Topman van beurssensatie AMC heeft 25 miljoen dollar aan aandelen verzilverd – nadat hij maanden geleden de fans van het meme-aandeel waarschuwde voor de verkoop

AMC Entertainment-CEO Adam Aron verkocht dinsdag 625.000 aandelen van zijn bioscoopketen tegen een gemiddelde prijs van ongeveer 41 dollar, wat hem 25 miljoen dollar opleverde. Dat bleek deze week uit een dossier van de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond.

Waarom is dit belangrijk?

Hoe gaat het met de "meme-aandelen"? Redelijk goed, zo blijkt ... AMC werd een van de meest besproken meme-aandelen dit jaar, naast consolesverkoper GameStop. Het begrip “meme-aandeel” werd eind januari geïntroduceerd toen beleggers massaal aandelen van bedrijven waarvan de toekomst niet bepaald rooskleurig was, kochten. Ze deden dat om shorters, beleggers die inspelen op een koersdaling, uit de markt te prijzen. Door de stijgende koersen werden ze gedwongen hun posities van de hand te doen om gigantische verliezen te vermijden.

De AMC-baas verkocht zijn aandelen volgens een vooraf afgesproken plan, dat hij in augustus tijdens een winstoproep aan analisten bekendmaakte. Aron – die in september 67 jaar is geworden – merkte op dat 85 procent van zijn vermogen eerder dit jaar in AMC-aandelen zat, en dat hij zijn portefeuille wilde diversifiëren als onderdeel van zijn nalatenschapsplanning.

Volste vertrouwen

“Ik wil niet dat iemand van jullie ooit denkt dat ik iets anders heb dan het volste vertrouwen in de toekomst van AMC,” zei hij. De CEO richtte zich vooral tot de gepassioneerde particuliere beleggers die het AMC-aandeel dit jaar met 1.800 procent hebben doen stijgen.

De verkoop verminderde Arons AMC-holdings tot 408.000 aandelen, ter waarde van 16 miljoen dollar bij het sluiten van de beurs op woensdag. Hij zal 1,3 miljoen aandelen ontvangen als hij lang genoeg bij het bedrijf blijft, en nog eens 1,6 miljoen aandelen als hij toekomstige prestatiedoelen haalt, wat hem een totaal potentieel belang geeft van 3,3 miljoen aandelen.

Arons handelsplan geeft aan dat hij in de loop van de tijd in totaal 1,25 miljoen aandelen kan verkopen, meldde The Wall Street Journal.

Profiteren van status als meme-aandeel

AMC-aandelen daalden 4 procent op woensdag, en gingen 2 procent in het rood in de voorbeurshandel op donderdag.

De bioscoopgroep is sterk opgeveerd sinds door de pandemie het grootste deel van zijn activiteiten werden stilgelegd. Dat bleek deze week nog maar eens uit de winstcijfers over het derde kwartaal. De omzet steeg met meer dan 500 procent j-o-j, tot 763 miljoen dollar. De winst is te danken aan een sterke stijging van het aantal bioscoopbezoekers, de verkoop van eten en drinken, de reclame op het scherm en andere inkomstenstromen naarmate de mensen terugkeerden naar de bioscoop.

Door de comeback van AMC daalde het nettoverlies met 75 percent j-o-j tot 224 miljoen dollar. De kasreserves vervijfvoudigden ook tot 1,6 miljard dollar in de negen maanden tot 30 september, nadat het bedrijf profiteerde van zijn status als “meme-aandeel” door aandelen uit te geven. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20