Trump zal economie ondersteunen met ‘verregaande’ maatregelen

Later op dinsdag gaat de Amerikaanse president Donald Trump een pakket ‘verregaande’ maatregelen aankondigen. Die moeten de Amerikaanse economie, die lijdt onder de uitbraak van het coronavirus, ondersteunen.

De president liet weten dat hij zou samenzitten met de Republikeinen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Eerder had hij ook al overleg gepleegd met zijn economische adviseurs en de minister van Financiën Steve Mnuchin. Volgens Trump ligt een korting of een verlaging van van de loonbelasting op tafel. ‘Een zeer substantiële verlichting, een groot getal’, aldus de Amerikaanse president.

Luchtvaart en cruises

Experts plaatsen onmiddellijk vraagtekens bij zo’n ingreep. Een verlaging van de loonbelasting zorgt ervoor dat werknemers meer geld op hun rekening zien belanden, maar economen betwijfelen het nut van deze typische stimuleringsmaatregelen. Door de corona-uitbraak zijn veel mensen aan hun huis gebonden, waardoor ze bijvoorbeeld geen geld kunnen spenderen aan cinemabezoeken of restaurants.

Voorts zou het Witte Huis ook andere ingrepen overwegen, zoals betaald ziekteverlof voor werknemers in quarantaine en financiële steun aan kleinere bedrijven in de Verenigde Staten die geraakt worden door de uitbraak. En Trump zal ook de luchtvaartsector en cruisesector, die stevig lijden onder covid-19, mee aan tafel brengen.

Hysterie

Over de coronacrisis in het algemeen, toonde Trump zich opnieuw niet al te bezorgd. ‘Het is een crisis waar we in gegooid werden en we zullen dit afhandelen. We zijn er tot nu toe al goed mee omgegaan’, stelt Trump. ‘We zorgen voor de Amerikaanse bevolking en economie, zoals we dat al eerder deden.’ Ook op Twitter noemde hij de paniek al overdreven.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1237027356314869761?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1237027356314869761&ref_url=https%3A%2F%2Finstanews.persgroep.net%2Flive%2F5e66dacc8216dd0001ea57e0%3Ftheme%3Dhln%26order%3D

Ten slotte heeft Trump ook de toplui van de belangrijkste Amerikaanse financiële instellingen uitgenodigd voor een vergadering. Die zal woensdag plaatsvinden in het Witte Huis. Ook daar zullen concrete maatregelen besproken worden.

Nog dit: Donald Trump is zelf nog niet getest op het nieuwe coronavirus, hoewel hij onlangs in contact kwam met twee politici die momenteel in afzondering zitten. ‘De president heeft geen test ondergaan omdat hij geen contact heeft gehad met de patiënten, noch symptomen vertoont. Hij verkeert in uitstekende gezondheid en zijn arts zal hem nauwgezet blijven opvolgen’, stelde woordvoerster Stephanie Grisham.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20