Drones leveren voor het eerst vaccins in Ghana

Ghana is het eerste land ter wereld dat een programma heeft gelanceerd om Covid-19-vaccins af te leveren met drones.

Zipline, een Amerikaans bedrijf dat drones ontwikkelt voor de bezorging van geneesmiddelen, leverde vorige week via een drone de eerste vaccins in het kader van Covax, een programma dat vaccins inkoopt voor ontwikkelingslanden. 

Bestelling plaatsen via app

De drones leverden op een dag tijd 4.500 doses in de Ashanti-regio, in samenwerking met de Ghanese regering en de Amerikaanse logistieke reus UPS. Volgens Gavi, een vaccinalliantie opgericht in 2000 met steun van Microsoft-oprichter Bill Gates, zullen de Zipline-drones ongeveer 2,5 miljoen doses voor hun rekening nemen in Ghana. 

De in San Francisco gevestigde start-up bezorgt sinds 2016 medische benodigdheden, waaronder bloed, persoonlijke beschermingsmiddelen en vaccins, met behulp van zijn gepatenteerde, autonome drones. Artsen in moeilijk te bereiken gebieden kunnen dan via een app bestellingen plaatsen en de zendingen via hun smartphone volgen. 

‘Niet alleen is Ghana hiermee het eerste land ter wereld dat drones op nationale schaal inzet voor de levering van Covid-19-vaccins, maar het is ook een gigantische inspanning om te zorgen voor eerlijke toegang (tot vaccins, red.) en om Ghana in staat te stellen zijn gezondheidszorginfrastructuur volledig te benutten voor de levering van vaccins’, zei Keller Rinaudo, CEO van Zipline, in een verklaring.

600.000 doses

Covax verscheepte eind februari 600.000 doses van het Oxford/AstraZeneca vaccin naar de Ghanese hoofdstad Accra. Maar het gebrek aan een degelijk wegennet in sommige gebieden steekt stokken in de wielen van de distributie ervan. Drones daarentegen kunnen snel de nodige vaccins leveren in die regio’s die moeilijk bereikbaar zijn. 

Volgens Zipline kunnen de drones ook vaccins leveren die op zeer koude temperaturen bewaard moeten worden, zoals het vaccin van Pfizer dat op -70 graden Celsius bewaard wordt. Het bedrijf kan bovendien de behoefte aan speciale koelkasten omzeilen – en voorkomen dat de vaccins bederven – door herhaaldelijk een klein aantal doses op verzoek te leveren.

Lees ook:

Meer