Ultrarijken storten zich nu op cryptomunten na eerder SPAC-beurshype te hebben aangewakkerd

Uit een onderzoek van investeringsbank Goldman Sachs blijkt dat bijna de helft van de ‘family offices’ waarmee de bank zaken doet, cryptomunten wil toevoegen aan hun beleggingsportefeuille.

Waarom is dit belangrijk?

De belangstelling van de family offices - adviesbureaus voor particulier vermogensbeheer die beleggers met een zeer groot vermogen bedienen - illustreert hoe deze vaak geheimzinnige bedrijven zich op meerdere markten ontpoppen tot een zwaarwegend fenomeen. Ook bij de beurshype van de SPAC's waren ze een van de grootste drijvende krachten.

Firma’s die het vermogen en de persoonlijke zaken van rijke mensen beheren, willen steeds vaker in crypto duiken, schrijft persbureau Bloomberg.

  • Zo ontdekte Goldman dat bijna de helft van de ‘family offices’ waarmee het zaken doet, digitale valuta’s wil toevoegen aan de beleggingstal.
  • De bank meldt dat 15 procent van de respondenten in het recente onderzoek – dat antwoorden van meer dan 150 family offices wereldwijd omvatte – al in cryptomunten heeft belegd.
  • Nog eens 45 procent zou geïnteresseerd zijn om in de industrie te investeren als een hedge voor “hogere inflatie, langdurige lage rente en andere macro-economische ontwikkelingen na een jaar van ongekende wereldwijde monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen.”
  • Van de bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, had 22 procent een beheerd vermogen van 5 miljard dollar of meer, en 45 procent beheerde 1 tot 4,9 miljard dollar.
  • Ook Mary Callahan Erdoes, CEO van grootbank JP Morgans “asset & wealth management”-tak, zegt dat hun vermogende klanten Bitcoin zien als activaklasse en “willen investeren”, weet Bitcoin Magazine.

Enquête

Respondenten in de enquête gaven ook aan interesse te hebben om te investeren in het “ecosysteem van digitale activa.”

  • De meerderheid van de offices wil praten “over blockchain en digital ledger technologie,” zei Meena Flynn, van Goldmans private wealth management-afdeling.
    • Er zijn velen die denken dat “deze technologie net zo’n impact gaat hebben als het internet heeft gehad vanuit het oogpunt van efficiëntie en productiviteit.”
  • Andere respondenten van de enquête gaven echter aan dat ze nog steeds onderliggende zorgen hebben over de langetermijnwaarde van digitale valuta’s, ondanks de meer recente omarming van crypto en blockchaintechnologieën door de financiële sector.

Fenomeen van de family offices

Family offices zijn deze eeuw talrijker geworden, deels door de groei van het aantal miljardairs in de techsector.

  • Wereldwijd beheren meer dan 10.000 family offices het vermogen van één familie. Minstens de helft daarvan is daarmee deze eeuw van start gegaan, aldus EY.
  • Een schatting van 2019 door onderzoeker Campden Wealth schatte de activa van family offices op bijna 6 biljoen dollar wereldwijd, groter dan de hele hedgefondsindustrie.
  • De bedrijven variëren sterk in omvang. Sommigen beheren honderden miljoenen dollars, terwijl anderen toezicht houden op het fortuin van multimiljonairs zoals Sergey Brin en Jeff Bezos.
  • Velen bedenken obscure namen om buiten het publieke oog te opereren.
    • Zo ontleent het family office van Alphabet-oprichter Sergey Brin, Bayshore Global Management, zijn naam aan de locatie van het hoofdkantoor van het bedrijf.
    • Charles en David Koch noemden hun familiebedrijf naar het jaar waarin hun grootvader naar Amerika emigreerde: 1888.
  • Ook in Azië is het aantal family offices sterk toegenomen als gevolg van de bloeiende fortuinen van de ultrarijken in de regio.
    • Zo hebben techmiljardair Jack Ma en vastgoedmiljardair Wu Yajun in China beiden hun eigen family office opgericht in de afgelopen jaren.
    • Intussen richten ook buiten Azië gevestigde ultrarijken, zoals Bridgewater Associates-oprichter Ray Dalio, steeds vaker filialen van hun family offices in de regio op.
De grootste family offices. Bron: Bloomberg Billionaires Index / data van 20 juli

Regulering: Naarmate family offices in omvang en invloed toenemen, dringen critici ook aan op meer regelgeving. Vooral nadat de implosie van Bill Hwangs Archegos Capital Management bij banken verliezen van miljarden dollars heeft veroorzaakt.

Welke beurshype weer?

Sommige family offices zijn al lang investeerders in private equity en vastgoed. De laatste tijd waren ze belangrijke spelers bij de hausse in ‘special purpose acquisition companies’, of SPAC’s.

  • Een SPAC is een beleggingsvehikel met een specifieke doelstelling: overnames doen. Bij zijn start op de beurs omvat een SPAC doorgaans nog geen enkele bedrijfsactiviteit. Het gaat om een volledig leeg beursfonds.
  • Net als dat fenomeen heeft de cryptorage van het afgelopen jaar mainstream financiële instellingen, atleten en beroemdheden verleid tot beleggen.

Lees ook: 3 redenen waarom gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) een blijvertje zijn

(jvdh)

Meer