelijk van eigenaar gaat wisselen. Voor het uitvoeren van een autokeuring zal echter wel een bepaald bedrag betaald dienen te worden. De hoogte van de prijs van een aankoopkeuring zal echter afhangen van het merk en het type auto dat ter keuring aan wordt geboden. Over het algemeen zul je moeten rekenen op een paar honderd euro per ter keuring aangeboden auto. Uiteraard zou je met de verkoper van de auto afspreken dat de kosten van deze aankoopkeuring voor jou rekening zullen zijn op het moment dat vast komt te staan dat er geen bijzondere mankementen of gebreken aan het licht komen. Op het moment dat tijdens de aankoopkeuring wel verborgen gebreken tevoorschijn komen, zal de rekening daarentegen door de koper en de verkoper van het voertuig worden gedeeld.

Controleer het verkoopcontract goed voordat je het ondertekent

​Voordat je een verkoopcontract gaat ondertekenen dien je ruim de tijd te nemen om het document rustig door te lezen. Op het moment dat je van een particuliere verkoper een auto koopt, dan betaal je weliswaar geen btw, maar kun je wel een standaard document gebruiken als verkoopcontract. Deze documenten zijn in een paar muisklikken te vinden op het internet en hoeven alleen nog maar voorzien te worden van een aantal persoonlijke gegevens en informatie met betrekking tot het voertuig dat je gaat kopen. Op het ogenblik dat zowel de koper als de verkoper akkoord is met de inhoud van het document, dan dien je een ondertekend exemplaar voor jezelf en voor de verkoper op te maken en te ondertekenen.

Zie ook: is een kilometerverzekering goedkoper?

Wanneer je bij een zakelijk verkoper een wagen koopt, dan krijgt je uiteraard wel een officiële rekening mee en moet je bovendien btw op het aankoopbedrag betalen. Je kunt de verkoper van de auto vragen om de typeverkoopovereenkomst van Federauto, Touring of VAB te gebruiken. Zowel wanneer je een auto bij een particulier als bij een zakelijk verkoper koopt, is het zaak om alle sleutelsets van de auto te vragen. Dit lijkt misschien een beetje overdreven, maar wanneer je dit nalaat, dan zouden kwaadwillende personen immers zonder problemen je pasgekochte auto onder je neus vandaan kunnen stelen.

Conclusie

Voordat je je zoektocht naar een nieuwe of gebruikte auto gaat starten, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Alleen dan kun je voor een groot deel voorkomen dat je in één van de valkuilen stapt die gewiekste autoverkopers voor je hebben gegraven. Door zonder enige kennis naar een autoverkoper te gaan, zal deze de kans meestal niet onbenut laten om je, waar mogelijk, geld uit je zak te kloppen. Potentiële kopers die niet goed voorbereid op zoek gaan naar een auto zullen dan vaak allerlei mooie beloftes voorgeschoteld krijgen als ze bereid zijn om bijvoorbeeld de financiering van het voertuig via de verkoper te laten lopen, of pas een proefrit mogen maken als duidelijk is geworden dat de aankoop ook echt doorgaat.

Wanneer je echter weet wat je wilt en wat redelijke tarieven zijn voor je droomauto en de financieringswijze die je in gedachten hebt, dan kan een verkoper weinig meer beginnen met allerlei gladde praatjes en gigantische beloftes (die meestal maar ten dele of helemaal niet waar worden gemaakt). Indien je ook nog eens ruimschoots de tijd neemt om het voertuig en de koopovereenkomst grondig te bestuderen, dan zal de verkoper je veel minder snel een kat in de zak kunnen verkopen. De belangrijkste taak voordat je een auto gaat kopen is dan ook altijd eerst goed je huiswerk doen en zoveel mogelijk informatie inwinnen zodat je je niets op de mouw kunt laten spelden.

Meer