Waarvoor kan u blockchain-technologie gebruiken?

Bitcoin en andere cryptomunten zijn de belangrijkste toepassingen van de interessante technologie die blockchain heet. Wat veel mensen over het hoofd zien, is dat blockchain voor nog zoveel meer dan virtuele munten alleen gebruikt kan worden.

Hoewel sommigen blockchain en bitcoin als synoniemen zien, is dat absoluut niet het geval. Bitcoin is een concrete virtuele munt die gebruikt maakt van de technologie van blockchain. Blockchain zelf is dan een werkwijze of techniek om transacties in goede banen te leiden. Er zijn in de wereld nog heel wat cryptomunten die de technologie van blockchain gebruiken.

De voorbije jaren hebben ons ook geleerd dat de financiële toepassingen van blockchain niet meteen een overdonderend succes waren. Akkoord, heel wat cryptomunten zagen het daglicht, maar de gebeurtenissen rond de bitcoin hebben bewezen dat cryptocurrency eerder een evolutie dan een revolutie is. Het is daarom ook belangrijk om eens voorbij virtuele munten te kijken en ons te verdiepen in andere toepassingen die mogelijk zijn met blockchain.

Logistieke sector

Een eerste voorbeeld situeert zich in de transportsector. Neem bijvoorbeeld internationaal containervervoer per boot. Met blockchain kan de hele papieren administratie (vergunningen, toelatingen, …) om een container te vervoeren de vuilbak in. Rederij Maersk, de grootste ter wereld, begon in 2017 met technologiereus IBM aan de implementatie van een blockchain om al haar containers te traceren.

Om te illustreren hoe belangrijk zoiets kan zijn: een container met pakweg avocado’s verschepen van Kenia naar Rotterdam duurt 34 dagen. Van die 34 dagen staat de container bijna 2 weken te wachten bij verschillende autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de douane. Een blockchain-systeem kan daar in principe komaf mee maken. In het filmpje hieronder duidt IBM hoe waardevol zo’n blockchain is.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=189&v=tdhpYQCWnCw

Vastgoed en blockchain

Het voorbeeld binnen de vastgoedsector komt vaak terug. Va blockchain kunnen immokantoren en notarissen buitenspel gezet worden. In het meest utopische geval gaat dat als volgt: het kadaster plaatst een lijst met alle gegevens van alle huizen in België en hun eigenaren in een openbare database, een blockchain dus.

Via de blockchain weet iedereen wie de eigenaar is van een bepaalde woning, al zal dit ongetwijfeld nog bezorgdheden rond privacy opwekken. Markant detail: omtrent blockchain en cryptomunten bestaat tot op heden nog geen wetgeving.

Ook een huis verkopen kan dan perfect via blockchain. Er komt een bepaalde transactie tussen twee gebruikers. Gebruiker A wil een hoeveelheid bitcoin betalen aan gebruiker B, in ruil voor de eigendom. Doordat het hele netwerk hiervan op de hoogte is, is de deal legitiem en gevalideerd. De notaris, die normaal gezien zo’n contracten opstelt, heeft op dat specifieke vlak geen werk meer.

Allemaal een ver-van-ons-bed-show? Toch niet, want in 2018 gaf toenmalig federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de opdracht om het gebruik van blockchain te onderzoeken op drie domeinen, waaronder dus vastgoed. Andere domeinen om blockchain te integreren, zijn de btw-controle van Belgische bedrijven en de traceerbaarheid van containers door de douane. Dat laatste kwam hierboven al aan bod.

Overheid lonkt naar blockchain

De Vlaamse overheid denkt eveneens na over het gebruik van blockchain. Volgens Vlaanderen verwacht de maatschappij dat ‘de overheid inzet op transparantie, decentralisatie, vertrouwen en waarde’. Via een blockchain met alle overheidstransacties kan hieraan tegemoet gekomen worden. ‘Blockchain is een ideaal middel om burgers en ondernemingen toe te laten de overheid te controleren’, klinkt het.

Vlaanderen is niet de enige overheid die zich bezighoudt met blockchain. In Estland kunnen burgers dankzij blockchain-technologie en een smartcard talloze overheidsdiensten gebruiken. Waar in België burgers dossiers kunnen opvragen of hun belastingaangifte kunnen invullen met een elektronische identiteitskaart, gebeurt dit in Estland in toenemende mate met blockchain.

Dat is sneller, veiliger en efficiënter, want een database via blockchain is in principe beter beveiligd dan een reguliere database. Estland begon al in 2007 met het testen van blockchain-toepassingen, sinds 2012 worden die technieken ook effectief gebruikt bij overheidsinstanties.

