Computers van Nasdaq kunnen stijging aandelen Berkshire Hathaway niet meer bijbenen

Warren Buffett weigert de A-aandelen van zijn conglomeraat Berkshire Hathaway te splitsen. Die gaan ondertussen zo snel de lucht in dat ze de technische limieten van de computers op de Nasdaq-beurs overschrijden.

A-aandelen van Berkshire Hathaway gaan voor meer dan 421.000 dollar over de toonbank op de Amerikaanse beurs. En dat in het midden van een stierenmarkt. De groei is letterlijk een ‘mindblower’ voor de computers op de Nasdaq, die dinsdag het maximum aantal cijfers dat ze kunnen weergeven overschreden. De aandelenkoers van Berkshire Hathaway verdween van de schermen.

Hoe komt dat?

  • Het grootste getal dat de beurscomputers op de Nasdaq kunnen weergeven is 429.496,7295. De aandelen van Berkshire Hathaway in het A-klassement schoten bijna over deze bovengrens. Nasdaq moest daarom dinsdag noodgedwongen de berichtgeving over de cijfers van de A-aandelen stopzetten.
  • Nasdaq is ondertussen koortsachtig op zoek naar een oplossing om grotere getallen weer te geven op haar beurscomputers.
  • Ook IEX Group, een ander beleggersplatform, moest in maart al stoppen met investeringen voor A-aandelen van Berkshire Hathaway door te voeren. ‘Interne problemen met de limieten van onze handelssysteem’, was de officiële reden.

De echte oorzaak van het probleem:

  • Het probleem wordt eigenlijk veroorzaakt door de decennialange weigering van Warren Buffett om de A-aandelen van zijn conglomeraat te splitsen.
  • ‘Moge je leven totdat de aandelen van Berkshire splitsen’, schrijft de miljardair naar verluidt op verjaardagskaartjes voor vrienden.
  • Volgens Buffett zou een lagere prijs van A-aandelen ‘ongesofisticeerde’ korte-termijnbeleggers aantrekken binnen zijn aandeelhouders
  • Berkshire Hathaway zag zijn aandelen dit jaar al met 20 procent stijgen. Het conglomeraat profiteert vooral van de stierenmarkt die op dreef kwam na de economische implosie tijdens de pandemie.
  • Berkshire moest zelfs B-aandelen introduceren met een lagere prijs om zijn investeerders te kunnen uitbreiden. Er zijn zelfs fracties van die aandelen beschikbaar, waardoor investeerders voor enkele dollars kleine stukjes van het conglomeraat kunnen opkopen.

Nasdaq verwacht dat het zijn beurscomputers tegen 17 mei zal kunnen instellen om grotere getallen weer te geven. Tot dan wordt de aandelenkoers van Berkshire Hathaway niet meer getoond.

Lees ook: 5 tips van Warren Buffett om geld te besparen

(evb)

Meer
Beleggen
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Beleggen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20