Kim Jong-un belooft defensie te versterken op partijcongres

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft op zijn partijcongres aangekondigd dat hij de militaire capaciteiten van zijn land ‘naar een hoger niveau’ wil tillen. Dat berichten de Noord-Koreaanse staatsmedia. 

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA sprak Kim op de tweede dag van het partijcongres over zijn ‘wil om de veiligheid van het land en de mensen en de vreedzame omgeving van de socialistische constructie op betrouwbare wijze te beschermen door de defensiecapaciteit van de staat naar een veel hoger niveau te tillen’.

De zeldzame politieke bijeenkomst in Pyongyang is de achtste in de geschiedenis van Noord-Korea en werd voor het laatst in 2016 door Kim georganiseerd. De Noord-Koreaanse leider sprak deze keer niet over zijn kernwapenprogramma, waarmee hij eerder gemaakte afspraken over nucleaire ontwapening aan zijn laars blijft lappen.

Rakettests

In 2017 vuurde Noord-Korea nog een middellangeafstandsraket af over Japan. Het was de elfde raketproef die Pyongyang dat jaar uitvoerde, waardoor de spanningen tussen het regime en de wereld fors toenamen. Sinds juni 2018 hebben de Amerikaanse president Donald Trump en Kim elkaar verschillende keren ontmoet, maar de gesprekken leverden geen concrete resultaten op voor de nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Afgelopen mei raakte bekend dat Noord-Korea van plan is om zijn kernwapenprogramma te versterken. De Centrale Militaire Commissie van de Noord-Koreaanse Arbeidspartij discussieerde volgens KCNA toen over ‘een nieuwe politiek voor de verdere groei van de nucleaire afschrikking van het land’.

‘Enorme’ falen economisch beleid

Bij de opening van het partijcongres eerder deze week gaf Kim ook toe dat zijn economisch vijfjarenplan er niet in geslaagd is om de meeste van zijn doelstellingen te halen. Dat de Noord-Koreaanse leider vervolgens ook zijn fouten toegaf, in een land waarin de Kim-familie wordt gezien als een goddelijke familie, is hoogst ongewoon. ‘Op de meeste gebieden halen de resultaten onze doelstellingen niet’, zei hij volgens KCNA. 

Met zijn vorige vijfjarenplan trachtte Kim de economische groei in het land te versnellen en de elektriciteitsvoorziening te bevorderen, maar volgens de Verenigde Naties (VN) kampt Noord-Korea al jaren met ernstige stroom- en voedseltekorten. Tel daar een reeks internationale sancties, de coronapandemie en zware overstromingen bij op. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20