Een drastische stap achteruit voor de iPhone 14, en nieuwe functies voor de Pro-modellen

Apple’s volgende paradepaardje zou een speciale functie kunnen hebben die de hele reeks op zijn kop zet. Het basismodel van de iPhone 14 zou inderdaad met minder opslagruimte kunnen beginnen dan de iPhone 13. De Pro-modellen zouden echter een sprong in de goede richting kunnen maken. Het gamma van 2022 zal waarschijnlijk door enkele zeer opmerkelijke verschillen worden gekenmerkt.

Pas bij de iPhone 13 besloot Apple eindelijk de opslagoptie van 64 GB af te schaffen. Een bijzonder beperkt volume, vooral in vergelijking met wat de concurrentie nu al enkele jaren aanbiedt. Apple kreeg kritiek omdat het de 64GB-versie zou behouden, die volgens de smartphoneproducent betaalbaarder zou zijn dan de andere, maar dit argument heeft nooit echt iemand overtuigd. De komst van de iPhone 13 met een basisgrootte van 128 GB werd gezien als een echte revolutie in de Apple gemeenschap. Deze revolutie kan echter van korte duur zijn.

Volgens analist Jeff Pu van Haitong International Securities zou 64 GB aan opslagruimte wel eens een comeback kunnen maken bij de iPhone 14. Dit zou een echte stap terug zijn voor Apple, dat opnieuw stevige kritiek zal mogen verduren, vooral omdat de beslissing moeilijk te rechtvaardigen is. 

Nog steeds het vervloekte chiptekort 

Het bedrijf uit Cupertino wist de vragen over het onderwerp te vermijden tijdens de presentatie van haar verschillende nieuwe smartphones. Apple is niet echt het soort bedrijf dat zijn mislukkingen in de schijnwerpers zet – de draadloze oplaadmat AirPower was daarop een uitzondering. De liefhebbers zouden dan de waarheid ontdekken door naar de website te gaan om hun exemplaar te bestellen.

Maar hoe kan deze mogelijke beslissing van Apple worden verklaard? Feit is dat de technologie-industrie met een tekort aan chips kampt. Het zou dus kunnen dat Apple met de rug tegen de muur staat en dat het bedrijf gedwongen is verouderde opslagruimte te gebruiken, die door de meerderheid van de mensen in de steek is gelaten, om ervoor te zorgen dat het op tijd iets kan aanbieden.

Tenzij het gewoon een strategie van het Amerikaanse bedrijf is om zijn klanten te dwingen meer te betalen voor meer opslagruimte, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk. Hoe dan ook, als deze voorspelling juist blijkt te zijn, is het moeilijk voorstelbaar dat dit nieuws onopgemerkt zal blijven. Apple zal ongetwijfeld veel kritiek te verduren krijgen, maar het is moeilijk voor te stellen dat dit klanten zal kosten.

Meer RAM

Tegelijkertijd zouden de Pro-modellen van de iPhone 14 kunnen profiteren van een opmerkelijke verbetering. Er wordt gezegd dat de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max 8 GB RAM zullen hebben, vergeleken met 6 GB voor de iPhone 13 Pro en slechts 4 GB voor de basismodellen.

Die kleine revolutie stelt de smartphones van Apple in staat de kloof met concurrenten te verkleinen. De optie van 8 GB RAM is nu, en al enkele jaren, een minimumvereiste voor veel fabrikanten.

iPhones hebben zich echter nooit moeten schamen, aangezien Apple zijn software zo goed heeft geoptimaliseerd dat die net zo goed – of zelfs beter – draait dan sommige toestellen met 8 GB RAM. 

Maar Apple heeft misschien besloten om zijn toestellen meer kracht te geven, zodat ze zich nog meer onderscheiden van de basismodellen.

Er is echter nog niets met zekerheid bekend of de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max daadwerkelijk verkrijgbaar zullen zijn met 8 GB RAM. Dit is slechts een voorspelling die we dus met een korreltje zout moeten nemen. Het toestel wordt verwacht voor het begin van het schooljaar 2022.

(lp,kg)

Meer