Bank Van Breda: investeer in het succes van uw totaalinkomen

Als ondernemer is het van belang om verstandig te investeren, zodat uw vennootschap kan floreren. Naast het behalen van winst, zou u ook het investeren van uw geld om uw totaalinkomen te maximaliseren als één van uw doelstellingen moeten zien. Investeren via uw vennootschap biedt verschillende mogelijkheden, zoals fiscale voordelen en bescherming van uw persoonlijke vermogen. Maar hoe kunt u het beste investeren via uw vennootschap om van uw totaalinkomen een succes te maken?

1. Diversifieer uw investeringen

Het is belangrijk om uw investeringen te diversifiëren en uw risico te spreiden. Door te investeren in verschillende sectoren en activa, kunt u uw blootstelling aan eventuele verliezen beperken en tegelijkertijd uw rendement maximaliseren. U kunt bijvoorbeeld investeren in aandelen, obligaties, vastgoed, alternatieve investeringen, etc. Door uw risico’s te beheersen en te verminderen, kunt u uw totale inkomen beschermen en uw financiële doelen op lange termijn veiligstellen. We raden u zeker aan om u te laten bijstaan door een professional bij het beoordelen van uw huidige risico’s en het ontwikkelen van een gedetailleerd risicobeheerplan volgens uw eigen risicoprofiel. Dit is een Europese richtlijn van MiFID die u als belegger beschermt. Sinds 2008 is het verplicht om zo’n risicoprofiel te laten samenstellen vooraleer u start met beleggen op advies van een financiële instelling. Dit profiel wordt bepaald door factoren zoals uw leeftijd, financiële doelstellingen, inkomen en persoonlijke voorkeuren. Als u een hoge risicotolerantie hebt, bent u wellicht bereid te beleggen in activa met een hogere volatiliteit en een hoger rendement, zoals aandelen of onroerend goed. Hebt u echter een lagere risicotolerantie, dan geeft u wellicht de voorkeur aan stabielere beleggingen, zoals obligaties of beleggingsfondsen. De test voltooien is dus uitermate belangrijk om Uw risicoprofiel te bepalen. Het zal finaal een impact hebben op de samenstelling van uw beleggingsportefeuille.

2. Maak gebruik van fiscale voordelen

Investeren via een vennootschap biedt verschillende fiscale voordelen, zoals de lagere belastingtarieven, fiscale aftrekposten en KMO-portefeuille. Dit laatste voordeel is een subsidiemaatregel van de Vlaamse overheid die kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) ondersteunt bij hun groei en ontwikkeling. Via de KMO-portefeuille kunnen KMO’s subsidies aanvragen voor opleidingen, advies, en technologieverkenning en -advies. Het doel van de KMO-portefeuille is om KMO’s te helpen hun strategie, organisatie, processen en marketing te verbeteren en zo hun concurrentiepositie te versterken. Echter moet u hiervoor wel aan een bepaalde checklist voldoen, vooraleer u deze kan aanvragen. 

Daarnaast zijn ook de belastingtarieven, tussen privé- en professioneel inkomen, de moeite waard om te bekijken. In veel gevallen kan het fiscaal voordeliger zijn om bepaalde inkomsten via uw vennootschap te laten lopen in plaats van deze als privé inkomen te ontvangen. Dit komt omdat de winst van de vennootschap belast wordt tegen een vennootschapsbelastingtarief, dat doorgaans lager is dan het progressieve belastingtarief voor individuen. Een ander voordeel van het hebben van een vennootschap is dat u gebruik kunt maken van verschillende fiscale aftrekposten. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de investeringen die u doet in uw vennootschap of de uitgaven die u maakt voor bepaalde zakelijke doeleinden. Door deze kosten af te trekken van uw winst, kunt u uw belastingdruk verminderen en uw totale inkomen optimaliseren. Echter is het essentieel om te begrijpen hoe deze fiscale voordelen werken en hoe u ervoor in aanmerking komt.

3. Passief inkomen via courant dividend 

Een ander, maar zeker geen minder belangrijk aspect, is het vinden van de juiste balans tussen het uitkeren van dividend en het laten groeien van uw vennootschap. Als u te veel dividend uitkeert, kan dit ten koste gaan van de groei van uw vennootschap en daarmee van uw toekomstige inkomsten. Aan de andere kant kan het laten groeien van uw vennootschap op lange termijn leiden tot een hoger rendement en dus tot een hoger totaalinkomen.

4. Investeer in activa die waardevast zijn

U kan ook overwegen om te investeren in activa die waardevast zijn om de waarde van uw investeringen op lange termijn te behouden. Voorbeelden van waardevaste activa zijn vastgoed, kunst, etc. Eén van de voordelen hiervan is dat deze activa waardevoller kunnen worden naarmate de tijd verstrijkt en zo uw vermogen beschermd tegen economische schommelingen en inflatie. Inflatie kan de waarde van geld doen afnemen, waardoor u uiteindelijk minder koopkracht hebt. Door te investeren in waardevaste activa kunt u uw vermogen beschermen tegen de gevolgen van inflatie. 

5. Ga voor groene energie

Ten eerste kan investeren in groene energie bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en dus aan het verminderen van de impact van uw bedrijfsactiviteiten op het milieu. Dit kan een positief effect hebben op het imago van uw vennootschap en het aantrekken van klanten die waarde hechten aan duurzaamheid. Daarnaast kan het investeren in groene energie financiële voordelen opleveren. In veel gevallen zijn er subsidieregelingen en belastingvoordelen beschikbaar voor bedrijven die investeren in groene energie. Daarnaast kan het investeren in groene energie de energierekening van uw vennootschap verlagen en u minder afhankelijk maken van schommelingen in de energiemarkt. Bovendien kan het investeren in groene energie een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid zijn vanwege de groeiende vraag naar duurzame energiebronnen en de steeds lagere kosten voor deze technologieën. Dit kan op termijn een hoger rendement opleveren voor uw vennootschap.

Als specialist in vermogensplanning voor ondernemers en vrije beroepen, is Bank Van Breda de ideale metgezel om u te adviseren over de beste investeringsmogelijkheden,  strategieën voor risicobeheer en het opstellen van een gedetailleerd dividendbeleid dat rekening houdt met de groeimogelijkheden van uw vennootschap. 

Bent u op zoek naar meer informatie over de investeringsmogelijkheden binnen uw vennootschap? Surf dan zeker even naar de website en maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek met één van de experts.

Meer