Waarom we op de iPhone 15 zullen moeten wachten om echte vernieuwing te zien

De volgende lichting iPhones wordt misschien niet zo spannend als gehoopt. Apple heeft waarschijnlijk voor een nieuwe strategie gekozen, wat van de iPhone 14 een uitzonderlijke editie maakt, maar niet om de goede redenen. De nieuwste smartphones van Apple zouden amper over verbeteringen beschikken. Erger zelfs, sommige modellen zouden (te) hard op de exemplaren uit 2021 lijken. 

Hoewel de officiële presentatie van de nieuwe iPhones nog enkele maanden ver ligt, circuleren er toch al verschillende geruchten over de nieuwe hoogtechnologische snufjes. Zo’n geruchten doen altijd de ronde, maar de inhoud ervan is deze keer toch ietwat verbazingwekkend.

Er is namelijk sprake dat Apple een sterker onderscheid zal maken tussen de instapmodellen en de Pro’s in het gamma. Het mini-model – dat er nooit echt in slaagde om bij het publiek aan te slaan – zou achterwege gelaten worden. In de plaats daarvan zou er een Maxi-versie van het basismodel komen.

Een andere chip voor elk type

Volgens de geruchten zouden de beste versies uit het iPhone 14-assortiment over een betere processor beschikken. Die zouden uitgerust worden met een A16 Bionic-chip. De basismodellen daarentegen zouden met een A15 Bionic-chip uitgerust worden, die leunt heel dicht aan bij de capaciteit van de huidige iPhone 13.

Die strategie kan kritiek uitlokken op Apple, het bedrijf zou wijzigingen hebben aangebracht aan de A15 Bionic om dat te voorkomen. De techreus is naar verluidt ook van plan om zijn échte nieuwe A16 Pro-chip een eigen naam te geven. De reden hiervoor zou eenvoudigweg te maken hebben met het tekort aan elektronische chips waarmee de wereld nu al maanden wordt geconfronteerd. Dit laatste zou ook een negatief effect hebben op de iPhone-prijzen.

Het is niet de eerste keer dat Apple voor zo’n aanpak gaat. Ook bij de vijfde generatie iPhones had het bedrijf al verschillende processoren in de verschillende modellen geïnstalleerd. Zo genoot de iPhone 5S van de kracht van de A7-chip, terwijl de iPhone 5C op een A6-model draaide.

Het begin van een belangrijkere aanpassing

Daarnaast zou Apple nog andere wijzigingen aanbrengen aan de nieuwe iPhone, maar die zijn waarschijnlijk eerder triviaal en op zich niet echt revolutionair. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over een dikker fotoblok, wat suggereert dat Apple dit onderdeel van het toestel zou kunnen verbeteren, maar niks is zeker.

De echte verandering zou aan de voorkant van de telefoon zitten, bij de inkeping of ‘notch’. Die zal namelijk van vorm veranderen. De inkeping zou nog steeds aanwezig zijn, maar op een meer discrete manier. Het gerucht gaat dat Apple een “pil”-formaat zal aannemen, met een perforatie waarin de frontcamera en de Face ID- en TrueDepth-sensoren zitten.

Die aanpassing is echter opnieuw enkel voor de Pro-modellen weggelegd. Naast het feit dat de iPhone 14 tot een Max-formaat wordt uitgebreid, zal de lancering van de nieuwe Apple-smartphone mogelijk zeer teleurstellend kunnen uitdraaien. Mensen zouden ofwel een extra groot model aankopen, om toch van betere vernieuwingen te genieten, of zouden eventueel een jaar langer wachten om een nieuwe iPhone te kopen. 

Ten slotte zal de iPhone 14 wellicht poortvrij zijn. Zo luiden alleszins de geruchten. Apple heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat het de poorten van de iPhone wil verwijderen en dit zou in 2022 kunnen gebeuren.

De echte verdwijning van de inkeping is voor de iPhone 15

Het lijkt vooral uitkijken naar 2023, de iPhones die Apple dat jaar in elkaar zal steken lijken alvast een pak interessanter te worden. Er wordt gesproken dat de overgang van de inkeping naar de gedeeltelijke verwijdering met een perforatie een voorbode is voor de totale verdwijning van de inkeping bij de iPhone 15.

Het bedrijf uit Cupertino zou zich inderdaad tot concurrent Samsung kunnen wenden – de twee bedrijven werken al jaren samen, waarbij Samsung panelen aan Apple levert – om de camera, Face ID en dergelijke onder het scherm van de iPhone 15 te krijgen.

Apple zou zich ook kunnen wenden tot LG Display, een andere voormalige partner van het bedrijf, om de inkeping uit de iPhone te laten verdwijnen.

Het valt nog te bezien of de reeks uit 2023 gebaseerd zal zijn op dezelfde strategie als de producten uit 2022. En dus of de instapmodellen het zullen moeten stellen met een gerecycleerde chip, terwijl de Pro-modellen mogen genieten van alle verbeteringen, waaronder een krachtigere chip, maar vooral ook een camera onder het scherm.

(lp/mah)

Apple

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20