Waarom is Bitcoin eigenlijk zo waardevol? 6 redenen

Een van de moeilijkste concepten die elke cryptobelegger moet begrijpen is waarom een cryptomunt zoals Bitcoin waardevol is. De digitale munt wordt niet gedragen door fysieke activa en het proces van cryptomijnen is ook bijzonder abstract. Toch zijn er enkele duidelijke redenen waarom Bitcoin van onschatbare waarde is.

Waarom is dit belangrijk?

In tegenstelling tot fiatgeld, wordt Bitcoin niet uitgegeven door een centrale bank. Door middel van een gedecentraliseerd financieel systeem op een onkraakbare blockchain-code heeft Bitcoin het potentieel om ons gebruik van geld voor eeuwig te veranderen. Bovendien kan Bitcoin, net zoals goud, dienen als een investeringsklasse.

De bankbiljetten die we vandaag gebruiken, worden al lang niet meer ondersteund door een goudstandaard. “Geld dat we lenen van banken bestaat eigenlijk alleen als een cijfer op een scherm. Dat komt door het fractioneel bankieren dat we nu plegen”, klaagt de persdienst van ‘s werelds grootste cryptobeurs Binance aan.

Fractioneel bankieren slaat op het gebruik waarbij banken maar een klein deel van de middelen die ze bewaren voor klanten in directe vorm beschikbaar aanhouden. Het overgrote deel van hun middelen wordt echter uitgeleend. Personen, bedrijven en andere banken gaan met geleend geld in sommige gevallen nog meer geld lenen. Hierdoor ontstaat een bijzonder complex schuld- en kredietsysteem en zijn munteenheden die wij in ons dagelijks leven gebruiken in theorie niets meer waard.

Overheden en centrale banken, zoals de Amerikaanse Federal Reserve kunnen geld bijdrukken en het aanbod van fiatgeld via verschillende economische mechanismen opvoeren. Hierdoor ontstaat inflatie van het fiatgeld in kwestie. De waarde van ons geld steunt volledig op het collectief vertrouwen dat wij vestigen in de munteenheid. Wanneer een overheid of centrale bank hyperinflatie veroorzaakt of onverantwoordelijk monetair beleid voert, kan dat vertrouwen in rook opgaan. Dit rampzalig scenario is uitgekomen in landen zoals Venezuela in Zimbabwe.

Waar maakt Bitcoin dan het verschil? Waarom is de cryptomunt eigenlijk meer waard dan het fiatgeld dat de centrale banken blijven voortstuwen?

1. Bitcoin is praktisch voor overschrijvingen

Een van de grootste voordelen van Bitcoin is de mogelijkheid om snel enorme hoeveelheden geld over te schrijven naar eender wie in de wereld, zonder de tussenkomst van een derde partij.

Hoewel het op dit moment nog steeds redelijk duur is om kleine hoeveelheden Bitcoin over te schrijven, dankzij de transactiekosten van het netwerk, is het wel goedkoop om grotere bedragen te versturen. Voor grote bedrijven is dit zeker een voordeel. De transactiekost van 45 miljoen dollar is maar 50 dollar. Een buitenlandse overschrijving van deze omvang zou via een bank een smak meer geld kosten.

Hoewel het netwerk van Bitcoin zeker niet de snelste overdrachtssnelheid van de cryptowereld heeft, is het wel het grootste, veiligste en meest populaire blockchain-netwerk.

2. Bitcoin is gedecentraliseerd

De decentralisatie van cryptomunten is wellicht een van de meest essentiële karakteristieken van deze digitale activa. Door het aanwenden van een blockchain-netwerk, wat eigenlijk een openbare database die  “blocks” met transactieinformatie aan elkaar rijgt, worden regeringen en banken volledig buitenspel gezet voor het beheren van activa.

Hierdoor krijgt de gemeenschap van gebruikers een ongeëvenaarde vrijheid die in ons systeem van fiatgeld gewoon ondenkbaar zou zijn.

Geen enkele node (knooppunt) in het netwerk kan andere gebruikers buitensluiten of het protocol van de cryptomunt beïnvloeden. Dit betekent dat niemand jou ooit de toegang tot Bitcoin kan ontzeggen. Het valideren van transacties door cryptomijners gebeurt ook volgens een collectieve meerderheid, waardoor het beheren van Bitcoin wordt behoed voor misbruik en corruptie.

3. Bitcoin bewaakt het collectief vertrouwen

Zorgen dat gebruikers met vertrouwen samenwerken binnen een groot gedecentraliseerd netwerk is natuurlijk een hele uitdaging. Om te zorgen dat er geen Byzantijnse fouten binnensluipen (een term uit de wereld van computersystemen, waarbij verschillende componenten falen en er zo onvolmaakte informatie wordt verspreid binnen het netwerk), bedacht Satoshi Nakamoto, de anonieme stichter van Bitcoin, het proof-of-work-systeem.

