Binance haalt 400 miljoen dollar aan cryptomunten uit circulatie

Elk kwartaal haalt cryptobeurs Binance een aantal van zijn eigen cryptomunten uit de markt. Zondag werd er 400 miljoen dollar aan Binance-munten “verbrand”. De koers van de digitale munt reageerde echter amper.

Waarom is dit belangrijk?

Binance krijgt er de laatste weken flink van langs. Verschillende landen in Azië en Europa besloten de activiteiten van de cryptomarkt te onderzoeken en te reguleren. Dat had vooral te maken met de mogelijkheid om synthetische aandelen te kopen via “swaptokens” op Binance. Dat zijn cryptoactiva die de koers van beursaandelen volgen, maar uiteraard niet erkend worden door de bedrijven die ze voorstellen.

Het is één van de evenementen waar de Binance-gemeenschap het meest naar uitkijkt: het “burnen” of verbranden van Binance-munten (BNB). “Burnen” betekent dat een aantal cryptomunten uit circulatie wordt gehaald en vervolgens naar een wallet wordt verstuurd waar niemand toegang tot heeft. De munten gaan dus effectief verloren.

Zondag verbrandde Binance bijna 400 miljoen dollar aan munten. Dat zijn ongeveer 1,29 miljoen Binance-munten die dus permanent uit de markt gehaald worden. Die munten worden gebruikt op de cryptobeurs van Binance om transacties te betalen en voor andere diensten op het blockchain-ecosysteem.

Onmogelijk om ongedaan te maken

De voorraad van Binance-munten heeft een theoretisch plafond van 170 miljoen stuks. Na het verbranden van de munten zouden er nog zeker 152 miljoen Binance-munten in circulatie zijn.

Tijdens de vorige verbranding in april werd er een stuk minder BNB uit de markt gehaald. Door de hogere koers van de munt in die maand (rond de 600 dollar per stuk) stond de totale marktwaarde van de “burn” toen wel op zo’n 600 miljoen dollar.

Het is trouwens belangrijk om te weten dat het compleet onmogelijk is om het weghalen van die munten ongedaan te maken.

Geen reactie op de koers

Gewoonlijk brengt het verbranden van de Binance-munten een aanbodschok teweeg, die vervolgens de koers van de munt richting een rally zal duwen.

Deze keer bewoog de koers van BNB amper. De prijs van een Binance-munt schoot zondag even van 300 naar 307 dollar. Maandag zakte de koers terug tot 300 dollar. Dat is slecht nieuws voor cryptobeurs Binance, die de laatste weken in het oog van een regulatiestorm zat en het risico loopt om binnenkort klappen te krijgen op de cryptomarkt.

Binance-oprichter en CEO Changpeng “CZ” Zhao, onthulde ook op Twitter dat een portefeuille van 16 miljoen Binance-coins ontgrendeld is en verplaatst is naar een wallet van het bedrijf. Binance zal die munten echter nooit gebruiken of verkopen. “Die munten dienen om later te ‘verbranden’”, meent CZ.

Lees ook: Crypto-regulering? Binance-CEO: “We staan op het kantelpunt”

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20