Hoe kan je een autolening onderhandelen?

Indien je uiteindelijk het plan op hebt gevat om je droomauto te kopen, dan heb je waarschijnlijk al goed nagedacht over het merk, het model en zelfs de juiste kleur. Hier hoef je dus niet meer veel tijd en moeite meer in te steken. Je kunt je dan ook volledig toe gaan leggen op wellicht wel de meest lastige, volgende stap: de ondertekening van de documenten die de koop zullen bezegelen.

thinkstockphotos-521085904-min

Op het moment dat je de financiering van de auto nog niet op orde had voor het bezoek aan de autodealer, dan zul je dien je bij de verkoper na te gaan of er financieringsmogelijkheden zijn via de dealer. De verkoper van de auto, zal net zoals de financiële adviseur van het bedrijf, zullen proberen je werkelijk alles te verkopen, varend van uitgebreide garanties voor allerlei onderdelen van het voertuig tot extra onderhoudsbeurten gedurende een bepaalde periode na de aankoop. Je moet dan ook voorbereid te zijn op de voortdurend op je afgevuurde verkooppraatje waar je zonder twijfel mee te maken zult krijgen als je een bezoekje brengt aan de garage.

Onderhandelen bij de aankoop van een auto

Door je een aantal handvatten te geven, willen we je helpen om steviger in je schoenen te kunnen staan tijdens het voeren van onderhandelingen met de autoverkoper of de verstrekker van een autolening. Wanneer je immers goed kunt onderhandelen, dan kun je vaak veel voordeel binnenhalen, ongeacht of je nu gaat voor de aankoop van een nieuwe of een gebruikte auto bij ongeacht welke dealer. De onderstaande tips zullen dan ook zeker het lezen meer dan waard zijn.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Onderhandel altijd over de prijs.

Het zal wellicht erg afgezaagd of eenvoudig klinken, maar onderhandelen over de prijs die je voor je droomauto moet betalen, blijkt in de praktijd vaak toch behoorlijk moeilijk te zijn voor een heleboel mensen. Een truc die vaak wordt gebruikt door gelikte autoverkopers is om met klanten mee te onderhandelen over de betalingen. Zo kan je bijvoorbeeld worden gevraagd:

  • hoeveel je bereid bent elke maand te betalen per maand,
  • wat de meest gunstige afbetaling zal zijn,
  • welke extra’s of kortingen je in wilt wisselen voor een voordeligere financiering.

Verkopers van auto’s houden er van om te onderhandelen over de betalingen, in tegenstelling tot direct de werkelijke prijs van de betreffende auto direct vast te leggen. Dat komt omdat ze de uiteindelijke prijs willen bepalen op basis van de maximale betalingen die je elke maand bereid bent te betalen. Op het ogenblik dat je voor deze tactiek valt, dan zul je uiteindelijk een veel hogere prijs betalen voor de auto van je dromen. Onderhandelen over de financiering van de auto kun je dan ook beter niet met de verkoper van het voertuig voeren.

Onderhandelen over de financiering doe je bij voorkeur bij een officiële verstrekker van autoleningen. Door dit te doen, kun je immers voorkomen dat interessante kortingen en allerlei extra’s aan je neus voorbij zullen gaan door een gunstige financiering los proberen te peuteren bij de verkoper van de wagen. Wanneer je toch een autolening bij de verkoper van de auto wilt regelen, dan doe je erg verstandig aan om dit pas kenbaar te maken als de afspraken met betrekking tot de aankoop volledig vastliggen.

Houd de looptijd zo kort mogelijk

Verkopers van auto’s zijn soms uitgegroeid tot ware experts als het gaan om het aanbieden van creatieve financieringen en van programma’s die het mogelijk maken voor hun klanten om elke maand minder geld te betalen voor de aflossing van hun lening. De gewiekste verkopers doen dit bijvoorbeeld door het aantal jaren dat de autolening loopt zoveel mogelijk te rekken. Vandaag de dag is het immers toegestaan ​​om een ​​auto te financieren in flink wat jaren. De looptijd kan in bepaalde gevallen zelfs belachelijk lang zijn omdat een auto snel in waarde zal dalen nadat je deze eenmaal in je bezit hebt.

Elk jaar zal het voertuig dan ook steeds minder waard worden. De ideale looptijd voor de financiering van een auto bedraagt dan ook hooguit 4 jaar. Bij voorkeur ga je zelfs voor een nog kortere looptijd en in geen geval laat je deze de 5 jaar zeker niet overschrijden. Een te lange looptijd brengt namelijk het risico met zich mee dat de auto al is afgeschreven, of zelfs niet meer in je bezit is, op het moment dat je er nog steeds elke maand voor de aflossing ervan moet betalen.