Medische sector

Ook binnen de gezondheidssector heeft België nog lessen te leren van Estland. Ruim 95 procent van de medische gegevens zijn online te raadplegen en artsen en patiënten hebben overal toegang tot hun gegevens. Dat gebeurt allemaal met blockchain, waardoor de data integer en veilig zijn. Informatie die in blockchain opgeslagen zit, is sowieso betrouwbaarder dan in een andere soort database.

Nederland heeft eveneens voorbeelden waarbij blockchain ingezet wordt. Bij een bepaalde zorgverzekeraar kunnen ouders die kraamhulp krijgen, de werkuren van de verzorgster doorgeven via een app die met blockchain werkt. Dankzij de technologie van blockchain komen de gegevens terecht bij de zorgverzekeraar, die haar personeel onmiddellijk kan betalen. Verder worden de mogelijkheden van blockchain voor een elektronisch patiëntendossier onderzocht.

Blockchain op en in sociale media

Sociale mediakanalen gooien zich ondertussen op blockchain. Zo is er bijvoorbeeld Steemit, een platform dat gelijkaardig is aan Reddit. Het is gebaseerd op blockchaintechnologie, wat betekent dat de gegevens gedecentraliseerd zijn. Gebruikers kunnen geld verdienen via Steemit. Het is de bedoeling dat de gebruikers artikelen schrijven die anderen dan kunnen ‘upvoten’. Hoe beter het artikel, hoe meer ‘upvotes’ én hoe meer geld de auteur krijgt voor zijn artikel. De bijverdiensten die betaald worden, krijgt u uiteraard in cryptomunten.

Al hoeven het geen compleet nieuwe sociale mediakanalen te zijn, want er kan met blockchain verder gebouwd worden op bestaande sociale netwerksites, zoals Twitter. Eth-tweet is zo’n kopie van Twitter die blockchain gebruikt. De tweets worden hier versleuteld via de cryptomunt Ethereum, waardoor ze niet via een centrale server verdeeld worden. Het decentrale karakter van blockchain komt hierbij opnieuw naar voren.

Waarom is dat dan zo interessant? Omdat de tweets niet op een centrale server staan, kan iedereen alles posten en lezen. Er is met andere woorden geen enkele vorm van censuur mogelijk, want opnieuw: er is geen centrale toezichthouder bij blockchain.

E-commerce

Blockchain is eveneens belangwekkend binnen de wereld van e-commerce. Van alternatieve betalingen met cryptomunten over snellere transacties via blockchaintechnologie tot verbeteringen in de verwerkingen van bestellingen. En dat vinden de grote spelers, denk Amazon, Coolblue en Bol.com, natuurlijk interessant voor hun interne werking.

Met een blockchainsysteem kunnen alle geplaatste bestellingen bijvoorbeeld veel efficiënter afgehandeld worden. De blockchaintechnologie werkt op deze manier: een klant plaatst een bestelling, de blockchain genereert een blok en iedereen krijgt bevestiging van het order. Vervolgens voert de klant de betaling uit, waar opnieuw alle partijen een bevestiging van krijgen. Ten slotte voert de verkoper de bestelling uit en verzendt het naar de klant, met een laatste bevestiging. In theorie kunnen al deze stappen doorlopen worden zonder extra controle, dankzij blockchain.

Wat nog met blockchain?

De bovenstaande lijst is natuurlijk niet limitatief. Grote technologiebedrijven zoals Google of Microsoft onderzoeken het gebruik van blockchain om hun clouddiensten nog meer te beveiligen. Met de huidige systemen zijn die al relatief veilig, maar dankzij blockchain is het quasi onmogelijk om de clouddiensten te hacken.

Innovatie binnen innovatie dan, waarbij blockchain ingeschakeld wordt om duurzame energiebronnen efficiënt te gebruiken. Een Nederlandse energieleverancier Vandebron werkt bijvoorbeeld met blockchain en algoritmes om de vraag naar en het aanbod aan duurzame energie op elkaar af te stellen. Hoe ze dat concreet doen, kunt u bekijken in onderstaande video.

Conclusie: veel mogelijkheden

Ten slotte is er nog het fenomeen van slimme contracten via blockchain-technologie, wat ook een opmerkelijke uitvinding is.

Het mag duidelijk zijn, met blockchain valt nog heel wat te doen. Ook wereldberoemd investeerder Warren Buffet heeft dat ondertussen ingezien. Terwijl hij vroeger nog meewarig deed over bitcoin en blockchain, heeft hij ondertussen de meerwaarde van blockchain ingezien. Zijn eigen bedrijf, Berkshire Hathaway, heeft in 2018 bijvoorbeeld 600 miljoen dollar geïnvesteerd in bedrijven die bezig zijn met fintech.

Meer