VN: ‘Noord-Koreaans cyberleger stal 260 miljoen euro om wapenprogramma te financieren’

Het Noord-Koreaanse cyberleger heeft vorig jaar honderden miljoenen dollars gestolen om zijn nucleaire en ballistische raketprogramma’s te financieren. Dat staat in een nog vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties. 

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt in het VN-rapport beschuldigd van ‘missies tegen financiële instellingen en virtuele wisselkantoren’ om zijn wapenprogramma en zijn haperende economie boven water te houden. 

Een anoniem VN-lid beweert dat hackers tussen 2019 en november 2020 digitale activa ter waarde van 316,4 miljoen dollar (262 miljoen euro) hebben gestolen. Volgens het rapport heeft Pyongyang ook ‘splijtbaar materiaal geproduceerd, nucleaire faciliteiten onderhouden en de ballistische raketinfrastructuur verbeterd’ en blijft het ‘in het buitenland zoeken naar materialen en technologieën voor deze programma’s’.

Nieuwe wapens

Hoewel er geen nucleaire of ballistische rakettesten zijn uitgevoerd in 2020 zou Pyongyang ‘voorbereidingen voor testen en de productie en ontwikkeling van nieuwe wapens hebben aangekondigd’, aldus het VN-rapport.

Zo pronkte het regime vorige maand nog tijdens een militaire parade in de hoofdstad Pyongyang met een nieuwe ballistische raket die vanaf een onderzeeër kan worden afgevuurd. De raketten droegen het opschrift Pukguksong-5, wat erop duidt dat het een verbeterde versie is van de Pukguksong-4-raketten die in oktober vorig jaar tijdens een grote militaire parade werden gepresenteerd.

Cyberleger

Het vertrouwelijk rapport is opgesteld door het VN-expertenpanel voor Noord-Korea, het orgaan dat toezicht houdt op de handhaving en doeltreffendheid van de sancties tegen het regime. De Amerikaanse nieuwszender CNN kon delen van het verslag inzien via een anonieme diplomatieke bron bij de VN-veiligheidsraad.

Dat het Noord-Koreaanse regime zijn cyberleger inschakelt om geld in het laatje te brengen is echter niets nieuws onder de zon. In een eerder VN-rapport uit 2019 kwam ook al aan het licht dat Pyongyang toen over een periode van twintig maanden meer dan 500 miljoen euro in virtuele valuta had gestolen.

Lees ook:

Meer