Dronebezorger Wing van Alphabet leverde al 100.000 pakjes af, maar niet alles verliep even vlot

Vooral in Australië bleek de dronedienst populair. Daar leverde Wing maar liefst 50.000 pakjes af in de buitenwijken. Toch hebben enkele lokale bewoners nog bedenkingen.

Wing is de drone-bezorgdienst van Alphabet, het moederbedrijf van Google, en werd in 2018 uit de grond gestampt. Weldra zal Wing de mijlpaal van 100.000 succesvolle dronebezorgingen doorbreken. Het bedrijf zegt dat dit binnen enkele dagen zal gebeuren. Het is een hoopvolle prestatie voor een technologische toepassing die zijn nut op grote schaal nog niet heeft kunnen bewijzen.

Er wordt sinds 2010 steeds meer geëxperimenteerd met dronebezorging. De technologie werd toen namelijk een stuk toegankelijker omdat de prijzen van quadcopters, drones die aangedreven worden door vier propellers, fors zakten en AI-bestuurssystemen steeds betrouwbaarder werden.

In 2013 maakte Amazon wilde beloften dat drones een vast onderdeel van zijn bezorgersimperium worden. Tot nu toe is de technologie echter een bescheiden succes op kleine schaal. Drones worden op dit moment het meeste ingezet voor de bezorging van kleine voorwerpen, zoals vaccins en bloedmonsters, naar moeilijk toegankelijke locaties.

Bezorgingen binnen de 10 minuten

Het succes van Wing in de voorwijken van Australië geldt hier echter als een lichtpuntje voor de dronesector.

Wing gebruikt momenteel zijn drones in drie landen: Australië, de Verenigde Staten en Finland. In de voorwijk Logan van de Australische stad Brisbane kon het dronebedrijf 50.000 bezorgingen uitvoeren. In Logan wonen ongeveer 300.000 mensen. Zeker een derde van hen had toegang tot de diensten van Wing.

Gebruikers van de Wing-app konden een klein aantal goederen laten bezorgen via een drone. Zo konden de bewoners van Logan koffie, sushi, cake, voedsel voor huisdieren en sportkledij laten overvliegen. Zo’n bezorging neemt minder dan 10 minuten in beslag. Volgens Wing werd de snelste bezorging zelfs in 2 minuten en 47 seconden uitgevoerd.

Niet alles ziet er rooskleurig uit

Er is echter nog werk aan de winkel voor Wing als het zijn dronedienst op grote schaal wil aanbieden.

Een Australische bewoner van een stad waar Wing het drone-experiment uitvoert, haalde op het internet uit naar het project. “Ik woon in één van de steden waar ze deze drones testen en ze zijn hier eigenlijk heel controversieel. Het grootste probleem was het geluid van de drones. Om de dertig seconden hoor je ze voorbij vliegen. Het is geen geluid waar je aan kan wennen, zoals bij auto’s. Het is heel moeilijk om de hoge tonen van het dronegezoom te negeren. Ze moesten zelfs onderzoeken hoe ze de drones stiller konden maken en via andere routes konden laten vliegen, zodat mensen niet gingen klagen. Het geluidsoverlast leidde zelfs tot een onderzoek van de overheid”, schrijft de Australiër.

Het klopt inderdaad dat een burgerlijke organisatie een klacht tegen de drones indiende bij de overheid van Canberra.

Volgens de Australiër waren er nog problemen met de drones. “Een andere zaak was de verdeling van het gewicht. Als je een koffie bestelde, moesten ze een gratis waterfles meegeven om de drone in balans te houden. Dat leek echter een minder groot probleem.”

(evb)

Lees ook: In Zweden mag de ‘last mile’ nu per drone

Meer