De ruimte, een markt die buitenaardse proporties krijgt

Geschreven met branded content van La Financière de l’Echiquier (LFDE).

Rolando Grandi
Rolando Grandi

Rolando Grandi, CFA, beheerder internationale thematische aandelen bij La Financière de l’Echiquier (LFDE), belicht een bijzonder strategisch en transversaal beleggingsthema voor de lange termijn: de ruimte. 

Onder impuls van de digitale revolutie en de ongebreidelde innovatie zou de markt van de ruimtevaart, die vandaag 400 miljard dollar groot is, tegen 2045[1] meer dan 4 keer het bbp van België kunnen bedragen. Die ruimterevolutie komt ook de aarde ten goede, en doet een beleggingsuniversum ontstaan dat op lange termijn ongeziene kansen schept.

Een markt die de hoogte in schiet

De razendsnelle opmars van de ruimtevaart democratiseert de toegang tot de ruimte, onder meer dankzij enkele grote technologische sprongen voorwaarts, zoals het hergebruik van raketten, waardoor de kosten om activa naar de ruimte te sturen, fors dalen. Zo bedraagt de prijs om één kilogram in een baan om de aarde te brengen, nog maar een tiende van twintig jaar geleden: hij daalde van 25.000 naar 2.500 dollar. Die kostprijs zal tegen het einde van het decennium vermoedelijk verder dalen naar 250 dollar, met projecten zoals Starship, de zware draagraket van SpaceX. In het kielzog daarvan ontwikkelt zich een myriade van privéspelers en bloeiende industrieën, en met name voor draagraketten. De Amerikaanse firma ROCKET LAB, een pionier in de productie van raketten en draagraketten, heeft herbruikbare draagraketten ontwikkeld die vanaf een privélanceerbasis in een baan om de aarde kunnen worden gebracht, en groeit sterk. En dat is nog maar één voorbeeld. Ook de satellietindustrie groeit exponentieel: de groei tussen nu en 2027 wordt op 9% per jaar geraamd[2]. In de komende tien jaar zullen er naar verwachting meer dan 33.000 satellieten worden gelanceerd. 

Een industrie in een baan om de aarde

De ruimterevolutie wordt gestimuleerd door de datarevolutie. De aardobservatiesector heeft zichzelf opnieuw uitgevonden doordat satellieten zoveel kleiner zijn geworden, door het gebruik van bijna-aardebanen en artificiële intelligentie, waardoor elke waargenomen verandering onmiddellijk grondig kan worden geanalyseerd. De betrouwbare en nauwkeurige ruimtedata worden in real time doorgestuurd en zijn uitgegroeid tot essentiële informatie met een hoge toegevoegde waarde. De groei in de aardobservatie-industrie alleen al wordt geraamd op 8,5% per jaar tegen 2025[3]. In alle sectoren, van communicatie tot gezondheidszorg, van landbouw tot verzekeringen, kan die sector helpen om enorme wereldwijde uitdagingen aan te gaan.

Ruimtedata kunnen bijzonder waardevol zijn in dienst van het klimaat. Tegenwoordig worden voor 26 van de 50 indicatoren die de VN gebruikt om de klimaatverandering op te volgen, satellietbeelden gebruikt. Het Amerikaanse Planet, dat in 2010 werd opgericht door drie wetenschappers van NASA, heeft momenteel ruim 200 nanosatellieten in een lage baan om de aarde, die samen elke dag meer dan drie miljoen foto’s van de aarde maken. De nieuwe constellatie van hoge resolutiesatellieten die in 2023 wordt gelanceerd, zal dan weer worden gebruikt om de evolutie van natuurrampen en de klimaatverandering op te volgen. Andere voorbeelden zijn MAXAR, een leverancier van de NASA die zijn voor ons unieke knowhow van heel hoge resolutiebeelden gebruikt, of SPIRE, dat met zijn constellatie van 110 satellieten meer dan 10.000 keer per dag een 3D-profiel kan maken van de atmosferische temperatuur, de druk en de vochtigheid, waardoor kan worden geanticipeerd op bepaalde weersomstandigheden en wat informatie oplevert die nuttig is voor bijvoorbeeld de landbouw. 

De nieuwe ruimte-economie is op een buigpunt gekomen en is aan een omwenteling begonnen die niet meer zal worden teruggeschroefd. Regeringen, ngo’s en ondernemingen over de hele wereld vragen zich af hoe zij kunnen profiteren van de vooruitgang van de ruimtevaart om hun activiteiten op aarde te verbeteren. Het ruimte-ecosysteem is voor een groot deel ontwikkeld om het leven op aarde te verbeteren vanuit de ruimte. De innovatie in die bruisende sector, die nog enorm veel onontgonnen potentieel heeft, gaat door en zal volgens ons ongetwijfeld een radicale invloed hebben op onze toekomst.

Disclaimer: De geuite meningen komen overeen met de overtuigingen van de beheerder. LFDE kan er in geen geval aansprakelijk voor worden gesteld. 

De vermelde waarden en sectoren worden als voorbeeld gegeven. Hun aanwezigheid in de portefeuille noch hun rendement is gegarandeerd.


[1] PwC en Bank of America Merril Lynch, 2020

[2] Grand View Research, 2020

[3] Business Wire

Meer