Warren Buffetts portefeuille onder de loep: dit zijn de drie best presterende aandelen

Telecom, farma en vastgoed zijn de drie sectoren in de portefeuille van de beroemde belegger Warren Buffett waarvan de aandelen het beste dividend hebben: meer dan 4 procent.

Het zijn zware tijden voor traditionele inkomstenbronnen op basis van vermogen. De rentevoeten zijn laag, enerzijds voor leningen, maar anderzijds ook voor spaargelden. Wat het aandelendividend betreft, is het jaargemiddelde van de S&P 500 ook laag, namelijk 1,3 procent. Maar het is bij dit sombere plaatje dat sluwe vos Warren Buffet een pad naar de winst heeft uitgestippeld.

Het merendeel van de activa die zijn beleggingsmaatschappij, Berkshire Hathaway, in portefeuille heeft, zijn aandelen in bedrijven die dividend uitkeren. Elk jaar kunnen zo miljarden dollars worden terugverdiend, analyseert het beursmedium Yahoo Finance, dat de drie Buffett-aandelen aangeeft die het beste dividendpercentage hebben.

Verizon

Verizon is een netwerkoperator in de VS. Berkshire heeft zijn zinnen pas laat in 2021 op dit merk gezet. Aan het einde van het derde kwartaal bevatte de portefeuille al bijna 160 miljoen aandelen van deze telecomgigant. Zijn 4G-netwerk wordt door 99 procent van de Amerikanen gebruikt. En 230 miljoen Amerikanen (twee derde van de bevolking) maken al gebruik van zijn 5G-netwerk.

Een netwerkbeheerder is verzekerd van terugkerende inkomsten. En inkomsten betekenen: dividenden. Het driemaandelijkse dividend bedraagt momenteel 0,64 dollar per aandeel. Het jaarlijks rendement bedraagt derhalve 4,8 procent. De consumptiefacturen stijgen des te meer, wat nog meer dividenden belooft.

Ter vergelijking: het jaarrendement van een andere operator, AT&T, bedraagt 7,6 procent. De twee operatoren zijn samen bezig met de uitrol van 5G in de VS, en zijn in opspraak omdat de frequentie die voor 5G wordt gebruikt de landingen van vliegtuigen verstoort.

Johnson & Johnson

Historisch gezien heeft de farmareus Johnson & Johnson goed gepresteerd. De aandelenkoers stijgt al tientallen jaren. In de afgelopen 20 jaar is de winst per aandeel (WPA, totale bedrijfsomzet gedeeld door het aantal uitstaande aandelen, een index voor de waardering van een aandeel, niet te verwarren met dividenden) elk jaar met ongeveer 8 procent gestegen. Als deze index stijgt, zullen de dividenden die de eigenaars van de aandelen kunnen verwachten, ook stijgen.

De koers van J&J op de New Yorkse beurs de voorbije 10 jaar – bron: Business AM

Johnson & Johnson heeft ook al 59 jaar op rij een dividendverhoging aangekondigd. Het rendement ligt momenteel rond de 2,5 procent.

De laatste tijd denkt men bij het horen van de naam van de groep vooral aan coronavaccins, maar er zijn ook vele andere bekende merken zoals Listerine, Neutrogena, of Band-Aid, het merk dat in het Engels letterlijk synoniem voor pleisters geworden is. In het laatste kwartaal van 2021 had Berkshire 327.000 aandelen J&J in portefeuille.

Verwacht wordt dat de groep binnenkort zijn activiteiten op het gebied van de gezondheidszorg voor consumenten in een afzonderlijke onderneming zal onderbrengen. Deze scheiding zou de waarde van de twee entiteiten moeten verhogen.

Store Capital

Store Capital is een onderneming voor vastgoedbeheer. Het kan worden vergeleken met een grote verhuurder, waarin particulieren kunnen investeren, zoals in een fonds. Store heeft 2.700 eigendommen verspreid over 49 federale staten.

Het huidige dividendrendement bedraagt 4,6 procent. De reden hiervoor is dat de huurders van Store bedrijven zijn die zelf aanzienlijke inkomsten genereren, zoals de filmketen AMC. Het vastgoed in beheer wordt verhuurd aan 529 huurders uit 118 verschillende sectoren. Diversificatie van huurders en sectoren zorgt ook voor dividenden mocht een huurder of zelfs een sector in financiële moeilijkheden komen.

Berkshire bezit meer dan 24 miljoen aandelen Store.

(lb)


Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als advies, maar dient ter informatie te worden gelezen. Beleggen houdt altijd risico’s in.

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20