Waarom uw bedrijfsgegevens in gevaar zijn en hoe u ze beveiligt 

Geschreven met branded content van Proximus

U hebt meer mobiele werknemers, u plaatst meer data in de cloud en uw werknemers hebben een grotere digitale voetafdruk. Dat zorgt voor almaar meer security risico’s. Is uw onderneming daar voldoende tegen gewapend? 

Hackers zijn niet langer ondeugende tieners of activisten. Cybercrime is een businessmodel. Een incident rond security kan uw bedrijf stilleggen. U leidt daarbij niet alleen economische, maar ook imagoschade. Gestolen gegevens kunnen bovendien heel interessant zijn voor uw concurrenten. Een strategie die uw bedrijfsgegevens beschermt, is dan ook essentieel. Ze heeft als doel de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van uw data te verzekeren en zo de continuïteit van uw bedrijf veilig te stellen.

Hybride werken = mobiel werken

De pandemie heeft voor een sterke toename van thuiswerk gezorgd. De digitale transformatie van organisaties zorgt ervoor dat steeds meer werknemers rekenen op mobiele toestellen en online tools, ook in sectoren die traditioneel minder inzetten op digitalisering.

Gegevens beschermen in de cloud

Werknemers van een onderneming hebben vandaag altijd en overal toegang tot bedrijfsapplicaties en -data. Veel van die toepassingen en gegevens bevinden zich in de cloud. Dat vraagt een andere benadering van security dan wat een onderneming vroeger toepaste in haar eigen, on-premise datacenter.

Volgens onderzoeksbureau Gartner zullen over drie jaar zo goed als alle beveiligingslekken in de cloud terug te voeren zijn naar een onveilige actie of een foute configuratie door de eindgebruiker. Kortom: het is belangrijk om de cloud op de juiste manier te gebruiken. Ondernemingen staan voor de uitdaging om de beveiliging van hun cloudgebruik breder aan te pakken – en vooral ook de gebruikers mee te betrekken in dat verhaal.

 
Hou uw werknemers alert

Trouwens: het gevaar komt lang niet altijd van buitenaf. Vaak vormen de eigen werknemers de zwakste schakel in gegevensbeveiliging. Niet omdat ze van slechte wil zijn, maar vaak uit onwetendheid. 

Via phishingberichten – bijvoorbeeld met een perfect nagemaakte e-mail van de CEO – zetten cybercriminelen mensen ertoe aan bepaalde data te delen, betalingen te verrichten, enzovoort. Of ze verleiden de gebruiker te klikken op een link die een ransomware-aanval in gang zet en het hele bedrijf stillegt. We kennen de voorbeelden allemaal. Daarom blijft het belangrijk om de werknemers bewust te maken van de risico’s en hen te wijzen op het belang van cybersecurity. 

Risicobeheer

Cybersecurity is een evenwichtsoefening. Het gaat erom de juiste balans te vinden tussen innovatie – bijvoorbeeld via de digitale tools van disruptieve start-ups – en de eigen, vertrouwde IT-beveiliging. Security is vandaag vooral een oefening in risicobeheer. Als bedrijf beslist u welke risico’s u aanvaardt, maar ook welke u wil vermijden en wat een aanvaardbaar prijskaartje is om dat risicoprofiel te bereiken. 

Wil u uw digitalisering met een gerust hart verderzetten? De juiste vragen stellen is een slimme eerste stap: 

  • Weet u waar al uw bedrijfsgegevens zich bevinden? 
  • Slaat u confidentiële data op in de cloud? 
  • Weet u wie daar toegang tot heeft en via welke toestellen? 

De antwoorden op dat soort vragen zetten u op weg naar de juiste strategie en technologie.

Benieuwd hoe u de security binnen uw organisatie kan verbeteren? Ontdek meer in de podcast Digitalks: ‘5 experts over 5 cybersecurity-uitdagingen’.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.