Dronebezorging van Amazon is nog steeds niet van de grond gekomen

Een nieuwe golf van ontslagen en overplaatsingen heeft Prime Air (opnieuw) verzwakt.

Waarom is dit belangrijk?

In december 2013 onthulde de Amerikaanse e-commercegigant zijn futuristische plan: Amazon Prime Air, het thuisbezorgen van een online besteld pakket met behulp van "Octocopters" in slechts 30 minuten. Een ambitieus project dat veiligheidstests, vliegproeven en goedkeuringen van de regelgevende instanties zou vereisen. Een dienst die volgens de toenmalige CEO, Jeff Bezos, binnen vier tot vijf jaar beschikbaar zou zijn. Acht jaar later is dronebezorging nog steeds niet operationeel.

Meer dan 100 Amazon Prime Air-medewerkers hebben hun baan verloren en tientallen anderen worden overgeplaatst naar andere overzeese projecten nu het bedrijf een deel van zijn Britse activiteiten sluit, onthulde WIRED op dinsdag.

“Na jaren van ontwrichting betwijfelen sommige insiders of Amazon ooit zijn dronebezorgingsdromen zal waarmaken,” aldus Andrew Kersley, de journalist die drie maanden aan het onderzoek besteedde en “krankzinnige” verslagen verzamelde van mensen die betrokken waren bij het ineenstortende project.

  • Prime Air UK was een echte springplank voor dronebezorging: Britse regelgevers gaven versneld toestemming voor vliegproeven, waardoor Amazon gemakkelijker de autoriteiten in andere landen kon overtuigen.
  • Amazon had enorme promotiecampagnes opgezet, de deuren van zijn “geheime lab” geopend, video’s van vluchten verspreid die miljoenen keren werden bekeken voordat ze op onverklaarbare wijze op YouTube werden geblokkeerd.
  • Amazon zegt dat Prime Air UK nog steeds werknemers heeft, maar weigerde naar verluidt het aantal werknemers te bevestigen of de activiteiten te specificeren.

Stuurproblemen

Managementfouten zouden het Prime Air project aan de grond hebben gehouden, volgens belanghebbenden geïnterviewd door WIRED. Ze verwezen daarbij onder meer naar de voortdurende reorganisatie van werknemers en managers door veelvuldige en massale afvloeiingen en een gebrek aan toezicht waardoor vele in logistiek gespecialiseerde managers in een project werden geparachuteerd dat te technisch was voor hun vaardigheden.

  • “Het was zeker zeer disfunctioneel en er was veel desorganisatie,” zegt een voormalige werknemer. “Er werden veel spontane beslissingen genomen zonder na te denken over de lange termijn.”

De Amerikaanse droom

Speculaties over een “ophanden zijnde” start van geautomatiseerde dronebezorging werden in de zomer van 2020 nieuw leven ingeblazen toen de FAA, de Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart, Amazon toestemming gaf om verdere testvluchten uit te voeren.

  • “Met dit reglementaire groene licht kan Prime Air dezelfde tests uitvoeren die het in het VK al sinds… 2016 uitvoert”, stelt WIRED

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten