Bel20 eindigt op laagste peil in vier jaar

De vreugde op de beurzen duurde niet lang. De Belgische sterindex Bel20 eindigde de dag met 0,61 procent verlies op 3.155,60 punten, het laagste peil sinds februari 2016. De Amerikaanse beursindex Dow Jones staat in het groen, maar kende een grillig parcours.

Beleggers blijken dan toch niet helemaal gerust in de staat van de wereldeconomie. Zorgen over het coronavirus covid-19 en de olieprijs duwden de beurzen al snel weer omlaag. ’s Ochtends waren er overal winsten dankzij hoop op vernieuwde oliegesprekken en een aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump. Die neemt ‘verregaande’ maatregelen om de economie te ondersteunen. Hij zou onder andere de loonbelasting verlagen. Zowel de Bel20 als de Dow Jones openden met 4 procent winst.

Later wisten bronnen uit het Witte Huis echter te vertellen dat dat plan ‘nog niet voor direct’ zou zijn. Naar goede gewoonte reageerden beleggers daar meteen op en namen ze opnieuw hun winsten. De Dow Jones tikte de -1 procent aan, maar veerde snel weer op en staat opnieuw in het groen. Hij schommelt rond de 1 procent.

Olie

Ook olie-aandelen zagen alle hoeken van het koersenbord. ExxonMobil en Chevron klommen respectievelijk 9 en 6 procent bij de opening, gingen later in het rood om dan weer stevig te stijgen. Oliebeleggers zijn even het noorden kwijt.

De Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco liet weten vanaf volgende maand een recordaantal van 12,3 miljoen vaten op te pompen volgend maand. Daarmee wil Saoedi-Arabië Rusland weer naar de onderhandelingstafel brengen. De grootmacht stapte maandag uit het oliekartel OPEC+, wat de olieprijs deed crashen. Die ging 24 procent omlaag, zijn sterkste daling sinds 1991.

Dinsdag stijgt hij 9 procent tot 34 dollar per vat, zijn sterkste stijging sinds september. Toen dreef een aanval op een fabriek van Saudi Aramco de prijs ontzettend op, omdat het aanbod daardoor een knauw kreeg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20