Eten laten leveren via drones? Binnenkort kan het in Israël

In de Israëlische kuststad Tel Aviv loopt een proefproject om sushi, ijs en medische producten te laten leveren met drones. De Israëlische overheid draait al enkele dagen proefprojecten, om op termijn een nationaal dronenetwerk te kunnen uitbouwen.

Tijdens de test zullen drones van vijf verschillende bedrijven 300 vluchten per dag uitvoeren en ondertussen verschillende taken uitvoeren. De drones van Cando en High-Lander moeten zo sushi leveren. Klanten kunnen via een speciale app hun eten bestellen.

Bloedleveringen

Hiernaast worden de drones ook ingezet om bloed en andere medische benodigdheden te leveren van de Magen David Adom bloedbank naar het Sheba Medisch Centrum in Tel Hashomer. Het doel is te kijken of het leveren met drones voldoet aan de gezondheidsvoorschriften. Momenteel wordt vooral de procedure onder de loep genomen, zodat in een later stadium ook andere bedrijven medische leveringen, zoals ook vaccins, via drones kunnen doen.

Naast de drone-experimenten werkt Israël ook aan het grotere plaatje: het uitrollen van een nationaal dronenetwerk. Het doel is om drones in te zetten voor de inwoners van Tel Aviv, om op die manier het fileprobleem in de stad op te lossen. Veel vervoer over de weg zou dan door de lucht kunnen gaan. Naast medische en voedselleveringen wordt ook op termijn gekeken naar vrachtvervoer. Ook in andere landen, zoals in Australië, lopen proefprojecten met drones.

Meer