Sla alle van extra’s af

Financiële adviseurs zullen in de regel proberen om je allerlei beschikbare extra’s mee te financieren. Ze zullen je bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen, een roestwerende behandeling, een behandeling voor textielbescherming, uitgebreide garanties, bescherming van de autolak en een uitgebreid alarmsysteem, aan trachten te smeren. Hoewel een groot aantal van deze extra’s erg nuttig zijn, zal de verkoper hier vaak in doorslaan. Ze maken dan ook enorme winsten door hun klanten euro’s uit de zak te kloppen door middel van deze diensten en producten.

Het is echter mogelijk om de meeste van deze producten en diensten goedkoper te vinden bij andere partijen. Andere producten en diensten zijn op hun beurt niet essentieel meer voor de auto’s van tegenwoordig. Daarnaast kun je je aanmelden bij een wegenwachtdienst en een verzekering voor lakbescherming afsluiten voor een paar euro’s bij je eigen verzekeraar. Dit geldt eveneens voor andere verzekeringen die je niet standaard nodig hebt. Bovendien zijn deze verzekeringen vaak al ondergebracht bij de meeste autoverzekeringen zodat je je dus eigenlijk dubbel zou verzekeren en onnodig kosten zou maken.

Wijs leningen met een hoge rente af.

Je kredietscore zal de rente die je moet gaan betalen over je autolening gaan bepalen. Onder normale omstandigheden hoef je echter geen lening af te sluiten met een belachelijk hoge rente, alleen omdat je niet zo gunstig geregistreerd staat bij het CKP, bijvoorbeeld omdat je in het verleden een hoge schuld had lopen. Mensen met een goede kredietwaardigheid zullen doorgaans wel leningen aan kunnen gaan tegen een gunstige rente.

Indien je echter een minder voordelige lening aan krijgt geboden, dan doe je er verstandig aan om dit resoluut af te wijzen. Veel mensen die wel een dergelijke lening accepteren, zullen enorme bedragen aan rente moeten betalen en uiteindelijk gigantische leenkosten hebben voldaan. Bij voorkeur sluit je dan ook nooit een lening met exorbitante hoge rentepercentages. Zelfs op het moment dat het je niet uit maakt in welke situatie je op financieel gebied verkeerd, zal het nooit de moeite waard zijn om woekerrentes te betalen alleen maar om in je droomauto te kunnen rondrijden.

Leen niet meer dan echt nodig is

thinkstockphotos-521990678-min

De verkoper van je droomauto zal er alles aan doen om je zoveel mogelijk geld uit je zak te kloppen, bijvoorbeeld door een groot aantal extra accessoires en luxueuze aanpassingen aan te bieden. Dit alles onder het mom van een nog idealere auto. Voor al deze extra accessoires dien je echter wel vaak een aardig bedrag extra te betalen, en dus te lenen als je kiest voor een financiering bij een kredietverstrekker.

Een grotere lening afsluiten betekent echter ook dat je elke maand meer aan aflossingen moet betalen en/of langer aan de lening vast zult zitten. Niet alleen de aflossingen en de looptijd zullen in dit geval stijgen, ook de rentevergoeding (een percentage van de openstaande schuld) en de uiteindelijk te betalen leenkosten zullen op die manier in rap tempo op kunnen lopen. De looptijd van een hogere lening kan er zelfs toe leiden dat je nog bezig bent met het afbetalen van de lening op het moment dat je auto al enige tijd is afgeschreven (of zelfs niet meer in je bezit is). Als je dit alles wilt voorkomen, dan doe je er verstandig aan alleen genoeg geld te lenen om de auto te kopen en je niet te laten verleiden om de leensom op te drijven voor, vaak onnodige extra’s.

Laat emoties je beslissing niet beïnvloeden

Het kopen van een auto kan een ongelooflijk emotionele beslissing zijn. Nadat je een proefrit hebt gehad en een vleugje van die typische geur van een nieuwe auto op hebt mogen snuiven, dan zal het in de regel moeilijk zijn om zomaar de garage weer te verlaten. Op het moment dat de verkoper niet bereid is om met je te onderhandelen, dan moet je echter de moed op kunnen brengen om resoluut weg te lopen. Je moet je namelijk bedenken dat een verkoper je geen gunst wil bewijzen door je een auto te verkopen. Je moet namelijk geld betalen voordat je de auto je bezit mag noemen.

In alle gevallen is het dan ook zaak dat je niet toestaat dat je gevoelens er de oorzaak van zijn, dat je je verbindt aan een ongunstige autolening waar je absoluut spijt van zult krijgen in de loop van de jaren. Laat je dan ook niet inpalmen door verkopers die je de indruk geven het beste met je voor te hebben als het gaat om de financiering van een product dat zij je willen verkopen.

