Waarom pauze vaccinaties met AstraZeneca nefast kan zijn voor de economische groei in Azië

Meer en meer landen zetten de vaccinaties met AstraZeneca tijdelijk stop. ‘Dat zou wel eens nefaste gevolgen kunnen hebben voor de Chinese economische groei’, waarschuwt Steve Cochrane, hoofdeconoom Azië-Pacific bij Moody’s Analytics, in een interview met CNBC.

Nadat Denemarken vorige week liet weten dat het de vaccinaties met AstraZeneca pauzeert, volgen almaar meer Europese landen dat voorbeeld. Zowel Duitsland, Frankrijk, Spanje als Italië hebben maandag laten weten dat ze tijdelijk de vaccinaties stopzetten.

België blijft vaccineren

Vorige week zijn er onder meer in Oostenrijk en Denemarken bloedklonters vastgesteld bij mensen die het vaccin hebben gekregen. Tot op heden is er wel geen bewijs dat er een oorzakelijk verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en de bloedklonters.

Ons land heeft inmiddels beslist om de mensen te blijven vaccineren met het vaccin. ‘Een opschorting, zelfs tijdelijk, van deze vaccinatie zou alleen maar nadelige gevolgen kunnen hebben voor de Covid-19-vaccinatie in het algemeen’, staat er te lezen in het rapport van de Belgische experts van de Hoge Gezondheidsraad, die de Taskforce hun advies gaven.

Impact op wereldhandel

Cochrane vreest dat het tijdelijk stopzetten van de vaccinaties met AstraZeneca niet zonder gevolgen zal zijn. ‘Dat kan een enorme impact hebben op de wereldwijde handel. Landen die afhankelijk zijn van internationale handel, zoals veel gebieden in Azië, zullen dan ook stevig in de klappen delen’, luidt zijn waarschuwing in een reactie aan CNBC.

‘Door de vaccinaties met AstraZeneca te pauzeren dreigt de economische heropleving in Europa trager op gang te komen. Dat heeft dan ook rechtstreekse gevolgen voor de internationale handel’, verduidelijkt hij.

Volgens de econoom is het een goede zaak dat de nieuwe lockdowns in sommige Europese landen weinig tot geen impact hadden op de industriële sector. ‘De dienstensector is het zwaarst getroffen door de lockdowns’, aldus Cochrane. ‘Op dit moment is de pauzering dus niet zo’n groot probleem en de wereldhandel lijkt nog steeds zeer sterk te zijn. Het blijft weliswaar van cruciaal belang om de uitrol van de vaccins zo vlot mogelijk te laten verlopen.’

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20