Waarom honden met hun staart kwispelen

Hoewel veel mensen geloven dat honden met hun staart kwispelen omdat ze gelukkig en vrolijk zijn, blijkt dat niet helemaal waar te zijn. De wetenschap heeft een aantal andere verklaringen voor het kwispelen gevonden.

“Een ontspannen hond zal zijn staart altijd in zijn natuurlijke positie houden,” verklaart een woordvoerder van de Amerikaanse dierenbescherming. Die natuurlijke positie is wel verschillend per ras. Bij de meeste rassen hangt de staart tussen de benen, maar Jack Russels bijvoorbeeld hebben een krulstaart.

Een hond die zenuwachtig is of zich onderwerpt, zal zijn staart lager houden dan de natuurlijke positie en die zelfs onder zijn lichaam proberen te verstoppen als hij bang is. Een staart die hoger wordt gehouden dan normaal betekent dan weer dat de hond opgewonden is. Een vertikale staart is een teken van agressie, terwijl een rechte houding nieuwsgierigheid weerspiegelt.

Links of rechts kwispelen

Kwispelen wil ook zeggen dat de hond opgewonden is en hoe harder hij kwispelt hoe groter de opwinding. De positieve of negatieve grond van de opwinding kan uit het kwispelen echter niet worden afgeleid. Dat kan volgens een ander onderzoek wel worden afgeleid uit de richting waarin de hond kwispelt. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met de indeling van het brein.

“De linkerhelft van de hersenen controleert de rechterhelft van het lichaam en is tegelijkertijd verantwoordelijk voor positieve gevoelens,” verduidelijken de onderzoekers aan. “Indien de hond naar rechts kwispelt, zal er dus een leuke basis voor de opwinding kunnen worden verondersteld. Indien het dier naar links kwispelt is er sprake van een negatief of onbekend element.”Ook interessant is dat een studie aantoonde dat andere honden deze signalen begrijpen. “Een staart die naar rechts kwispelt maakt soortgenoten kalm, terwijl een links kwispelende staart ook bij andere honden tot stress leidt.”