VK geeft groen licht voor test met bezorging via drones: logistieke sector kan voorgoed veranderen

Het Verenigd Koninkrijk onderneemt een eerste reeks testen voor pakketbezorging via drones. De wereld van koeriersdiensten en logistiek wordt daarmee weldra op zijn kop gezet. Daarvoor moeten de drones wel eerst nog goed de testfase doorstaan.

Drones zijn die onbemande vliegtuigjes die vanop afstand bestuurd worden door piloten die volledig vertrouwen op de camera en sensoren van het apparaat. Diezelfde toestelletjes, die soms klinken als een reusachtig insect wanneer ze over je huis scheren, zullen binnenkort pakketten kunnen bezorgen in het Verenigd Koninkrijk. Of tenminste, als alles goed gaat tijdens de eerste testen van de Britse luchtvaartregelgever.

Op dit moment mogen drones in het VK niet buiten het zicht van hun piloten vliegen, zelfs met een licentie. Ook vliegen boven bewoonde gebieden blijft verboden in de meeste omstandigheden. Gelijkaardige regels worden ook gehandhaafd in België. Daarom was het tot nu onmogelijk om ooit pakketten door drones te laten bezorgen in woonwijken.

De Britse Civil Aviation Authority (CAA) heeft nu echter het bedrijf Sees.ai toestemming gegeven om zijn drones buiten het zicht te laten vliegen op drie testlocaties in het VK. Als deze tests veilig verlopen, staat de deur wagenwijd open voor een permanente transformatie van de logistieke wereld.

‘Cruciale eerste stap voor bezorging via drones’

Tijdens de tests zullen enkele piloten hun drones verschillende duizenden meters van hun startpositie mogen laten wegvliegen. De testen zullen ook plaatsvinden in industriële gebieden waar dus geen sprake is van menselijke bewoners, laat de CAA weten.

John McKenna, de CEO van Sees.ai, liet The Financial Times weten dat deze eerste testen een cruciale eerste stap zijn voor het optimaliseren van de sensor- en cameratechnologie van de besturing van drones. Volgens McKenna zal het weldra mogelijk zijn dat drones zonder de hulp van mensen bijna overal pakketten zullen kunnen afleveren.

McKenna maakte ook de vergelijking tussen deze testen en de groeiende interesse in zelfrijdende wagens. Die worden op dit moment ook koortsachtig getest in het VK, hoewel er natuurlijk altijd de optie is om zelf het bestuur van de auto over te nemen. Dat zal bij drones die voor koerier spelen niet het geval zijn.

(lb)

Meer