Vergelijk meerdere autoleningen

Je kunt, als een verkoper je aanbiedt om de financiering van je auto via zijn bedrijf te regelen, sterker in je schoenen staan als je weet wat een gemiddelde autolening aan kosten met zich mee zal brengen en wat het aangaan van een dergelijke lening voor je beschikbare budget zal betekenen. Je kunt dit doen door de voorwaarden en tarieven van andere aanbieders van autoleningen te vergelijken met het aanbod dat de verkoper je doet.

Voordat je naar de garage gaat, kun je bijvoorbeeld deze informatie opzoeken op een vergelijkingswebsite die zich toe heeft gespitst op (auto)leningen. Op die manier weet je immers wat een redelijk aanbod is en op welke punten je extra moet letten tijdens de onderhandelingen die je waarschijnlijk zult gaan voeren. In een heleboel gevallen zul je zelfs al snel tot de conclusie komen dat je beter bij een externe verstrekker van leningen de financiering van je droomauto kunt gaan regelen.

Op het moment dat je een aantrekkelijke lening hebt gevonden, kun je deze uiteraard gebruiken tijdens de onderhandelingen met de verkoper van de auto. Je kunt de verkoper zelfs een beetje uit gaan dagen om met een betere aanbieding te komen. Indien dit niet mogelijk is, dan dien je resoluut van de financiering via de garage af te zien en met een andere leningverstrekker in zee te gaan. Zo weet je immers zeker dat je je eigen portemonnee niet zult verraden.

Borgstelling door een derde

In een heleboel gevallen kun je een hogere, of meer gunstige, autolening afsluiten als een derde persoon bereid is om, samen met jou, het leencontract te ondertekenen. Voor de verstrekker zal de borgstelling namelijk een extra zekerheid betekenen en het financieel risico, dat door de kredietverstrekker wordt gelopen door geld vooreen bepaalde periode uit te lenen, te verkleinen. Uiteraard wil dit niet zeggen dat je niet zelf verantwoordelijk blijft voor de afbetaling van de lening, samen met de leenvergoeding die in rekening zal worden gebracht

Op het moment dat je niet meer in staat bent om de autolening probleemloos te lossen, dan zal de schuldeiser immers aankloppen bij de persoon die borg heeft gestaan en die het leencontract samen met jou heeft ondertekend. Het is echter niet fair om een ander voorde kosten van jou droomauto op te laten draaien, dus dien je dit koste wat het kost te voorkomen. Door een grotere autolening aan te gaan, door middel van borgstelling van een derde partij, zullen in de regel namelijk ook je maandelijkse aflossingen en grotere druk op je beschikbare budget uit gaan oefenen. De financiële gevolgen van deze manier van geld lenen voor je droomauto kan dus een zware financiële last met zich meebrengen waar je voor een bepaalde periode elke maand absoluut mee te maken blijft krijgen.

Verantwoord geld lenen

Op het moment dat je geld wilt lenen, ongeacht of dit voor een auto of een ander leendoel is, is het van groot belang dat je dit op een verantwoorde manier doet. Dit wil zeggen dat je van tevoren zeker moet weten of je wel in staat zult zijn, en blijven, om de schuld zonder problemen en volgens de gemaakte afspraken terug te betalen. Het geld dat je elke maand binnenkrijgt, kun je immers maar één keer uitgeven. Wanneer je dus te veel geld aan de aflossingen van één of meerdere leningen moet uitgeven, kan dat je financiën aardig in de war sturen.

Je andere vaste lasten kunnen bijvoorbeeld in de verdrukking komen. Maar ook kunnen rekeningen niet meer (direct) worden voldaan en zul je soms zelfs de ene schuld met de andere af gaan lossen. Door op deze manier geld te lenen, zul je echter te maken krijgen met steeds hogere leenkosten. Elke nieuwe lening zal immers net een beetje hoger dienen te zijn om zowel de openstaande geldsom als de verschuldigde leenvergoeding te kunnen betalen. Je gaat op die manier dus steeds meer geld lenen zonder echt vooruitgang te boeken ten aanzien van de oplossing van je financiële problemen.

Gevolgen van onverantwoord geld lenen

Indien je je een te dure lening aan hebt laten smeren om je droomauto mee te financieren, dan kun je daar nog aardig wat tijd mee geconfronteerd worden. Niet alleen zul je elke maande hoge aflossingen dienen te betalen, en dus minder geld voor andere dingen te besteden hebben, maar ook zul je minder snel een andere lening aan kunnen gaan. Het lenen van geld om in een auto te kunnen rijden, kan dan ook een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld een aanvraag voor een hypotheek.