Met deze manier van transacties verifiëren, krijgen alleen de snelste mijners de mogelijkheid om een “block” aan de blockchain toe te voegen. Dit systeem beloont positief en competitief gedrag, wat het vertrouwen in de digitale munt zou moeten sterken.

Bitcoingebruikers moeten eigenlijk elkaar niet vertrouwen. Ze moeten enkel de technologie en broncode van Bitcoin vertrouwen. En die is ontelbare keren onder de loep genomen en houdt nog steeds stand. Het proof-of-work-mechanisme is trouwens volledig openbaar raadpleegbaar, waardoor iedereen zelf kan controleren of het verifiëren van transacties eerlijk en foutloos verloopt.

4. Bitcoin is een schaars goed per definitie

In de broncode van Bitcoin is een plafond van 21 miljoen Bitcoins ingebouwd. Op dit moment zijn er al zo’n 18,5 miljoen daarvan gemijnd. De laatste Bitcoin zal ergens in 2140 gemijnd worden, schatten cryptoanalisten. Elke Bitcoin kan daarbij nog worden onderverdeeld in 100 miljoen satoshi’s, de kleinst mogelijke fracties van een Bitcoin.

Er zullen nooit meer Bitcoins beschikbaar zijn nadat de allerlaatste gemijnd wordt. Traditionele handelsartikelen zoals goud, zilver en olie zijn per definitie ook schaars, maar elk jaar worden er toch nieuwe reserves gevonden. Door die nieuwe ontdekkingen is het moeilijk om te berekenen hoe schaars de metalen echt zijn. Daarbovenop zou het voor de mens ooit mogelijk kunnen zijn om deze metalen te mijnen op andere planeten en hemellichamen. Dan zou de schaarsheid van deze handelsartikelen zeker onder druk komen. Bitcoin heeft dit probleem niet.

Wanneer alle Bitcoins gemijnd zijn, zal dit zorgen voor een deflatie van de waarde van de munt. Gebruikers die overlijden of de toegang tot hun cryptomunten verliezen, zullen munten “verbranden”, ofwel permanent uit circulatie halen, waardoor de prijs van de munt zal blijven stijgen.

5. Bitcoin is bijzonder bestand tegen aanvallen

Er is geen enkele activa die zo veilig is als de cryptomunt Bitcoin. Financiële instituten zijn vandaag de dag eigenlijk niet meer opgewassen tegen de technieken van hackers. Om een serieuze aanval op Bitcoin te lanceren, moet een hacker eigenlijk controle hebben over 51 procent van alle mijners, wat praktisch onmogelijk is.

Dat wil niet zeggen dat er geen bedreigingen zijn voor cryptobeleggers. Via phishing en fraude kunnen criminelen nog steeds proberen om je private keys, de toegangscode die jou identificeert als eigenaar van een reeks cryptomunten, te ontfutselen. Het is ook steeds aangeraden om je aangekochte cryptomunten te verplaatsen naar een cryptowallet van jouw keuze. Zolang je cryptomunten in de wallet van een beurs zitten, ben jij technisch gezien niet de volledige eigenaar van de munten.

Gelukkig heb je volledige controle over de mogelijkheid om cryptomunten te verplaatsen en er zijn, in tegenstelling tot fiatgeld bij banken, geen limieten op dagelijkse of maandelijkse overschrijvingen.

6. Bitcoin is een serieuze investeringsklasse

Net zoals edelmetalen, zijn Bitcoins een prima oppotmiddel om in te investeren. Bitcoin krijgt stilaan de reputatie van een modern en digitaal alternatief voor goud, dat bovendien democratischer is.

Een geschikte investeringsklasse is bij voorkeur duurzaam, draagbaar, schaars en algemeen aanvaard.

Bitcoin kan niet vernietigd of verwijderd worden, waardoor het duurzamer is dan fiatgeld of edelmetalen. Bitcoin staat op een digitale blockchain-code, waardoor het uiteraard draagbaarder is dan fiatgeld of edelmetalen zoals goud. Het enige wat je nodig hebt om toegang tot je activa te hebben, is een internetconnectie en je private keys.

Bitcoin is nog niet algemeen aanvaard als een betaalmiddel. Maar er is al tenminste één land dat het gebruikt als officieel betaalmiddel. Daarbij groeit het individueel gebruik van de cryptomunt dagelijks mee met de enorme expansie van de blockchainsector.

Meer