Waarom de Verenigde Staten overwegen om het AstraZeneca-vaccin niet te gebruiken

Met tot nu toe meer dan 153 miljoen gezette prikken van het coronavaccin bekleden de Verenigde Staten (VS) de absolutie toppositie als we naar het aantal toegediende vaccins kijken. De VS hebben dat mooie resultaat kunnen behalen zonder een beroep te doen op het AstraZeneca-vaccin. Ze overwegen zelfs om dat vaccin links te laten liggen.

Momenteel worden in de Verenigde Staten drie vaccins gebruikt: Pfizer/BioNTech, Moderna sinds december, en Johnson & Johnson sinds maart. Ze zijn er al in geslaagd om 30 procent van de bevolking een eerste dosis van het coronavaccin te geven. Daarmee behoren de VS tot de snelste landen ter wereld wat het aantal vaccinaties betreft.

Terwijl het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie, Canada en Brazilië het AstraZeneca-vaccin enkele maanden geleden hebben goedgekeurd, hebben de VS nog geen groen licht gegeven. Volgens Dr. Anthony Fauci, de topadviseur van het Witte Huis voor de strijd tegen het coronavirus, hebben de Amerikanen geen haast om het Zweeds-Britse vaccin goed te keuren. En zelfs als ze dat doen, is er geen garantie dat ze het echt nodig zullen hebben.

Dr. Fauci is overtuigd

AstraZeneca is het meest bekritiseerde bedrijf sinds de komst van vaccins. Zo zijn er aanzienlijke vertragingen bij de levering, twijfels over de werkelijke doeltreffendheid van het vaccin en vermoedens dat het vaccin voor bloedklonters zorgt. Er is dus al heel wat controverse geweest rondom het vaccin van AstraZeneca.

Maar dat zijn niet de zaken die Dr. Fauci naar voren heeft gebracht om zijn uitspraken te verklaren. De VS hebben op het eerste gezicht AstraZeneca niet nodig omdat ze goed worden bevoorraad door andere bedrijven. Er wordt niet verwacht dat er binnenkort bevoorradingsproblemen zullen zijn.

‘Zal het vaccin van AstraZeneca worden gebruikt? Het is nog niet duidelijk. Mijn gevoel zegt me dat, gebaseerd op het aantal bedrijven waarmee we een contract hebben afgesloten, voldoende vaccins zullen hebben om tegemoet te komen aan de vraag, zonder dat we daarvoor moeten aankloppen bij AstraZeneca’, zei de man, die ook directeur is van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), aan Reuters.

‘Als je kijkt naar het aantal dosissen dat we gaan krijgen en de voorraden die we kunnen krijgen van J&J, Novavax en Moderna als we meer contracten afsluiten, acht ik het meer dan waarschijnlijk dat we over voldoende dosissen beschikken om tegemoet te komen aan elke boost die we nodig hebben. Ik kan dat natuurlijk niet met zekerheid zeggen’, aldus Fauci. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20