Expats verlaten Noord-Korea en masse door ‘ongekende’ coronamaatregelen

Buitenlandse diplomaten en hulpverleners zijn de afgelopen maanden massaal Noord-Korea ontvlucht wegens tekorten aan goederen en ‘ongekende’ coronabeperkingen. Dat meldt de Russische ambassade in Pyongyang.

‘Degenen die de Koreaanse hoofdstad (Pyongyang, red.) verlaten, kunnen worden begrepen’, schreef de ambassade in een bericht op haar Facebookpagina. Er zouden in totaal nu nog maar 290 expats overblijven in Noord-Korea. Al de buitenlandse ngo-medewerkers en de meeste diplomaten zouden het land en masse hebben verlaten. 

Om het coronavirus in te dijken heeft Noord-Korea de grenzen gesloten, de meeste internationale reizen verboden en de bewegingsvrijheid in het binnenland sterk beperkt. ‘Lang niet iedereen is bestand tegen de totale beperkingen die ongekend streng zijn, het acute tekort aan essentiële goederen, waaronder medicijnen, en het gebrek aan mogelijkheden om gezondheidsproblemen op te lossen’, aldus de Russische ambassade. 

‘Exodus zal voortduren’

Slechts negen buitenlandse ambassadeurs en vier chargés d’affaires vertegenwoordigen nog hun land en de meeste ambassades hebben hun personeel tot een minimum beperkt, meldt de Russische diplomatieke missie in Pyongyang. Onder meer de Britse en de Duitse ambassades in Noord-Korea hebben de deuren al gesloten. België heeft er geen ambassade. 

‘Eén ding is duidelijk – helaas zal de laatste groep die vertrokken is niet de laatste zijn; de uittocht van buitenlanders zal voortduren’, voorspellen de Russische ambassadeurs nog. 

Handgeduwd karretje

Eind februari maakten een groep Russische diplomaten en hun familie nog de tocht van Pyongyang naar Rusland – op eigen houtje en in meer dan 35 uur. De laatste kilometers moesten ze daarvoor een kar over het spoor duwen, omdat er niets meer was om verder te reizen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf de beelden vrij waarop te zien is hoe de derde secretaris van de ambassade, Vladislav Sorokin, een soort trolley met vrouwen en kinderen over de grens in het winterse landschap duwt.

Lees ook:

(jvdh)

Meer