Voordat een verstrekker van leningen en kredieten akkoord gaat met een leenaanvraag, zal er zowel een intern onderzoek, als een toetsing bij het CKP, uit worden gevoerd om zo te beoordelen of je wel voldoende kredietwaardig bent. Een kredietverstrekker wil namelijk het financieel risico zo veel mogelijk beperken op het moment dat er voor een bepaalde tijd geld wordt uitgeleend. Zodra je dus een langlopende of een dure autolening achter je naam hebt staan bij het CKP, dan zal de goedkeuring voor een nieuwe lening soms in het geding kunnen komen. Je maandelijkse schuldenlast kan op die manier namelijk al behoorlijk hoog zijn waardoor de aflossing van een eventuele nieuwe schuld extra risico met zich mee kan brengen voor de verstrekker ervan.

Aflossingsproblemen door onverantwoord geld lenen

Indien je een (auto)lening aan bent gegaan zonder echt goed na te denken over de gevolgen ervan, bestaat er een reële kans dat je vroeg of laat in de financiële problemen komt. Niet alleen is de kans groot dat je deze lening niet (volledig) af kunt betalen, maar ook dat er andere betalingen niet gedaan kunnen worden vanwege de schuldenlast die de autolening met zich mee heeft gebracht. Maandelijks krijg je immers te maken met een heleboel andere vaste lasten, zoals:

  • de huur of hypotheek van je woning,
  • de kosten van gas, water en elektriciteit,
  • de premies van verschillende verzekeringen, zoals je zorgverzekering,
  • de kosten van abonnementen en lidmaatschappen, bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer, kabel-, internet en mobiele telefoon.

Door dergelijke vaste lasten tijdelijk opzij te schuiven, zul je al snel betalingsherinneringen en –aanmaningen in je brievenbus aantreffen. In bepaalde gevallen zullen deze berichten zelfs gepaard gaan met een zekere boete die je, naast het verschuldigde bedrag, moet gaan betalen. Op die manier zul je met steeds meer kosten te maken krijgen die je moet gaan voldoen. Voor je het weet belandt je op die manier in een neerwaartse spiraal en zie je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer.

In het meest erge geval kun je op een zeker moment bepaalde rekeningen helemaal niet meer betalen en zal er een deurwaarder in worden geschakeld door de schuldeiser, of zelfs door meerdere schuldeisers. Indien je ook met deze deurwaarder(s) geen betalingsregeling kunt treffen, is de kans groot dat er beslag zal worden gelegd op je auto, woning of nadere eigendommen die een zekere waarde vertegenwoordigen. Het is zelfs mogelijk in dit soort situaties dat er beslag gelegd wordt op je inkomen en je dus maandelijks rond moet komen van een heus minimum. Je zult dan pas weer volledig je inkomen kunnen gebruiken als de schulden helemaal af zijn gelost, samen de diverse kosten die er in de loop van de tijd bij zijn gekomen, zoals boetes, administratie- en deurwaarderskosten.

Conclusie

Het lijkt misschien niet zo heel belangrijk als je een financiering voor je auto wilt regelen, maar het goed kunnen onderhandelen over een lening, kan je een heleboel geld en financiële miserie achteraf besparen. Voordat je dan ook in gesprek gaat over de hoogte en de looptijd van een autolening, dien je eerst goed te weten de diverse leenmogelijkheden zijn. Niet voor iedereen die een auto wil gaan kopen, zullen deze mogelijkheden hetzelfde zijn omdat de meest geschikte lening sterk af zal hangen van een aantal persoonlijke- en financiële omstandigheden.

Voor de onderhandelingen over een autolening dien je voor jezelf bovendien een aantal grenzen aan te geven. Uiteraard is het zaak om deze grenzen in geen geval te overschrijden en je bijvoorbeeld te laten verleiden om meer geld te lenen voor extra accessoires of meer luxe. De kosten van de autolening zullen immers hierdoor uiteindelijk fors toenemen en daardoor buiten je persoonlijke grenzen belanden. Het gevolg is dan vaak dat je de lening niet meer probleemloos kunt aflossen en je vaak in allerlei bochten dient te wringen om elke maand rond te komen.

Het kunnen rijden in je droomauto zal op die manier dan ook vaak een nachtmerrie worden. De last van de financiering rust namelijk erg zwaar op je schouders en kan zelfs al je geldzaken in de war sturen. Om die reden moet je ervoor zorgen dat je stevig in je schoenen staat tijdens het voeren van onderhandelingen over een autolening en absoluut ook nee kunnen zeggen tegen, soms enorme, verleidingen die op je pad zullen worden geworpen door de verkoper van het voertuig. Een verkoper is er namelijk altijd op uit om zoveel mogelijk geld te verdienen aan één auto die de deur uit gaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20