Wat is de beste bank om een zichtrekening te openen in 2019?

Als je voor 2016 op zoek bent naar de meest voordelige zichtrekening, dan zul je al snel merken dat een zichtrekening niet bij iedere bank even veel kosten met zich mee zal brengen. Er is zelfs sprake van behoorlijk forse prijsverschillen tussen de verschillende zichtrekeningen. Je kunt echter flink besparen op de op de kosten van je zichtrekening door overbodige diensten te schrappen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bij een andere bank een gratis zichtrekening te openen.

De voordeligste zichtrekening van ons land

Bij onze noorderburen spreekt men over een betaalrekening als in ons land een zichtrekening of een rekening-courant wordt bedoeld. Deze zichtrekening geeft je:

  • zicht op het saldo van je bankrekening,
  • zicht op alle transacties die uit zijn gevoerd,
  • de mogelijkheid om betalingen uit te voeren,
  • uiteenlopende transacties te doen aan het bankloket,
  • geld op te nemen,
  • betalingen te verrichten met je betaalkaart,
  • je banksaldo aan te vullen.

Alle bankzaken kunnen eenvoudig uit worden gevoerd, maar kosten in de regel wel geld. Van bank tot bank kunnen de kosten en de voorwaarden van dergelijke verrichtingen zelfs sterk verschillen.

Gratis zichtrekening aanmaken

AanbiederGratis adviesGratis simulatie
Tip: open een gratis zichtrekening!Simulatie maken
Vergelijk alle zichtrekeningen van KBC!Simulatie maken

De kosten van een zichtrekening

Als je een zichtrekening wilt openen, maar zeker ook als je er al één in je bezit hebt, loont het vaak de moeite om de berekende kosten goed in het oog te houden en te beoordelen of een verandering van bank je meer voordeel oplevert. Bepaalde banken rekenen in het bijzonder een fors vast bedrag, terwijl andere juist verdienen aan de kosten die per transactie in rekening worden gebracht. Een combinatie van deze mogelijkheden kan eveneens voorkomen.

De credit- en debet rentes van een bank zijn overigens ook niet overal gelijk. Het verschil in de berekening van de kosten kunnen van bank tot bank zo sterk verschillen dat je jaarlijks tientallen euro’s kunt besparen door van bank te wisselen.

Wisselen van bank kan lonend zijn

In ons land blijkt een goede vergelijking van de kosten die banken in rekening brengen voor een zichtrekening zo complex te zijn dat de Tariefsimulator is ontstaan. Door in deze simulator de gewenste bankdiensten in te geven, ontvang je een lijst met de voordeligste banken. Helemaal kosteloos zal een zichtrekening meestal niet zijn, ook al wordt dit door reclamepraatjes vaak wel beloofd, maar soms kun je het nodig voordeel behalen ten opzichte van je huidige bank.

Tips bij overstappen naar een andere bank:

  • Sluit je oude zichtrekening niet meteen af, maar beoordeel eerst of je nieuwe rekening voldoet aan je verwachtingen,
  • Geef je nieuwe bankrekeningnummer tijdig door aan de nodige instanties, zoals je werkgever, schuldenaars en schuldeisers,
  • Vanwege de kosten op jaarbasis kun je het beste de oude rekening tegen het einde van het jaar afsluiten. Soms is er echter een restitutie mogelijk als je de rekening eerder stopt.

Kosten voor een zichtrekening terugdringen

Als je voor het gebruik van een zichtrekening moet betalen, dan kun je verschillende maatregelen treffen om deze te beperken:

  • Internetbankieren is een veel voordeliger dan regulier bankieren. Toch houd je overzicht over alle transacties en blijf je de touwtjes in handen houden. Verder kun je betaling zelf afstemmen op het moment dat je inkomsten op je rekening is gestort.
  • Van tevoren nagaan voor welke transacties je een zichtrekening nodig hebt en wat de kosten hiervan zijn, kan je zicht geven op transacties die veel geld kosten. Deze kun je dan zoveel mogelijk beperken.
  • Iedere kredietkaart die aan de zichtrekening is verbonden kost extra geld. Beter beperk je het aantal kaarten als je deze niet echt nodig hebt.
Meer