Noren ontdekken schat aan zeldzame grondstoffen, maar verkopen ze aan EU of China?

Norge Mining trof gisteren een nieuwe bron aan vanadium en titanium aan in het zuidwesten van Noorwegen. Vanadiumbatterijen zijn een stuk efficiënter dan lithiumbatterijen en werden voorheen verkocht door China en Rusland. Hier kan nu snel verandering in komen.

Het Noorse bedrijf Norge Mining werd ingeschakeld door Zwitserse en Duitse investeerders om de rijke fosfaatbronnen in de zuidwestelijke regio Dalane te mijnen.

Fosfaat wordt vooral gebruikt in de productie van kunstmeststoffen maar heeft ook veel toepassingen in cosmetica, de voedselindustrie, veeteeltsector en elektronica. De grootste fosfaatbronnen liggen in de Verenigde Staten en China. De Europese Unie heeft amper natuurlijke bronnen van fosfaat. Gisteren trof Norge Mining echter een rijke bron aan titanium en vanadium aan, goedjes die nog zeldzamer zijn.

Vanadiumbatterijen zijn de toekomst

Volgens Norge Mining zou de nieuwe bron 70 tot 80 miljard ton aan fosfaat, titanium en vanadium kunnen opleveren. De ontdekking komt goed uit voor de Europese economie, die zo snel mogelijk wilt overstappen naar duurzame modellen. Vanadium is namelijk één van de belangrijkste grondstoffen van de komende decennia. Het metaal wordt gebruikt in de productie van de meest efficiënte herbruikbare batterijen van het moment.

Zo’n batterij laadt sneller op dan een lithiumbatterij, kan tien keer meer opgeladen en gebruikt worden en verliest ondertussen amper aan kracht. Tenslotte is het ook makkelijker om ze te recycleren dan haar tegenhanger.

Op het verlanglijstje van de EU

De verbluffende vondst in Noorwegen trekt alvast nieuwsgierige blikken. De Europese Unie zette vanadium en titanium onlangs op de lijst van essentiële grondstoffen. Die lijst bevat de meest zeldzame metalen en materialen die op onze planeet te vinden zijn. Vaak zijn deze grondstoffen cruciaal voor de economische transformatie naar duurzame modellen, maar ook moeilijk om te vinden of te ontginnen. Daarom importeert de eurozone ze vooral uit China of Rusland.

Het Europese instituut voor technologie en innovatie verwacht dat de vraag naar vanadium tegen 2030 zal toenemen met 58 procent. Op dit moment komt meer dan 60% van onze fosfaat, vanadium en titanium uit China, Rusland, Kazachstan en Marokko. China en de EU hangen volgens Deutsche Welle elke dag aan de telefoon met Norge Mining. Het Noorse bedrijf zegt dat het te vroeg is om te zeggen hoe ze de schat zullen verdelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20