Waarom likken honden zo graag mensen?

Heb je je ooit afgevraagd waarom honden zo graag de huid van mensen likken? Jeff Van Dalsum probeert op zijn blog Perfect Puppy Care daarop een antwoord te formuleren.

Honden horen bij de populairste huisdieren in België. Veel baasjes geloven dat het een teken van affectie is wanneer hun hond hen begint te likken. Hoewel dit zeker één van de redenen kan zijn, is het ongetwijfeld niet de enige. Sommigen beweren dat honden mensen likken omdat ze dit leerden van hun moeder. Vrouwelijke honden likken hun puppy’s om hun ademhaling te stimuleren en hen schoon te maken. Likken is dus belangrijk voor de overleving van het nageslacht en kan gezien worden als een natuurlijk instinct.

Honden likken voor informatie

Likken is tevens een teken van onderdanigheid. In het wild likken ondergeschikte honden de dominante individuen. Dit stimuleert harmonie in de groep. Door jou te likken, geeft de hond dus aan dat jij het dominante wezen bent. Wanneer er vreemden in de buurt zijn, gaan sommige honden zelfs zo ver om je gezicht te beginnen likken, waardoor je hond jullie speciale sociale relatie openbaar maakt.

Honden gebruiken ook de geurreceptoren in hun neus en mond om informatie te verwerken over iemand. Dit verklaart waarom menselijke voeten zo aantrekkelijk zijn voor honden: voeten hebben veel zweetreceptoren die informatie uitsturen. Op basis van je zweet kan een hond te weten komen of je blij, gestresseerd of bang bent.

Hond likt baasje
(Pexels)

Op zoek naar etensresten

Tenslotte vinden honden likken ook gewoon aangenaam. Het laat immers endorfine los waardoor de hond zich goed gaat voelen.In het boek From Inside of a Dog: what dogs See, Smell and Know besteedt ook Alexandra Horowitz aandacht aan het fenomeen:

“Honden houden er van mensen in hun gezicht te likken. Vele baasjes zien dit als een vorm van affectie. Dan is hier wat slecht nieuws: uit onderzoek blijkt dat de jonge hondachtigen het gezicht en de snuit van hun moeders aflikten wanneer die terugkwamen van de jacht. Die handeling zou het uitbraken van nog maar half verteerde etensresten hebben versneld. Verder zijn honden gek op de smaak van onze mond. Honden hebben smaakreceptoren voor zout, zoet, bitter, zuur en nog vele anderen. Wanneer een hond probeert je mond te likken gaat hij dus op zoek naar de etensresten die daar zopas in zijn verdwenen.”

Goed om weten

Meer