Walmart kan met drones vier miljoen Amerikaanse gezinnen bereiken

Winkelketen Walmart biedt in de Verenigde Staten aan vier miljoen huishoudens een bezorging van aankopen met drones aan. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Daarvoor heeft Walmart een akkoord gesloten met het bedrijf DroneUp, operator van drones. Bestellingen worden binnen een tijdsbestek van dertig minuten geleverd in delen van Arizona, Arkansas, Florida, Texas, Utah en Virginia.

De leveringen gebeuren vanuit zevenendertig winkels van de keten. Walmart biedt momenteel leveringen met drones aan vanuit enkele winkels in de buurt van zijn hoofdkantoor in Bentonville in Arkansas en in North Carolina.

Corona-testkits

De bestellingen met een quadcopter vormen voor Walmart een onderdeel van het antwoord dat de Amerikaanse keten hoopt te kunnen formuleren op de toenemende concurrentie van online retailers zoals Amazon, dat met zijn service Prime Air eveneens leveringen met drones aanbiedt.

Twee jaar geleden sloot Walmart een samenwerkingsovereenkomst met drie drone-operatoren – Flytrex, Zipline en DroneUp – voor de lancering van een aantal proefprojecten met drone-leveringen. Onder meer werden daarbij pakketten met tests voor corona-besmettingen aan huis geleverd.

Walmart probeert in die strategie zijn enorme fysieke voetafdruk op het grondgebied van de Verenigde Staten als een troef uit te spelen. Ongeveer 90 procent van de Amerikaanse bevolking woont binnen een straal van tien mijl van een van de meer dan 4.700 winkels van Walmart. Vanuit die vestigingen heeft Walmart de voorbije jaren al een aantal digitale services, onder meer met thuisleveringen, aangeboden.

Klanten die binnen het bereik van een drone-basis van Walmart wonen, kunnen met de nieuwe service artikelen met een gewicht tot 5 kilogram thuis laten bezorgen. Daarvoor wordt een vergoeding van 3,99 dollar gevraagd.

Pasta

De bestelling wordt met een drone, vanop afstand bestuurd door een gecertificeerd piloot, in de tuin van de klant afgeleverd. Walmart zegt te verwachten dat de drones in totaal meer dan een miljoen pakketten per jaar bij klanten zullen bezorgen.

“De tests met de drones hebben een aantal verrassende elementen aan het licht gebracht”, voert David Guggina, vice-president innovatie en automatisering bij Walmart, aan. “Het bedrijf ging ervan uit dat klanten de drones zouden gebruiken voor leveringen met enige vorm van hoogdringendheid – zoals voorschriftvrije geneesmiddelen – zouden gebruiken, maar dat bleek niet het geval.”

“In een aantal winkels bleken pasta’s het vaakst met drones te worden geleverd. Daarnaast bleek ook een grote vraag naar batterijen, batterijen, vuilniszakken, wasmiddelen en fruitsnacks.”

Walmart zal de drones echter ook op een andere manier gebruiken om inkomsten te genereren. De onderneming kondigde immers aan dat de drones mogelijk ook voor luchtfotografie in opdracht van gemeentebesturen of lokale ondernemingen – onder meer actief in de bouwindustrie of de vastgoedmarkt – zouden kunnen worden gebruikt.

Meer